Sifet Podžić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sifet Podžić
Ministar odbrane
Vrijeme na vlasti
23. decembar 2019 – 25. januar 2023.
PrethodnikMarina Pendeš
NasljednikZukan Helez
Delegat Doma naroda Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjaka
Vrijeme na vlasti
2014 - 2019.
Rođenje (1959-05-01) 1. maj 1959 (64 godine)
Rogatica, FNRJ
Politička strankaDemokratska fronta (DF)
ObrazovanjeVojna akademija u Beogradu
Univerzitet u Sarajevu
Fakultet političkih nauka u Sarajevu

Sifet Podžić (Žepa, 1. maj 1959.) bosanskohercegovački je general, diplomata, doktor političkih nauka i političar, od decembra 2019. do januara 2023. godine ministar odbrane Bosne i Hercegovine. Član je Demokratske fronte (DF).[1][2]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Podžić je rođen 1. maja 1959. godine u Žepi, općina Rogatica. Nakon završetka osnovne škole pohađao je Srednju vojnu školu u Sarajevu, koju je 1978. završio. Dvije godine kasnije, Podžić se upisuje na Vojnu akademiju u Beogradu, koju je 1984. položio. Obrazovanje je nastavio između 2009. i 2011. na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je magistrirao, te 2014. doktorirao u oblasti političkih nauka. Tema doktorata glasi "Odnosi BiH i NATO saveza u komparativnoj perspektivi Zapadnog Balkana".

Nakon završetka srednje škole, Podžić je dvije godine djelovao kao mlađi oficir Jugoslovenske narodne armije, da bi po završetku Vojne akademije 1984. ponovo bio oficir u JNA. Sve do početka rata u Bosni i Hercegovini, vršio je dužnost komandanta bataljona u Postojni, Ljubljani i Sarajevu. Sa početkom rata u BiH, Podžić je napustio jugoslovenske snage i pristupio novoosnovanoj Armiji Republike Bosne i Hercegovine, u kojoj je do kraja rata služio kao komandant bataljona, zamjenik komandanta brigade i komandant brigade u Sarajevu. Krajem rata 1995. godine, prešao je u redove novoosnovane Vojske Federacije BiH, u kojoj je do stvaranja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bio na pozicijima zamjenika komandanta brigade za brza dejstva prve operativne jedinice, te načelnik štaba i zatim komandant V korpusa Vojske FBiH u Bihaću. Poslije vojske na nivou države, Podžić postaje prvi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH. Ostao je u Oružanim snagama sve do 2009. godine.

Nakon vojne, Podžić započinje karijeru kao diplomata, tako što je 2009. izabran za ambasadora Bosne i Hercegovine u Bugarskoj. Tu funkciju je vršio sve do 2012. godine.

Političku karijeru Podžić je započeo 2013. godine, kada je se učlanio u novoosnovanu Demokratsku frontu Željka Komšića. Poslije idućih općih izbora u BiH 2014, izabran je za delegata iz reda Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Tokom tog vremena, bio je član Zajedničke komisije za europske integracije ispred oba doma Parlamentarne skupštine BiH te predsjednik Zajedničke Komisije za odbranu i sigurnost oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Na idućim izborima nije ponovo izabran za delegata u Dom naroda, već je, usljed formiranja novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine krajem 2019, Podžić 23. decembra 2019. izabran za ministra odbrane BiH.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Podžić je oženjen i ima dvoje djece.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Delegati". www.parlament.ba. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 2. 5. 2020.
  2. ^ "Sifet Podžić". www.vijeceministara.gov.ba. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 2. 5. 2020.