Sigurnosne zakrpe

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sigurnosne zakrpe su obično mali instalacijski paketi koje proizvođač operativnog sistema ili neke aplikacije objavljuje kao reakciju na otkriveni propust. U tom se paketu nalazi ispravljena verzija dijela aplikacije u kojem se nalazi greška i kôd potreban da se staro rješenje zamijeni novim.
Korisnicima Microsoftovog operativnog sistema Windows najvažnije su zakrpe za sam operativni sistem određene verzije i za web-preglednik Internet Explorer. Također su važne sigurnosne zakrpe za alate kao što su lični firewall i antivirusni program.
Do sigurnosnih zakrpa se može doći posjećivanjem stranice proizvođača aplikacije. Korisnici operativnog sistema Windows mogu koristiti servis Windows Update.
Video-display.svg Nedovršeni članak Sigurnosne zakrpe koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.