Idi na sadržaj

Silazna grudna aorta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grudna aorta
Shematski prikaz aorte i nenih segmenata, sa obilježenom grudnom aurtom, blizu sredine
Grudna aorta, gledana s lijeve srtrane
Detalji
LatinskiPars thoracica aortae, aorta thoracalis
FromSilazna aorta
ToBronhijske arterije, jednjačke arterije, stražnje međurebarske arterije, trbušna aorta, gornja frenična arterija, perikardne arterije
Identifikatori
Gray'sp.598
TAA12.2.11.001
FMA3786
Anatomska terminologija

Silazna grudna aorta je dio aorte koji se nalazi u grudima. To je treći i zadnji dio grudne aorte i nastavak je aortnog luka. Nalazi se unutar srednje madijastinumske šupljine. Silazna grudnana aorta započinje na donjoj granici četvrtog grudng pršljena i završava ispred donje granice dvanaestog grudnog, na aortnom prorezu u dijafragmi gdje postaje trbušna aorta.

Na početku je smješten s lijeve strane kičmenog stuba, dok se spušta približava se srednjoj liniji i po završetku je direktno ispred debelog crijeva.

Silazna grudna aorta ima zakrivljeni oblik, okrenuta naprijed i male grane. Ima prečnik od približno 1,16 cm.[1]

Struktura[uredi | uredi izvor]

Silazna grudna aorta dio je aorte, koji ima različite dijelove, imenovane prema njihovoj strukturi ili položaju. Ona je nastavak silazne aorte i postaje trbušna aorta kada prođe kroz dijafragmu. Početni dio aorte, uzlazna aorta izlazi iz lijeve komore, od koje je odvojen aortnim zaliskom. Dvije srčane arterije nastaju iz korijena aorte, neposredno iznad vrhova aortnog zaliska. Aorta se zatim savija unazad preko desne plućne arterije. Iz aortnog luka izlaze tri krvna suda: brahiocefalna arterija, lijeva zajednička karotidna arterija i lijeva subklavikulska arterija. Ovi sudovi dovode krv u glavu, vrat, grudni koš i gornje ekstremitete.

Iza silazne toraksne aorte nalazi se kičmena i hemiazigosna vena. Desno su azigozne vene i grudnini kanal, a lijevo su lijeva pleura i pluća. Ispred silazne grudne aorte su korijen lijevog plućnog krila, perikard, jednjak i dijafragma.

Jednjak koji je prekriven nervnim snopom (pleksusom) nalazi sei desno od silazne grudne aorte. Niže, jednjak prolazi ispred aorte i na kraju se nalazi s lijeve strane.

Funkcija[uredi | uredi izvor]

Aorta je arterija koja prenosi kisikom obogaćenu (oksigeniziranu) krv iz srca u druge dijelove tijela. To je jedna od najvećih arterija u tijelu. Dok se spušta, iz nje polazi nekoliko uparenih grana. U silaznom redoslijedu tu spadaju:

Napomena: stražnje međurebarne arterije su grane koje izlaze cijelom dužinom stražnjeg dijela silazne grudne aorte.

Klinički značaj[uredi | uredi izvor]

Histopatološka slika disekcije aneurizme silazne grudne aorte kod pacijenta bez dokaza o Marfanovoj osobini. Oštećena aorta je hirurški uklonjena i zamijenjena vještčnim sudom. Boja: Victoria plava & HE

Dodatne slike[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Ovaj članak sadrži tekst u javnom vlasništvu sa stranice 598  20. izdanja Grayeve anatomije (1918)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]