Silvia Sommerlath

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Silvia, kraljica Švedske)
Silvia
SupružnikCarl XVI Gustaf
DjecaVictoria, krunska princeza
Princ Carl Philip, vojvoda od Värmlanda
Princeza Madeleine, vojvotkinja od Hälsinglanda i Gästriklanda
OtacWalther Sommerlath
MajkaAlice Soares de Toledo
Rođenje23. decembar 1943
Heidelberg, Njemačka

Silvia, kraljica Švedske (rođena kao Silvia Renate Sommerlath 23. decembra 1943 [1]) je supruga kralja Carla XVI Gustafa Švedskog.

Rođena je u Heidelbergu, u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao kćerka Nijemca Walthera Sommerlatha i Brazilke Alice Soares de Toledo.[1] Silvijinog oca se optuživalo da je član Nacističke partije, što je on opovrgavao. Nakon rata Silvijina porodica je preselila u Brazil. Silvia je odgajana u gradu São Paulo od 1947. do 1957. godine, nakon čega su se opet vratili u Njemačku.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Prije braka sa švedskim kraljem, Silvia je radila u Argentinskom konzulatu u Minhenu.[1] Vodila je XX Olimpijske igre u Minhenu 1972. godine i XII Zimske olimpijske igre u Innsbrucku 1976. godine.[1]

Kraljica Silvia je obučeni prevodilac i, pored maternjeg njemačkog i portugalskog jezika, govori francuski, španski i engleski jezik.[1] Poznaje i znakovni jezik za gluhe osobe.

Brak[uredi | uredi izvor]

Tokom Olimpijskih igara 1972. godine Silvia je upoznala Carla Gustafa, krunskog princa od Švedske.[1] Po smrti njegovog dede, kralja Gustafa VI Adolfa 1973. godine, Carl Gustaf je postao kralj kao Carl XVI Gustaf i bio ustoličen 19. septembra iste godine.

Kralj Carl XVI Gustaf je objavio svoje zaruke sa Silvijom 12. marta 1976. godine.[1] Vjenčanje je održano tri mjeseca kasnije, 19. juna, u katedrali Storkyrkan u Štokholmu.[1] Bilo je to prvo vjenčanje vladajućeg švedskog monarha od 1797. godine (prethodni monarsi su na tron dolazili već vjenčani). Da je kralj Carl XVI Gustaf oženio Silviju za života svoga dede izgubio bi mjesto u nasljednom nizu, pošto je Gustaf VI Adolf vjerovao da princ mora oženiti princezu. Iz istog razloga se, iste godine kada i on, Carlov amidža oženio Velšankom skromnog porijekla i sa kojom je bio u vezi desetljećima. Noć prije vjenčanja popularna švedska grupa ABBA na švedskoj televiziji otpjevala je pjesmu Dancing Queen u čast Silvije, iako sama pjesma nije bila napisana za nju.

Kraljica Silvia je rodila troje djece, dvije kćeri i sina.[1] Njen sin, princ Carl Philip, je bio prestolonasljednik sve do zamjene zakona koji je sinovima davao prednost nad kćerima makar one bile starije zakonom koji osigurava prvo mjesto u nasljednom nizu najstarijem djetetu bez obzira na spol, tako da je njeno najstarije dijete, princeza Victoria, postala prijestolonasljednica.

Novinari su mnogo puta primijetili da kralj pogrešno piše svoje ime - u zvaničnim dokumentima i prilikom posjete rudnika bakra kada se pogrešno potpisao na kamen. Kraljica Silvia je u televizijskom intervjuu priznala da njen suprug pati od disleksije, poremećaja sposobnosti čitanja i pisanja.

Interesi[uredi | uredi izvor]

Kraljica Silvia dijeli mužev interes za prirodu.[1] Voli vrtlarstvo i zajedno sa mužem održava park koji je kupila njegova nana, Viktorija Badenska. Kraljica također uživa u operi, teatru i koncertima.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l "Zvanična stranica švedske kraljevske porodice". Arhivirano s originala, 23. 11. 2010. Pristupljeno 19. 6. 2008.