Uljanovsk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Simbirsk)
Uljanovsk
Pogled na Uljanovsk
Pogled na Uljanovsk
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaRusija Rusija
Oblasti u RusijiUljanovska oblast
Površina
 • Ukupno316,9 km2
Stanovništvo (2002)
 • Ukupno635.947
Poštanski broj43 2xxx
Pozivni broj+7 8422
Veb-sajtwww.ulmeria.ru

Uljanovsk (ruski: Ульяновск) jest grad i administrativno središte Uljanovske oblasti u Rusiji, smješten na obalama rijeke Volge 893 kilometra istočno od Moskve. Prema popisu stanovništva iz 2010. Bilo je 613,786 stanovnika, 2002. 635,947, a 1989. 625,155 stanovnika. [1] Grad, prvobitno osnovan kao Simbirsk (rus. Симбирск) je rodno mjesto Vladimira Lenjina po kojem je preimenovan u Uljanovsk 1924.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tvrđava "Simbirsk" ili "Sinbirsk" je bila strateški postavljena na brežuljku na zapadnoj obali Volge. Tvrđava je trebala da zaštiti istočne granice Ruskog carstva od nomadskih plemena i da uspostavi stalno carsko prisustvo u tom području. 1668, Simbirsk je izdržao mjesec dana opsade od strane 20,000 kozaka na čelu sa njihovim pobunjeničkim zapovjednikom Stenkom Razinom. Također u Simbirsku je bio i drugi pobunjenik, Jemeljan Pugačev, koji je bio zatvoren prije izvršenja smrtne kazne. U to vrijeme Simbirsk je imao drvenu tvrđavu, koja je bila uništena u požaru u 18. vijeku.

Nakon što se istočna granica Ruske imperije brzo pomjerila prema Sibiru, Simbirsk je brzo izgubio svoj strateški značaj, ali se ipak počeo razvijati u važan regionalni centar. Simbirsk je dobio status grada 1796. godine. U ljeto 1864, Simbirsk je bio teško oštećen u požaru, ali je brzo obnovljen i nastavio je da se razvija. Crkva Svetog Trojstva je izgrađena u suzdržanom neo klasicističkom stilu između 1827-1841. Populacija Simbirska je dostigla 26,000 do 1856. i 43,000 do 1897. Grad je preimenovan 1924. u Uljanovsk u čast Vladimira Uljanova, poznatijieg kao Lenjin, koji je bio rođen u Simbirsku 1870. Dva druga ruska politička lidera, Aleksandar Kerenski i Alksandar Protopopov, također su bili rođeni u Simbirsku.

Izgradnjom hidroelektrane Kujbišev (završena 1957.) 200 kilometara nizvodno od Uljanovska rezultiralo je poplavama zemljišta sjeverno i južno od Uljanovska kao i povećanjem širine Volge do 35 kilometara na nekim mjestima. Do današnjeg dana, neke naseljene četvrti Uljanovska i dalje su znatno ispod nivoa rezervoara, zaštićeni od poplava branom: procjenjuje se da bi se u slučaju katastrofe mogli potopiti dijelovi grada koji čine oko 5% od ukupnog stanovništva. Tokom sovjetskog perioda, Uljanovsk je bio važan turistički centar, privlačeći posjetioce iz cijele zemlje uglavnom zbog svog revolucionarnog značaja.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, turistička važnost Uljanovska je naglo opala. Tokom 1990-ih, grad je prošao kroz najteža vremena - pad proizvodnje na svim razinama, masovna nezaposlenost, i osiromašenje stanovništva. Osim politike regionalnih vlasti tog vremena koji su se oslanjali na donacije i sovjetski sistem upravljanja, dolazi do ozbiljne krize gradske infrastrukture. U prvoj deceniji 2000. privreda je počela rasti.

Politika[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Klima[uredi | uredi izvor]

Privreda[uredi | uredi izvor]

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Sport[uredi | uredi izvor]

Poznate ličnosti[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 25. 3. 2016. Pristupljeno 27. 2. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]



Nedovršeni članak Uljanovsk koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.