Simeon Siniša Nemanjić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Simeon Siniša Nemanjić (ćirilica: Симеон Синиша Немањић), znan i kao Simeon Uroš te kao Symeōn Ouresēs Palaiologos (grčki Συμεών Ούρεσης Παλαιολόγος), bio je princ Srbije, car Epira, Tesalije, Srba i Grka.

Car Simeon, freska

Bio je sin kralja Srbije Stefana Uroša III[1] i njegove druge žene, kraljice Marije Paleolog (grčki Μαρία Παλαιολογίνα),[2] koja je bila potomak princa Bizantije Konstantina, sina cara Mihaela VIII.

Polubrat mu je bio car Srba i Grka Stefan Uroš IV Dušan (Dušan Silni). On je 1348. okupirao Epir u Grčkoj. Stefan je Simeona proglasio despotom Epira i dao mu je da njime upravlja.

Simeon je učvrstio svoj položaj vladara Epira brakom sa plemkinjom Tomaidom Orsini,[3] čiji je brat bio Nikefor II Orsini, koji je poslije ušao u sukob sa Simeonom.

Simeon i njegova supruga bili su otac i majka redovnika Jovana Uroša, plemića Stefana Uroša te kćerke Marije Anđeo Paleolog, koju je Simeon udao za plemića Tomu Preljubovića.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Fine, John Van Antwerp (1994). The Late Medieval Balkans: A Critical Survey from the Late Twelfth Century to the Ottoman Conquest. University of Michigan Press. ISBN 978-0-472-08260-5.
  2. ^ Marija Paleolog, Hrvatska enciklopedija
  3. ^ Cheetham, Nicholas (1981). Mediaeval Greece. Yale University Press.