Muški sindrom XX

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sindrom muškarca XX)
Muški sindrom XX
(Sindrom de la Chapelle)
(Sindrom XX muškarca)
Ljudski kariotip 46 XX
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10Q98.3
OMIM300833 400045 278850 300833 400045
MeSHD058531

Muški sindom XX, znan i kao de la Chapelle sndrom, je rijetko kongenitalno interseks-stanje u kojem osoba sa kariotipom 46, XX (inače povezan sa ženama) ima fenotipski muške karakteristike koje se mogu razlikovati među slučajevima.[1] Sinonimi uključuju 46, XX testis-difrancirani razvoj spola (46, XX DSD), spolna reverzija 46, XX, nesindromni 46XX testisni DSD i reverzija spola XX.[2][3][4][5]

U 90 % ovih osoba sindrom je uzrokovan genom SRY Y hromozoma , koji pokreće reproduktivni razvoj muškaraca, netipski uključen u krosingover genetičke informacije, koja se odvija između pseudoautosomskih regija X i Y hromozoma tokom mejoze kod oca.[1][6] Kada se X sa genom SRY kombinira sa normalnim X od majke tokom oplodnje, rezultat je XX muškarac. Manje su česti SRY-negativni XX muškarci, što može biti uzrokovano mutacijom autosomnog ili X hromozomskog gena. Maskulinizacija XX muškaraca je varijabilna.

Ovaj sindrom dijagnosticira se različitim metodima otkrivanja i javlja se kod približno 1: 20.000 novorođenih muškaraca, što ga čini mnogo rjeđim od Klinefelterovog sindroma.[7][8] Liječenje je medicinski nepotrebno, iako se neke osobe odlučuju na tretmane kako bi izgledale više muško ili žensko.[9][10] Alternativni naziv za XX muški sindrom odnosi se na finskog naučnika Alberta de la Chapellea, koji je proučavao ovo stanje i njegovu etiologiju.[11]

Znaci i simptomi[uredi | uredi izvor]

Pojava XX muškaraca može se svrstati u jednu od tri kategorije: 1) muškarci koji imaju normalne unutrašnje i vanjske genitalije, 2) muškarci s vanjskim dvosmislenostima i 3) muškarci koji imaju i unutarnje i vanjske genitalne nejasnoće (također poznati kao pravi hermafroditi).[12] Vanjske nejasnoće genitalija mogu uključivati hipospadiju, mikropenis i klitoromegaliju.[12] Tipski, izgled XX muškarca razlikuje se od izgleda XY muškarca po tome što su manje visine i težine. Većina ima male testise i ima porast u malformacija u testisima u poređenju sa XY muškarcima. Svi su sterilni.[13] Neke XX muške osobe imaju smanjenu količinu dlaka na tijelu i smanjen libido. Neki s ovim stanjem ponekad imaju ženske karakteristike, s različitim stupnjevima ginekomastije trbušno Müllerovo tkivo. Prema istraživanjima na Univerzitetu u Oklahomi, uprkos tome što XX muškarci imaju ženske karakteristike, njihovo ponašanje je obično predstavnik muškosti u njihovoj kulturi.[14]

Oni općenito imaju male testise, a mogu imati i abnormalnosti kao što su nespušteni testisi (kriptorhidizam) ili otvor mokraćovoda na donjoj strani penisa (hipospadija). Mali broj oboljelih osoba ima vanjske genitalije koje ne izgledaju jasno muški ili jasno ženski (dvosmislene genitalije). Oboljela djeca obično se odgajaju kao muškarci i vjerovatno će imati muški rodni identitet.

Maskulinizacija[uredi | uredi izvor]

Shema diferencijacije spola kod čovjeka

Stepen u kojem osobe sa XX muškim sindromom razvijaju muški fenotip je varijabilan, čak i među SRY pozitivnim.[15] Potpuno muški fenotip obično se razvija u prisustvu gena SRY, ali, u nekim slučajevima, prisustvo gena SRY može rezultirati unutarnjim i / ili vanjskim nejasnoćama genitalija. Uobičajene XX žene prolaze inaktivaciju X-a, tokom koje se utišava jedna kopija X, hromosoma. Smatra se da je inaktivacija X kod XX muškaraca možda odgovor na genitalne nejasnoće i nepotpunu maskulinizaciju viđenu kod SR muškaraca pozitivnih na XX.[15][16] X hromozom sa SRY genom je preferirano odabran da bude aktivni X hromozom 90% vremena, što objašnjava potpuni muški fenotip koji se često opaža kod SRY pozitivnih XX muškaraca. U preostalih 10%, X inaktivacija se širi tako da uključuje dio gena SRY, što rezultira nepotpunom maskulinizacijom.

Maskulinizacija SRY negativnih XX muškaraca ovisi o tome koji geni imaju mutacije i u kojem trenutku razvoja se te mutacije javljaju.

Genetika[uredi | uredi izvor]

SRY-protein

Muškarci obično imaju po jedan X i Y hromosom u svakoj diploidnoj ćeliji svog tijela. Žene obično imaju dva X hromosoma. XX muškarci koji su SRY pozitivni imaju dva X hromosoma, od kojih jedan sadrži genetički materijal (gen SRY) iz Y hromosoma; ovaj gen uzrokuje da razviju muški fenotip, uprkos tome što imaju hromosome tipičnije za žene. Neki XX muškarci, međutim, nemaju SRY gen (SRY-negativan) i muški fenotip može biti sa drugim genom na jednom od autosoma.

SRY-pozitivni[uredi | uredi izvor]

Primjer translokacije između dva hromosoma

SRY gen, koji se obično nalazi na Y hromozomu, ima važnu ulogu u određivanju spola inicirajući razvoj testisa. U oko 80 posto XX muškaraca, gen SRY prisutan je na jednom od X hromosoma.

Stanje je rezultat abnormalne razmjene genetičkog materijala između hromosoma (translokacija). Ova razmjena se događa slučajano tokom stvaranja spermatozoida oca pogođene osobe. Vrh Y hromosoma sadrži gen SRY i, tokom rekombinacija, javlja se translokacija u kojoj gen SRY postaje dio X hromosoma.[12][17] Ako je fetus začet spermatozoidom sa X hromosomom koji nosi gen SRY, razvit će se muđkarac iako nema Y hromosom. Ovaj oblik stanja naziva se SRY-pozitivan 46, XX poremećaj spolnog razvoja testisa.

SRY-negativni[uredi | uredi izvor]

Otprilike 20 procenata onih sa 46 XX poremećajem testisa seksualnog razvoja nema SRY gen. Ovaj oblik stanja naziva se SRY-negativni 46, XX testisni poremećaj spolnog razvoja. Uzrok poremećaja kod ovih osoba često je nepoznat, iako su utvrđene promjene koje utiču na druge gene. Osobe sa SRY negativnim 46, XX testisnim poremećajem spolnog razvoja imaju vjerovatnije dvosmislene genitalije nego ljudi sa SRY pozitivnim oblikom.[2]

Tačan uzrok ovog stanja nije poznat, ali predloženo je da mutacije gena SOX9 mogu doprinijeti ovom sindromu, jer SOX9 ima ulogu u diferencijaciji testisa tokom razvoja.[18][19] Drugi predloženi uzrok su mutacije gena DAX1, koji kodira receptor jedarnog hormona.[20][21] DAX1 potiskuje maskulinizirajuće gene; zato, ako postoji gubitak funkcije DAX1, tada se testisi mogu razviti u XX jedinke. U vezi sa SRY negativnim XX muškim sindromom proučavane su također i mutacije gena SF1 i WNT4.

Dijagnoza[uredi | uredi izvor]

U slučajevima kada se procjenjuj dvosmislenost genitalija, poput malog falusa, hipospadija ili labioskrotumskih nabora, može se koristiti operacija da bi se utvrdilo jesu li prisutni muške i/ili ženske unutrašnje genitalije.[22] Indikatori uključuju dva testisa koji se nisu spustili niz ingvinalni kanal, iako se to vidi kod manjine XX muškaraca i odsustvo Müllerovskog tkiva. Vanjski pokazatelji uključuju smanjenu tjelesnu težinu i male testise.

Standardni kariotip može se upotpuniti kako bi se citogenetički utvrdilo da jedinka s djelomičnim ili potpunim muškim fenotipom ima XX genotip.[12][22][23]

Prisustvo i lokacija gena SRY mogu se utvrditi upotrebom fluorescentne hibridizacije in situ (FISH).

Liječenje[uredi | uredi izvor]

XX muškarci su sterilni zbog nemogućnosti stvaranja sperme i ne postoji tretman za rješavanje ove neplodnosti.[24] Genitalne nejasnoće, iako iz medicinskih razloga nisu potrebne za liječenje, mogu se liječiti hormskom terapijom, operacijom ili oboje. Budući da je XX muški sindrom varijabilan u svojoj prezentaciji, i specifičnosti liječenja variraju u velikoj mjeri. U nekim slučajevima može se izvršiti operacija gonada, za uklanjanje djelomičnih ili cijelih ženskih genitalija. Ovo bi moglo biti praćeno plastičnom i rekonstruktivnom hirurgijom, kako bi osoba imala vanjski muški fenotip.[25] Suprotno tome, osoba može poželjeti da postane ženstvenija i može se izvršiti feminizirajuća genitoplastika, kako bi dvosmislene genitalije izgledale više ženske.[26] Hormonska terapija takođe može pomoći u tome da osoba izgleda više muško ili žensko.

Testosteron[uredi | uredi izvor]

Testosteron

U pubertetu, većina pogođenih osoba zahtijeva liječenje muškim spolnim hormonom testosteronom, kako bi se potaknuo razvoj muških sekundarnih spolnih karakteristika, kao što su dlake na licu i produbljivanje glasa (maskulinizacija). Hormonski tretman također može pomoći u sprečavanju povećanja dojki (ginekomastija). Odrasli s ovim poremećajem obično su niži od prosjeka za muškarce i ne mogu imati djecu (neplodni su).[2]

Epidemiologija[uredi | uredi izvor]

Od 2010. prijavljeno je samo 200 slučajeva – procjenjuje se da kariotip 46, XX ima 1 na svakih 20.000 do 30.000 muškaraca .[2][27][28]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Vorona, Elena; Zitzmann, Michael; Gromoll, Jörg; Schüring, Andreas N.; Nieschlag, Eberhard (1. 9. 2007). "Clinical, Endocrinological, and Epigenetic Features of the 46,XX Male Syndrome, Compared with 47,XXY Klinefelter Patients". The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. 92 (9): 3458–3465. doi:10.1210/jc.2007-0447. ISSN 0021-972X. PMID 17579198.
  2. ^ a b c d "46,XX testicular disorder of sex development - Genetics Home Reference". Arhivirano s originala, 17. 5. 2019. Pristupljeno 8. 1. 2017. Ovaj članak sadrži tekst iz ovog izvora, koji je u javnom vlasništvu.
  3. ^ RESERVED, INSERM US14 -- ALL RIGHTS. "Orphanet: 46,XX testicular disorder of sex development". www.orpha.net. Arhivirano s originala, 13. 1. 2017. Pristupljeno 12. 1. 2017.
  4. ^ Délot, EC; Vilain, EJ; Pagon, RA; Adam, MP; Ardinger, HH; Wallace, SE; Amemiya, A; Bean, LJH; Bird, TD; Fong, CT; Mefford, HC; Smith, RJH; Stephens, K (1993). "Nonsyndromic 46,XX Testicular Disorders of Sex Development". GeneReviews. University of Washington, Seattle. PMID 20301589. Arhivirano s originala, 18. 1. 2017. Pristupljeno 12. 1. 2017.updated 2015
  5. ^ "46,XX testicular disorder of sex development: MedlinePlus Genetics". medlineplus.gov (jezik: engleski). Arhivirano s originala, 15. 9. 2020. Pristupljeno 6. 9. 2020.
  6. ^ Andersson, M.; Page, D. C.; de la Chapelle, A. (15. 8. 1986). "Chromosome Y-specific DNA is transferred to the short arm of X chromosome in human XX males". Science. 233 (4765): 786–788. Bibcode:1986Sci...233..786A. doi:10.1126/science.3738510. ISSN 0036-8075. PMID 3738510.
  7. ^ Anık, Ahmet; Çatlı, Gönül; Abacı, Ayhan; Böber, Ece (2013). "46,XX Male Disorder of Sexual Development: A Case Report". Journal of Clinical Research in Pediatric Endocrinology. 5 (4): 258–260. doi:10.4274/Jcrpe.1098. ISSN 1308-5727. PMC 3890225. PMID 24379036.
  8. ^ Ucan, Bekir; Ozbek, Mustafa; Topaloglu, Oya; Yesilurt, Ahmet; Gungunes, Askin; Demrici, Taner; Delibasi, Tunfay (juli 2012). "46,XX Male Syndrome". Turkish Journal of Endocrinology and Metabolism. 17 (2): 46–48. doi:10.4274/Tjem.2064.
  9. ^ de la Chapelle, A (januar 1972). "Analytic review: nature and origin of males with XX sex chromosomes". American Journal of Human Genetics. 24 (1): 71–105. ISSN 0002-9297. PMC 1762158. PMID 4622299.
  10. ^ de la Chapelle, Albert (1985). Cytogenetics of the mammalian X-chromosome, Part B: Progress and topics in cytogenetics. New York: Alan Liss. str. 75–85.
  11. ^ de la Chapelle, Albert (august 1981). "The etiology of maleness in XX men". Human Genetics. 58 (1): 105–116. doi:10.1007/bf00284157. ISSN 0340-6717. PMID 6945286.
  12. ^ a b c d Chen, Harold (2012). "XX Male". Atlas of Genetic Diagnosis and Counseling. str. 2191–2196. doi:10.1007/978-1-4614-1037-9_250. ISBN 978-1-4614-1036-2.
  13. ^ Lisker, R; Flores, F; Cobo, A; Rojas, F G (decembar 1970). "A case of XX male syndrome". Journal of Medical Genetics. 7 (4): 394–398. doi:10.1136/jmg.7.4.394. ISSN 0022-2593. PMC 1468937. PMID 5501706.
  14. ^ Abusheikha, N.; Lass, A.; Brinsden, P. (1. 4. 2001). "XX males without SRY gene and with infertility: Case report". Human Reproduction. 16 (4): 717–718. doi:10.1093/humrep/16.4.717. ISSN 0268-1161. PMID 11278224.
  15. ^ a b Kusz, Kamila; Kotecki, Maciej; Wojda, Alina; Szarras-Czapnik, Maria; Latos-Bielenska, Anna; Warenik-Szymankiewicz, Alina; Ruszczynska-Wolska, Anna; Jaruzelska, Jadwiga (1. 6. 1999). "Incomplete masculinisation of XX subjects carrying the SRY gene on an inactive X chromosome". Journal of Medical Genetics. 36 (6): 452–456. doi:10.1136/jmg.36.6.452 (neaktivno 17. 1. 2021). ISSN 0022-2593. PMC 1734388. PMID 10874632. Arhivirano s originala, 30. 3. 2019. Pristupljeno 29. 11. 2017.CS1 održavanje: DOI nije aktivan od 2021 (link)
  16. ^ Bouayed Abdelmoula, Nouha; Portnoi, Marie-France; Keskes, Leila; Recan, Dominique; Bahloul, Ali; Boudawara, Tahia; Saad, Ali; Rebai, Tarek (1. 1. 2003). "Skewed X-chromosome inactivation pattern in SRY positive XX maleness: a case report and review of literature". Annales de Génétique. 46 (1): 11–18. doi:10.1016/S0003-3995(03)00011-X. PMID 12818524.
  17. ^ Margarit, Ester; Coll, M. Dolors; Oliva, Rafael; Gómez, David; Soler, Anna; Ballesta, Francisca (3. 1. 2000). "SRY gene transferred to the long arm of the X chromosome in a Y-positive XX true hermaphrodite". American Journal of Medical Genetics. 90 (1): 25–28. doi:10.1002/(sici)1096-8628(20000103)90:1<25::aid-ajmg5>3.0.co;2-5. ISSN 1096-8628. PMID 10602113.
  18. ^ Vetro, Annalisa; Ciccone, Roberto; Giorda, Roberto; Patricelli, Maria Grazia; Mina, Erika Della; Forlino, Antonella; Zuffardi, Orsetta (1. 1. 2011). "XX males SRY negative: a confirmed cause of infertility". Journal of Medical Genetics. 48 (10): jmedgenet–2011–100036. doi:10.1136/jmedgenet-2011-100036. ISSN 0022-2593. PMC 3178810. PMID 21653197.
  19. ^ Rajender, S. (1. 5. 2006). "SRY-negative 46,XX male with normal genitals, complete masculinization and infertility". Molecular Human Reproduction. 12 (5): 341–346. doi:10.1093/molehr/gal030. ISSN 1360-9947. PMID 16556678.
  20. ^ Swain, Amanda; Narvaez, Veronica; Burgoyne, Paul; Camerino, Giovanna; Lovell-Badge, Robin (19. 2. 1998). "Dax1 antagonizes Sry action in mammalian sex determination". Nature. 391 (6669): 761–767. Bibcode:1998Natur.391..761S. doi:10.1038/35799. ISSN 1476-4687. PMID 9486644.
  21. ^ Domenice, S.; Corrêa, R. V.; Costa, E. M. F.; Nishi, M. Y.; Vilain, E.; Arnhold, I. J. P.; Mendonca, B. B. (januar 2004). "Mutations in the SRY, DAX1, SF1 and WNT4 genes in Brazilian sex-reversed patients". Brazilian Journal of Medical and Biological Research. 37 (1): 145–150. doi:10.1590/S0100-879X2004000100020. ISSN 0100-879X. PMID 14689056.
  22. ^ a b "OMIM Entry - # 400045 - 46,XX SEX REVERSAL 1; SRXX1". www.omim.org. Arhivirano s originala, 13. 12. 2019. Pristupljeno 7. 11. 2017.
  23. ^ Délot, Emmanuèle C; Vilain, Eric J (2003). "Nonsyndromic 46,XX Testicular Disorders of Sex Development". GeneReviews. Arhivirano s originala, 23. 6. 2020. Pristupljeno 6. 12. 2018.
  24. ^ Aksglaede, L.; Jørgensen, N.; Skakkebæk, N. E.; Juul, A. (1. 8. 2009). "Low semen volume in 47 adolescents and adults with 47,XXY Klinefelter or 46,XX male syndrome". International Journal of Andrology. 32 (4): 376–384. doi:10.1111/j.1365-2605.2008.00921.x. ISSN 1365-2605. PMID 19515177.
  25. ^ Parada-Bustamante, Alexis; Ríos, Rafael; Ebensperger, Mauricio; Lardone, María Cecilia; Piottante, Antonio; Castro, Andrea (1. 11. 2010). "46,XX/SRY-negative true hermaphrodite". Fertility and Sterility (jezik: engleski). 94 (6): 2330.e13–2330.e16. doi:10.1016/j.fertnstert.2010.03.066. ISSN 0015-0282. PMID 20451191. Arhivirano s originala, 13. 12. 2019. Pristupljeno 29. 11. 2017.
  26. ^ Kurita, Masakazu; Aiba, Emiko; Matsumoto, Daisuke; Sato, Katsujiro; Nagase, Takashi; Yoshimura, Kotaro (maj 2006). "Feminizing genitoplasty for treatment of XX male with masculine genitalia". Plastic and Reconstructive Surgery. 117 (6): 107e–111e. doi:10.1097/01.prs.0000214653.30135.a1. ISSN 1529-4242. PMID 16651931.
  27. ^ Bouvattier, Claire (1. 1. 2010). "Disorders of Sex Development". Pediatric Urology (Second Edition) (jezik: engleski). W.B. Saunders: 459–475. doi:10.1016/B978-1-4160-3204-5.00035-9. ISBN 9781416032045.
  28. ^ Witchel, Selma Feldman; Topaloglu, A. Kemal (1. 1. 2019). "Chapter 17 - Puberty: Gonadarche and Adrenarche". Yen and Jaffe's Reproductive Endocrinology (Eighth Edition) (jezik: engleski). Content Repository Only!: 394–446.e16. doi:10.1016/B978-0-323-47912-7.00017-2. Arhivirano s originala, 17. 5. 2019. Pristupljeno 21. 3. 2020.

Dopunska literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]