Siniša Vuco

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Siniša Vuco (1971, Split), hrvatski pjevač narodne i rock muzike.

Vokal je i osnivač hard rock grupa "Živo blato" i "Klanje ljudi".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Siniša Vuco je privukao pažnju prvim albumima A gdje si ti i Vuco 2. Spojio je bosanski rock u stilu Merlina i Bijelog Dugmeta sa pop melodijama. Mnogi radijski i TV urednici bojkotiraju ga i cenzuriraju upravo zbog folk prizvuka u nekim njegovim pjesmama što se tada tretiralo kao najveći šund i "srbizam". Na albumu "Vuco 4" Vuco sarađuje sa Goranom Bregovićem. U ljeto 1998 izlazi Vucin nosač zvuka pod nazivom Volim piti i ljubiti i prodaje se u rekordnom broju te osvaja zlatnu ploču.

Vuco 2000. izdaje i hard rock album Konac konca. Predstavlja svoj alter ego General Vasilije Mitu i grupu Živo blato. Grupa je bila izuzetno dobro primljena. Vuco osniva i treću grupu "Klanje Ljudi" i daje sebi pseudonim "Admiral koljač" sa pratećim muzičarima pod imenom "Krvožderni Hrvoje" i "Mačak vaditelj očiju". Planirao je napraviti koncert na groblju, od čega se kasnije odustalo a koncert je premješten u splitski klub.

2005 Vuco se vraća narodnjačkoj formi i izdaje album Volim narodno na kojem se nalazi istoimena pjesma i duet sa velikom folk zvijezdom bivše Jugoslavije Vesnom Zmijanac koje su postale veliki hit. Siniša Vuco je često svojim osebujnim izjavama i istupima u javnosti dizao prašinu i kontroverzu.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  1. A gdje si ti1993
  2. Vuco II1995
  3. Vuco III1996
  4. Vuco IV1997
  5. Volim piti i ljubiti1998
  6. Vuco 20012001
  7. Vrati se, vrati2002
  8. Jesam!2004
  9. Volim narodno2005
  10. Ne mogu ti to oprostiti2007
  11. Vuco XI2011

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

  1. Najveći hitovi2000
  2. Megamix2003
  3. Zlatna kolekcija2007
  4. The Love Collection2012