Idi na sadržaj

Sirhas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Sirhas je bio prvi ilirski vladar pomenut u grčkim izvorima.

Prema Fanuli Papazoglu, negdje pred kraj vladanja makedonskog kralja Arhelaja (oko 400. god. pne.), došlo je do rata Makedonaca na čelu sa kraljem Arhalejem i sjevernomakedonskog plemena Linkesta sa kraljem Arabajem, koje je živjelo u današnjoj oblasti Pelagonija i grada Bitole[1] Linkesti su se već decenijama borili za svoju nezavisnost protiv sve moćnije dinastije Argeada. U toj borbi Iliri su im pružili podršku, jer ni oni nisu bili ravnodušni na sve veću moć makedonske države. Sira je bio ilirski vladar i oženjen Arabejovom kćerkom. Izvori ne kažu da je Sira bio kralj, ali se to može predpostaviti, obzirom da se njegova kćer Euridika (to ime je dobila kao makedonska kraljica, dok su je predhodno zvali Ilirka i varvarka), udala za makedonskog kralja Amintu i rodila mu tri sina: Aleksandra II, Perdiku III i Filipa II (oca Aleksandra Makedonskog).[2] Bez obzira na ženidbu kralja Aminte sa ilirskom princezom, upadi Ilira na makedonsku teritoriju nisu prestajali, jer je novi vladar Ilira postao Bardilis I (prvi ilirski kralj).

Historičar John Wilkes iznosi izmijenjenu verziju, bez pominjanja Sire. Prvi pomen Ilira u grčkim izvorima vezan je za godinu 424. pne. i sukob Makedonaca sa kraljem Perdikom i Linkesta. U okviru makedonsko-grčkih ratova, tada su Spartanci pružili pomoć Makedoniji, koja je bila protivnik Atene. Perdika je predložio da sačekaju pomoć ilirski plaćenika. Oni su se međutim oprijedili da pomoć pruže Linkestima sa kraljem Arhabejom. Tukidid navodi da je među Makedoncima i Spartancima zavlado strah od njihovog umijeća ratovanja, da su odlučili da se povuku. Kasnije će kralj Aminta oženiti Euridiku iz Linkeste.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Eleni Zimi – Iliri (prema Cabanes – Iliri od Bardila do Gencija
  2. ^ "Faluna Papazoglu - Poreklo i razvoj ilirske države". ANUBiH - KNJIGA XXX , CENTAR ZA BALKANOLOŠKA ISPITIVANJA Knjiga l. SARAJEVO, 1969. Arhivirano s originala, 14. 7. 2020. Pristupljeno 9. 2. 2018.
  3. ^ John Wilkes - Iliri; Laus, Split 2001