Sjećaš li se Dolly Bell?

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Sjećaš li se Dolly Bell?
Režiser: Emir Kusturica
Producent: Berislav Petrušić
Scenarist(i): Abdulah Sidran
Uloge:
Muzika: Zoran Simjanović
Žanr: drama
Distributer: Jadran Film, Sutjeska film, RTV Sarajevo, CFS Košutnjak
Trajanje: 90 minuta
Zemlja: Bosna i Hercegovina
Jezik: Srpskohrvatski jezik

Mladić odrasta u Sarajevu tokom 1960-ih, u sjenci svog dobrog, ali bolešljivog oca, gdje biva privučen svijetom malih kriminalaca. Oni ga angažuju da sakrije mladu prostitutku i on se zaljubljuje u nju.

Scenario za jedan od najznačajnijih filmova BiH. kinematografije napisao je Abdulah Sidran, a veoma uspjelu režiju mladi praški diplomac Emir Kusturica. Riječ je o suptilnoj priči iz sarajevske čaršije, o prvoj tajnoj ljubavi i erotskim mastanjima u tavanskoj tami. "Dolly Bell" je kao niti jedan film do tada kod nas označio početak nove bosanske škole filma, koja je predstavljala fantasticnu simbiozu italijanskog subrealizma Federica Fellinija i visokoprofesionalnih iskustava praške akademije za film i televiziju, a koja je završila filmovima "Kuduz" i "Praznik u Sarajevu" krajem 80ih i početkom 90ih. Glasovita ja uzrečica iz filma "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]