Skadar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Shkodra 2.jpg

Skadar (Shkodër ili Shkodra) je grad koji se nalazi na obali Skadarskog jezera u sjeverozapadnoj Albaniji, na izvoru rijeke Bojane, te je također i glavni grad oblasti sa istim nazivom. Skadar je jedan od najstarijih i historijski najvažnijih gradova u Albaniji kao i kulturni i ekonomski centar.

Historija[uredi | uredi izvor]

U starom vijeku bio je centar Ilirske države. Kada su ga zauzeli Rimljani, postao je centar provincije Ilirik. Kada je podijeljeno Rimsko carstvo, Skadar je pripao Bizantiji. U srednjem vijeku u njemu su povremeno stolovale crnogorske dinastije Vojislavljevići i Balšići. U XV vijeku su ga držali Mlećani. Osmanlije su ga zauzeli 1479. godine. U Prvom balkanskom ratu Crnogorci su ga držali u opsadi pola godine. Zauzeli su ga u aprilu 1913. godine, ali su ga u maju iste godine, pod pritiskom velikih sila, predali novoformiranoj državi Albaniji.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Skadar se nalazi u pitomoj ravnici. Zapljuskuju ga vode Skadarskog jezera, Bojane i Drima. Njime dominira tvrđava Rozafa, ispod koje se nalazi stari grad. 2004. godine procjenjen broj stanovnika u Skadru je oko 90.000 a sa regijom oko 110.000. Nema značaj koji je imao u historiji, ali ima sve preduslove da se razvije u lijep i moderan grad. Prugom je vezan sa Podgoricom, a cestom sa Ulcinjem, tako da je danas postao i tranzitni centar.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Skadarska oblast je poznata po proizvodnji kvalitetnog duhana i maslinovog ulja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]