Skirozni karcinom dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Skirozni karcinom dojke (Carcinom schirrosum mammae) je duktalni invazivni karcinom dojke sa velikom količinom vezivne strome i najčešći je maligni tumor dojke (75 - 85% svih).

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je pojedinačan tumor smješten najčešće u gornjem spoljašnjem kvadrantu dojke. Veličine je od 1 do 5 cm. Pošto ima sklonost da infiltrira okolno masno tkivo i kožu, nepokretan je i fiksiran za podlogu, te mijenja oblik i deformira dojku.

Na presjeku se vidi da je nejasno ograničen, sivobjeličaste boje, nareckanih rubova. Prilikom rezanja škripi.

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi izražena dezmoidna reakcija sa stvaranjem velike količine fibrozne strome u kojoj se nalaze razbacane plaže i polja okruglih i poligonalnih malignih ćelija koje pokazuju različit stepen ćelijskog pleomorfizma. Jedra su nepravilna hiperhromatična. Vide se patološke mitoze.

Maligne ćelije brzo prodiru u limfne sudove stvarajući tumorske tromboze. Širi se perivaskularno i perineuralno. Uvijek infiltrira mišićno i masno tkivo u okolini.

Metastazira:

Prognoza tumora zavisi od:

  • veličine tumora u vrijeme dijagnosticiranja
  • prisustva metastaza u limfnim čvorovima
  • pojave hematognih metastaza

Skirozni karcinom dojke ima najnepovoljniju prognozu od svih karcinoma dojke!

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).