Skočimiši

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Skočimiš
Zapus hudsonius.jpg
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Mammalia
Potklasa Eutheria
Red Rodentia
Porodica Dipodidae
Potporodica Zapodinae

Skočimiši (potporodica Zapodinae) su grupa mišolikih glodara, koja je rasprostranjena u Sjevernoj Americi i Kini.[1][2]

Zapus princeps

Iako su, u općem izgledu, mišoliki, ti glodari se odlikuju izduženim stražnjim udovima i tipskim prisustvom četiri para obraznih zuba u svakoj vilici. Na svim nogama imaju po pet prstiju, ali prvi u predstopalu je rudimentan i pokriven smanjenim ravnim noktom. Rep čini oko 60% od ukupne dužine tijela i koristi se za održavanje ravnoteže u graničnom položaju. Obrazi su u vidu vrećica. Sichuanski skakačući "jeti" miš (Eozapus setchuanus) iz Kine može se prepoznati po "Y" oznaci na trbuhu.

Skočimiševi žive u šumovitim područjima, travnatim poljima i alpskim livadama. Kada se uznemire, počinju se kretati u hitrim skokovima, od po osam ili deset metara dužine, koji je ubrzo smanjuju na tri ili četiri; skaču tako da se čini stopala jedva da dodiruje tlo. Oni su noćne životnje, koje uglavnom žive same. Gnijezda im se nalazi u pukotinama stijena, među stablima ili u njihovim šupljinama, a obično imaju tri legla u sezoni.

Klasifikacija[uredi | uredi izvor]

Prema podacima iz knjige "Sisarske vrste svijeta" (Mammal Species of the World, 2005), postoji pet vrsta skočimiša:

Potporodica Zapodinae, skočimiši

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2004). Biologija 1. Svjetlost, Sarajevo. ISBN 9958-10-686-8.CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  2. ^ Romer A. S., Parsons T. S. (1977). The Vertebrate Body. Philadelphia, PA: Holt-Saunders International. ISBN 0-03-910284-X.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]