Slava i bol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slava i bol
Režiser
ProducentAgustín Almodóvar
Scenarist(i)Pedro Almodóvar
Uloge
MuzikaAlberto Iglesias
KinematografijaJosé Luis Alcaine
MontažaTeresa Font
ProdukcijaEl Deseo
DistributerSony Pictures Releasing International
Premijera
  • 22. mart 2019. (2019-03-22) (Spain)
Trajanje113 minutes[1]
ZemljaŠpanija
Jezikšpanski
Zarada$34.2 million[2]

Slava i bol (španski Dolor y gloria) španski je dramski film snimljen 2019. godine koji je režirao i napisao Pedro Almodóvar.[3][4] Glavne uloge tumače Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Penelope Cruz, Julieta Serrano i Leonardo Sbaraglia.[5][6] Film je premijerno prikazan u Španiji 22. marta 2019. uz općenito pozitivne kritike.[7] Debitirao je na Kanskom filmskom festivalu, gdje je izabran da se takmiči za Zlatnu palmu (Palme d'Or),[8] dok je Banderas osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Alberto Iglesias za najbolju muziku.[9][10]Slava i bol je izabran kao španski kandidat za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film na 92. dodjeli "Oscara".[11][12] Na 77. dodjeli Zlatnog globusa nominiran je u dvije kategorije za najboljeg glumca (Banderas) i najbolji strani film. Magazin Time izabrao ga je za najbolji film godine.[13] Filmski kritičar Al Alexander ocijenio je da je film "toliko zapanjujući veličanstvenošću da je teško odlučiti se koga više pohvaliti: filmskog autora Pedra Almódovara ili njegovu zadivljujuću zvijezdu, Antonia Banderasa."[14]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Bol i slava prati život filmskog režisera Salvadora Malloa (Antonio Banderas) kroz dva glavna narativna bloka. U prvom vidimo trenutni život Salve-a kao depresivnog umjetnika pedesetih godina, koji je postigao glavni uspjeh u svojim zrelim godinama, ali sada živi usamljenim životom, nedostaje mu nadahnuća i savladavaju ga bolesti. U drugom bloku, svjedoci smo mladosti Salve, i njegov nježni odnos prema majci Jacinti (Penélope Cruz), dok se ona muči da mu omogući obrazovanje i spas od siromaštva. Salve se upisuje u katoličku školu u kojoj se ističe kao mladi solistički zborovođa, dok se u sadašnjem životu ponovo povezuje s Albertom Crespom (Asier Etxeandia), glumcem s kojim je radio i s kojim nije razgovarao 32 godine.

Ova nanovo uspostavljena veza uvodi Salvu u heroin, kao spas koji napokon može izliječiti sve njegove migrene i bolove u leđima. Jednom, dok Salva čvrsto spava, Alberto pregleda njegov kompjuter i pronalazi fajl pod nazivom "Adicción" - duboko intiman tekst u kojem režiser otkriva svoja iskustva tokom trogodišnje veze s "Marcelom", ljubavlju njegovog života i ovisnikom o heroinu. U međuvremenu, Salva i njegova porodica se sele u jedno selo u potrazi za boljim životom, ali žive u takozvanoj "pećini" gdje manjkaju idealni uslovi za život. Devetogodišnji Salva se sprijateljuje s Eduardom (César Vicente), seoskim radnikom koji ima dvadeset i nešto godina, i pristaje raditi na ukrašavanju i popravci zidova pećine u zamjenu za časove čitanja i pisanja koje mu daje mladi Salve.

U sadašnjosti, Salvo vrijeđa Alberta otkrivajući svoje mišljenje o njegovim glumačkim sposobnostima - i kako bi ga nagovorio da mu oprosti, nema druge mogućnosti osim da mu da prava na "Adicción". Alberto odmah sastavlja dramu za koju piše živopisni strasni monolog. Jedne noći jedan od članova publike vidno je uznemiren - to je Federico, "Marcelo" iz „Adiccióna“ i Salvova životna ljubav. Preko Alberta se njih dvoje ponovo povezuju i provode čitavu noć prisjećajući se prošlosti i pronalazeći prikladniji kraj njihove priče, što utiče na Salva da odlučno odustane od svoje nedavne navike na heroin. Ova katarza pomaže Salvu da se oslobodi nekih depresija, ali on i dalje pati od kroničnih bolova u leđima i stalnog gušenja - nešto zbog čega je Mercedes (Nora Navas), njegova kompetentna pomoćnica i vjerovatno tajna ljubavnica, prilično zabrinuta. Pored toga, saznajemo da Salvo još uvijek nije prežalio nedavnu smrt svoje majke, koju je jako volio uprkos njenom potjenjujućem stavu prema njegovoj bezuvjetnoj ljubavi i životnim dostignućima.

Salva i Eduardo se 50-ih godina zbližavaju pošto potonji uspješno renovira i ukrašava "pećinu" i jednom prilikom on crta portret dječaka. Tog se popodneva, nakon što je završio sa zidom pločica, Eduardo se skida da opere tijelo - a sam pogled na njegovu golotinju u kombinaciji s povišenom temperaturom uzrokuje da se mladi Salva onesvijesti. Pred kraj, dvije priče se konačno spajaju. Nakon što je ostavio po strani priču o Federicu, Salva odlučuje posjetiti liječnika i vratiti svoj život na pravi put. On mu pronalazi izraslinu u grlu koja se mora ukloniti operativnim zahvatom. U međuvremenu, Mercedes otkriva umjetničku izložbu na kojoj se prodaje Eduardov portret mladog Salve. Salva ga otkupljuje od prodavača i otkriva njemu dragi natpis, otkrivajući povezanost sa dječakom. Ovo je otkriće posljednja zagonetka koju je Salva želio da riješi, jer pronalazi novu inspiraciju za početak pisanja djela "Prva želja". Na kraju shvaćamo da čitava priča iz 50-ih nije bila postavljena u prošlosti, već zapravo u budućnosti - bio je to Salvin film sličnog imena, gdje konačno pronalazi zaključenje kroz oživljeno čudo svog djetinjstva i njegove veze s Eduardom.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pain and Glory (15)". British Board of Film Classification. Arhivirano s originala, 10. 10. 2019. Pristupljeno 10. 10. 2019.
  2. ^ "Pain and Glory (2019)". Box Office Mojo. Pristupljeno 13. 11. 2019.
  3. ^ "Arranca en Valencia el rodaje de la nueva película de Pedro Almodóvar". EFE (jezik: španski). 16. 7. 2018. Pristupljeno 17. 7. 2018.
  4. ^ Redacción (16. 7. 2018). "Una comarca de cine. Pedro Almodóvar y Achero Mañas ruedan estos días en Paterna y Torrent". Hortanoticias (jezik: španski). Pristupljeno 17. 7. 2018.
  5. ^ "Pedro Almodóvar rueda en Paterna su nueva película, 'Dolor y Gloria'". El Mundo (jezik: španski). Valencia: Unidad Editorial. 17. 7. 2018. Pristupljeno 17. 7. 2018.
  6. ^ "Sbaraglia se sumó a la nueva película de Almodóvar". La Nación (jezik: španski). Grupo de Diarios América. 30. 6. 2018. Arhivirano s originala, 1. 7. 2018. Pristupljeno 17. 7. 2018.
  7. ^ Marie De La Fuente, Anna (13. 12. 2018). "Sony Pictures to Release Pedro Almodovar's 'Pain & Glory' (EXCLUSIVE)". Variety. Pristupljeno 13. 12. 2018.
  8. ^ "Cannes festival 2019: full list of films". The Guardian. Pristupljeno 18. 4. 2019.
  9. ^ "Bong Joon-ho's Parasite Wins the Palme d'Or at Cannes". Variety. Pristupljeno 26. 5. 2019.
  10. ^ "Bong Joon-ho's Parasite wins Palme d'Or at Cannes film festival". The Guardian. Pristupljeno 26. 5. 2019.
  11. ^ Jiménez, Jesús (5. 9. 2019). "'Dolor y gloria', de Pedro Almodóvar, representará a España en los Oscar 2020". RTVE (jezik: Spanish). Pristupljeno 5. 9. 2019.CS1 održavanje: nepoznati jezik (link)
  12. ^ Jones, 2019 by Benjamin (5. 9. 2019). "Oscars: Spain Picks Pedro Almodovar's 'Pain and Glory' for International Feature Category". The Hollywood Reporter. Pristupljeno 5. 9. 2019.
  13. ^ Zacharek, Stephanie (25. 11. 2019). "The 10 Best Movies of 2019". Time. Pristupljeno 3. 12. 2019.
  14. ^ "Pain and Glory". Rotten Tomatoes. Pristupljeno 5. 9. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]