Slobodan M. Kovačević

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Slobodan M. Kovačević
Slobo Kovacevic.jpg
Slobodan M. Kovačević
Rođenje (1947-12-12) 12. decembar 1947 (71 god.)
Sarajevo, FNR Jugoslavija

Slobodan M. Kovačević rođen je u Sarajevu 12. decembra 1947. godine.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Studirao je slikarstvo na Likovnoj Akademiji u Sarajevu, a muziku u Splitu. Svoje muzičko stvaralaštvo počinje u Sarajevu sa grupom Lutalice (instrumentalna muzika "Taj dan doći mora", "Dr preporod" itd), zatim u Indexima i grupi Pro arte. U grupi Pro arte stvarao je sa Đorđem Novkovićem, Vladimirom Savčićem-Čobijem, Vladimirom Borovčaninom, Mladenom Drljačom i mnogim drugim muzičarima koji su učestvovali u tom sastavu.

Osnivač je grupe More iz Splita, koja datira od 1973-86. godine u kojoj su zajedno a njim, pored ostalih djelovali: Meri Cetinić, Oliver Dragojević, Doris Dragović, Tedi Spalato, Jasmin Stavros, Remi Kazinotti, Joško Banov, Zvonimir Boldin, Zlatko Brodarić, Bojan Beladović, Mladen Baučić, Joško Guinović, Mladen Magud, Joško Koludrović, Vjekoslav Benzon, Marija Kuzmić.

Svoje stvaralastvo nastavio je u Crnoj Gori 1992 godine, kao samostalan autor i izvođač.

Svih ovih godina paralelno sa muzičkim stvaralaštvom odvija se i likovno stvaralaštvo što je rezultiralo prvom samostalnom izložbom 2008 god, pod nazivom "Put do sopstvene duše".

Projekat na kome sada radi, pod nazivom ”Omnia vincit amor” najavio je kao projekat koji ima za cilj da putem pjesme i uz podršku eminentnih imena iz svijeta muzike, povezuje i gradi, zida mostove prijateljstva, tolerancije, razumjevanja i ljubavi.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.