Slobodan Praljak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Slobodan Praljak
Biografske informacije
Datum rođenja 2. januar 1945.
Mjesto rođenja Čapljina, Kraljevina Jugoslavija
Nacionalnost Hrvat
Karijera
Godine u službi 1991–1995.
Čin General bojnik.jpg General bojnik
Ratovi Rat u Hrvatskoj
Rat u Bosni i Hercegovini
Važnije bitke Odbrana Čapljine
Bošnjačko-hrvatski sukob
Vojska Hrvatska vojska
Hrvatsko vijeće odbrane
Rod vojske Pješadija
Zapovijedao HVO Čapljina

Slobodan Praljak (rođen 2. januara 1945) jest bosanskohercegovački i hrvatski general te penzionisani general major Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Slobodan Praljak je završio tri fakulteta. Godine 1970. diplomirao je kao inženjer elektrotehnike na Fakultetu elektrotehnike u Zagrebu s prosjekom ocjena 4,5. Napisao je svoju tezu o korekciji hromatske slike električnog signala za televizijski rad. Godine 1971. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, filozofiju i sociologiju. Godine 1972. je diplomirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju (danas Akademija dramske umjetnosti) u Zagrebu. Predavao je filozofiju i sociologiju. Tokom sedamdesetih i osamdesetih bio je pozorišni režiser u Zagrebu, Osijeku i Mostaru. Režirao je televizijsku seriju Blesan i tulipan, TV-drame Novela od Stanca i Sargaško more, dokumentarni film Smrt psa (1980), film Povratak Katarine Kožul (1989) te dokumentarne video radove Sandžak i Duhan (oba 1990).

Zajedno s Jadrankom Prlićem, Milivojem Petkovićem, Brunom Stojićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem, optužen je od strane tužilaštva Haškog suda po tačkama optužnice koje uključuju zločine protiv čovječnosti po Ženevskoj konvenciji kršenja prava ratovanja. Optužnica ih tereti za učešće u udruženom zločinačkom pothvatu koji je počeo 18. novembra 1991. osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg-Bosna i trajao do marta 1994. kada je Vašingtonskim sporazumom prekinut Bošnjačko-hrvatski sukob i potpisano osnivanje Federacije Bosne i Hercegovine. U svom prvom iskazu pred Haškim sudom, 6. aprila 2004. izjasnio se da po svim tačkama optužnice nije kriv.