Slobodna Bosna

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Slobodna Bosna
Osnovane1995. (0d 2000. i elektronsko izdanje)
Jezikbosanski
SjedišteČekaluša čikma 6, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Veb-sajtwww.slobodna-bosna.ba

Slobodna Bosna jest bosanskohercegovački sedmični časopis u kojem preovladavaju političke teme. Časopis izlazi u Sarajevu od 1995, prvo kao štampano izdanje a potom od 2000. i kao online izdanje. Štampano izdanje održalo se do 2015, a otad postoji samo elektronsko izdanje.

Profil[uredi | uredi izvor]

Učestale istrage, uglavnom o korupciji, koje su u časopisu objavljivane navele su nekoliko političara da tuže glavnog urednika Senada Avdića. 23. juna 1999. općinski sud u Sarajevu osudio je Avdića na dva mjeseca zatvora, koji je kasnije suspendovan zbog klevete. Odbor za zaštitu novinara osudio je kaznu protiv Senada Avdića nazivajući je kršenjem međunarodnih normi u vezi sa slobodom štampe. Ista organizacija izvještava o brojnim slučajevima u kojima su novinarima sedmičnika Slobodna Bosna, kao rezultat svoga rada, pretrpjeli lične napade, a isto tako se izvještava i o prijetnjama koje su pojedini lokalni političari otvoreno upućivali tadašnjem uredniku Edinu Avdiću. Nedavno su čak i međunarodne institucije poput predstavnika OESS-a za slobodu štampe osudile napade koje je ovaj časopis pretrpio, poput pokušaja paljenja ulaza u sjedište Slobodne Bosne u septembru 2013. godine.

Od početka 2016. časopis se prestao štampati i postao je dostupan samo on-line. Neki lokalni promatrači ovaj su zaokret ocijenili kao dokaz napada na nezavisno novinarstvo a gašenje štampanog izdanja ocjenjuje se kao rezultat snažnih ekonomskih pritisak.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]