Slowbro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Slowbro
Slowbro.png
Opći podaci
Japansko ime ヤドラン Yadoran
Redni broj 80
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Psihički
Stepen 1.
Razvio se iz Slowpokea
Razvija se u -
Razvoj sticanjem iskustva
Visina 1,6 m
Težina 78,5 kg
Sposobnost Zaboravnost (Oblivious)/Vlastiti tempo (Own Tempo)

Ime Slowbro kombinacija je engleskih riječi "slow" = spor, odnoseći se na njegove usporene kretnje, i "bro" (kao riječ "brother" = brat), vjerovatno se odnoseći na bratsku vezu koju ima sa Shellderom na svom repu. Njegovo japansko ime glasi Yadoran, a dolazi od japanske riječi "yadokari", što znači rak samac.

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Slowbro je ružičasti morski Pokémon koji nalikuje na neobičnu mješavinu dvonožnog medvjeda i vodenkonja, sa stalno odsutnim izrazom lica i velikim oklopom, koji je izgledom nalik oklopu raka samca, na njegovu repu. Oklop je za rep doslovno pričvršćen zubima.

Slowbro je neobičan primjer simbioze; veliki školjkaš na njegovu repu zapravo je Shellder koji je zagrizao rep ovog Pokémona dok je on još bio Slowpoke, što je dovelo do neobične mutacije i Slowpokeove evolucije. Kada Slowpoke uroni svoj rep u bilo koju vodenu površinu kako bi upecao hranu, Shellder je jedan od mogućih morskih Pokémona koji će ga zagristi. Slowpoke se ostalim Pokémonima koji zagrizu rep hrani, dok u slučaju ugriza Shelldera to nije tako. Nakon što ga Shellder ugrize, dolazi do neobjašnjivog fenomena koji uzrokuje mutacijsku evoluciju oba Pokémona, pretvarajući ih u jedinstvenog Pokémona, Slowbroa. Dok Slowpokeovo tijelo poveća svoju masu i oblikuje vidljive tjelesne uzorke na trbuhu kada postane Slowbro, Shellder mutira iz relativno malenog školjkaša u mnogo veće stvorenje nalik oklopu raka samca, s dva oka i velikim ustima oboružanim oštrim zubima, koji zauvijek kliješti Slowborov rep.

Rezultati ove jedinstvene evolucije jesu i nekoliko promjena u načinu života jednog Slowbroa. Shellderovi razvijeni očnjaci ubrizgavaju otrov u Slowborov rep koji onemogućuje Slowbrou da osjeća bol, što objašnjava zašto Slowbro nikada ne pokušava otresti svog Pokémon partnera sa svog repa. Ovo je prikazano čak i u videoigri Pokémon Stadium; kada igrač snizi Slowbrov HP status do nule, Slowbro jednostavno i dalje stoji na istom mjestu i pogleda prema Shellderu na njegovu repu, kao da traži potvrdu da je uistinu pobijeđen. Shellder se počne koprcati kao da pokušava komunicirati sa Slowbrom, koji se iznenada onesvijesti. Slowbrov rep ispušta tekuću supstancu koja za Shelldera predstavlja pravu poslasticu i iz tog razloga ne pušta Slowbrov rep. Težina Shelldera tjera Slowbroa da se kreće na dvije stražnje noge, a ne na sve četiri kao Slowpoke. Kao takav, Slowbro je razvio određenu okretnost sa svojim prednjim udovima, te je sada sposoban njima udariti protivnika. Iako se Slowbro u ovom obliku može bolje braniti, Shellder sada zauzima njegov rep i više nije u mogućnosti pecati hranu. Iz tog razloga, mora ručno uhvatiti plije u rijekaka i jezerima, što Slowbro nerado čini. Kada se hrani ulovljenim plijenom, Shellder na repu hrani se ostatcima koji ostanu za Slowbrom.

Tokom borbe, Slowbro je sposoban koristiti se telepatskim i telekinetičkim moćima, kao i udarcima, no Shellder se samo drži za njegov rep i nije sposoban činiti išta drugo. Vjerovatnoća da će Shellder otpasti s Slowborova repa veoma je mala zbog Shellderova snažnog stiska, iako se i to može dogoditi ako se ručno skine, ili ako je nasilno odbačen tokom Pokemon borbe. U tom slučaju, Slowbro gubi svu svoju stečenu pokretljivost, i njegova se anatomija tijela u potpunosti vrati u oblik Slowpokea.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Jedan od načina dobijanja Slowbroa u videoigrama jest razvijanje Slowpokea na 37. razini. Pojavljuje se u većini Pokémon videoiara, iako je nedostupan u Pokémon Ruby, Sapphire i Emerald igrama, kao i u konzolnim igrama kao što su Pokémon XD: Gale of Darkness i Pokémon Colosseum. Može ga se pronaći u Pokemon Leafgreen videoigri na ostrvima Morske pjene, u spilji grada Ceruleana, u Šumi bobica i na ostrvu Cinnabaru. U Pokémon Red i Blue igrama, može ga se pronaći na Stazi 23, ostrvima Morske pjene i u spilji grada Ceruleana. U igri Pokémon Yellow, postoji mala šansa njegova pojavljivanja na Stazama 12 i 13, uz ostrva Morske pjene. U igrama Pokémon Gold, Silver i Crystal, dostupan je samo u Slowpokeovu vrelu.

Iako je dobro znano da se Slowpoke u Slowbroa razvija tek kada Shellder zagrize Slowpokeov rep, nijedna od Pokémon videoigara zasada ne dopušta takav način evolucije.

Slowbro je prilično dobar Pokemon u borbama, ističući se u Defense i Special Attack statusima.

U Pokemon videoigrama za Game Boy konzolu, Slowbrov je glas identičan glasu Machampa, iako nije poznato radi čega.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Slowbro se često pojavljuje u Pokémon animiranoj seriji, no njegovo je najznačajnije pojavljivanje bilo u epizodi "The Evolution Solution", u kojoj je Jessie iz Tima Raketa uhvatila Shelldera. Shellder je u toj epizodi ugrizao Slowpokeov rep i zajedno su evoluirali u jedinstvenog Slowbroa.

Još se jedan Slowbro pojavio u vlasništvu Pokémon koordinatorice Solidad, jedne od Mayinih glavnih protivnica koja ju je pobijedila i osvojila Kanto Grand festival.