Smail-aga Ćemalović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Smail-aga Ćemalović (23. novembar 1884. - Mostar, 1945. godine – spaljen u koncentracionom logoru Jasenovac) bio je predsjednik mostarske općine. Pokrenuo je listove Musavat (1906. godine) i Srpska omladina (1912./13. godine) za prosvjećivanje omladine islamske vjere u Bosni i Hercegovini.

Osnovnu i trgovačku školu završio je u Mostaru, a trgovačku akademiju u Grazu. 1906. godine pokrenuo je opozicioni list list Musavat, koji je pod njegovim uredništvom izlazio do 1909. godine. List Musavat uređuje u društvu s Osmanom Đikićem. Zbog jednog članka u Musavatu bio je osuđen na 6 mjeseci teške tamnice u okovima. U tom članku je tražio, da se vojnici ne zaklinju Franji Josifu, jer je suveren Bosne sultan. Kad je Musavat prenesen u Sarajevo i kad su se vođe pokreta za muslimansku vjersko-prosvjetnu autonomiju približili vladi, Ćemalović je ostavio Musavat i pokrenuo list Srpska omladina. Časopis Srpska omladina je uređivao sa Vladimirom Gaćinovićem.

2. augusta 1914. godine zatvoren je u Rogaškoj Slatini i odveden u Graz. Iz Graza je preveden u Mostar u vojni zatvor kao talac, pa je internisan u Aradu, gdje je ostao do 1916. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]