Smrt na Nilu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Smrt na Nilu
SmrtnaNilu.jpg
Autor Agatha Christie
Originalni naziv Death on the Nile
Država Engleska
Jezik engleski jezik
Žanr kriminalistički
Vrsta djela roman
Datum izdanja 1934.
Broj stranica 345
Mjesto radnje Egipat
Glavni lik Hercule Poirot

Smrt na Nilu (izdat 1937.) je kriminalistički roman Agathe Christie sa Herculeom Poirotom.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Bogata i lijepa Linnet Ridgeway udala se za Simona Doylea, mladića kojeg je preotela svojoj najboljoj prijateljici Jacquelini De Bellefort. Linnet i Simon odlaze na medeni mjesec u Egipat, ali ljubomorna i ogorčena Jacqueline svuda ih prati i pravi scene. Kad par krene na krstarenje Nilom, na brodu se pojavi i Jacqueline. Tamo se zatekne i Hercule Poirot, koji je na odmoru, a uskoro mu se pridruži prijatelj, pukovnik Race. Nakon posebno žestokog Jacquelininog ispada jedne večeri, Linnet je ujutro pronađena mrtva u svojoj kabini. Poirot i Race počinju istragu.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Ljubitelji Agathe Christie njen roman iz 1937. Smrt na Nilu vjerovatno poznaju i po ekranizaciji iz 1978., u kojoj je Herculea Poirota glumio Peter Ustinov. Ni televizijski film iz 2004., u režiji Andyja Wilsona, sigurno ih neće razočarati: priča je jednako napeta, a scenografija jednako raskošna, oba filma snimana su na istom brodu, dok slavnog belgijskog detektiva glumi sad već nezamjenjivi David Suchet. Uz članove ljubavnog trougla, Poirot na svom putovanju upoznaje i druge pripadnike međunarodnog visokog društva, od kojih mnogi, usprkos bogatstvu ili položaju, imaju svoje mračne tajne.