Smrtonosno oružje 3

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Smrtonosno oružje 3
RežiserRichard Donner
ProducentRichard Donner
Joel Silver
Scenarist(i)Jeffrey Boam
i
Jeffrey Boam
Robert Mark Kamen
UlogeMel Gibson
Danny Glover
Joe Pesci
Rene Russo
Stuart Wilson
MuzikaMichael Kamen
Eric Clapton
David Sanborn
ŽanrAkcijska komedija
KinematografijaJan de Bont
MontažaRobert Brown
Battle Davis
ProdukcijaSilver Pictures
DistributerWarner Bros.
Premijera15. maj 1992.
Trajanje118 minuta
121 minuta (režiserska verzija)
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet35 miliona $
Zarada320.000.000 $
PrethodnikSmrtonosno oružje 2
NasljednikSmrtonosno oružje 4

Smrtonosno oružje 3 (engleski: Lethal Weapon 3) jest akcijski film Richarda Donnera iz 1992. s Melom Gibsonom i Dannyjem Gloverom u glavnim ulogama. Treći je to nastavak četverodijelnog serijala Smrtonosno oružje. Joe Pesci drugi se put pojavljuje u ulozi Lea Getza, a Rene Russo prvi put, u ulozi narednice Unutrašnje kontrole policije Los Angelesa.

Film je radnjom smješten u 1992, pet godina nakon što su se Riggs (Gibson) i Murtaugh (Glover) upoznali. Dvojcu se prije tri godine pridružio i treći član, Leo Getz, kao i lijepa, ali agresivna narednica Lorna Cole (Russo). Ovog je puta glavni negativac bivši inspektor u policiji Los Angelesa, poručnik Jack Travis (Wilson).

Radnja[uredi | uredi izvor]

Film počinje s narednicima Riggsom i Murtaughom koji reagiraju na bombašku prijetnju. Riggs uvjerava Murtaugha – koji odrađuje svoje posljednje sedmice prije penzije – da uđu u zgradu prije nego dođu pirotehničari, tvrdeći kako on sam može deaktivirati bombu, te da pirotehničari uvijek kasne. Nažalost, Riggs svojim postupcima samo ubrzava tajmer na bombi, a partneri jedva uspijevaju pobjeći iz zgrade prije nego što ju je u potpunosti uništila eksplozija. Kao sol na ranu, pirotehničari stižu nekoliko trenutaka nakon što je bomba već eskplodirala. Iako uspijevaju spasiti mačku, degradirani su u čin pozornika.

Tokom patrole Riggs i Murtaugh pokušavaju spriječiti pljačku blindiranog auta; na njihovo iznenađenje, shvataju kako pljačkaši imaju metke koji probijaju pancirke. Riggs i Murtaugh, zajedno s mrzovoljnom narednicom Lornom Cole, otkrivaju kako se bivši okrutni policijski dužnosnik Jack Travis dočepao opasne municije iz spremišta policije Los Angelesa. Travis je prodavao oružje uličnim bandama kako bi finansirao svoj privatni projekt, koji uključuje pranje povelikog iznosa novca iz penzijskog fonda. Leo Getz, koji se ponovno pojavljuje – ovog puta kao agent za nekretnine koji Murtaughu pokušava prodati kuću kao dio plana za penzionisanje – uspijeva dati Riggsu i Murtaughu neke vrijedne informacije o Travisovim aktivnostima, iako ostaje nepodnošljiv kao i uvijek. Uspijeva ih dovesti do Travisa, na hokejaškoj utakmici Los Angeles Kingsa, ali Travis uspijeva pobjeći nakon što je pogodio Lea na ledu; Leo ipak nije ozbiljnije povrijeđen. Kako vrijeme prolazi, Riggs shvata da je narednica Cole njegova srodna duša, pa počinju romansu nakon natjecanja u usporedbi ožiljaka i rana iz opasnih operacija.

Tokom istrage Riggs nadgleda članove jedne ulične bande koji dilaju drogu i odlučuje to pomnije istražiti. Banda otvara vatru iz automatskog oružja, prisiljavajući Riggsa i Murtaugha da uzvrate. Murtaugh ubija jednog člana bande, a ispostavlja se da je to Darryl, prijatelj Murtaughovog sina. Murtaugh pada u depresiju, što sve više zabrinjava Riggsa i policijsku psihologinju, dr. Woods. Riggs na kraju pomaže Murtaughu, prisjećajući se kako se on osjećao nakon što mu je žena poginula. Na sprovodu Darylov otac naređuje Murtaughu da nađe onog koji je prodao pištolj njegovom sinu, što se pretvara u osobnu stvar za Murtaugha. Oružje je kasnije obrađeno, te se ispostavilo da je to bilo jedno od onih koja su ukradena od policije.

Dok Murtaugh, Riggs i Cole istražuju, Travis je oteo načelnika Eda Murphyja. Trojka se daje u potjeru na napuštenom građevinskom zemljištu, uspijevaju spasiti Murphyja, iako po cijenu života mladog policajca novajlije. Trojac je uspio razbiti lanac krijumčara oružja i spaliti Travisovu kuću. Tokom eksplozije Travis pogađa Lornu, koja, međutim, nosi dvije pancirke. Preživljava, ali je ozbiljno ranjena. Riggs ubija Travisa, koristeći Darrylov pištolj napunjen ukradenim mecima. Na dan umirovljenja Murtaugh se predomišlja i odlučuje nastaviti službu u policiji, u partnerstvu s Riggsom.

Kako se počinje vrtiti odjavna špica, objavljuje se još jedna bombaška prijetnja, a Riggs ponovo nagovara Murtaugha da je istraže. Dvojac stiže na mjesto događaja nekoliko sekundi prije nego što je zgrada eksplodirala; kako zgrada pada, njih dvojica ubrzano odlaze u autu, istodobno govoreći: "Prestar sam za ovo sranje."

Reakcije[uredi | uredi izvor]

S budžetom od 35 miliona dolara film je ostvario veliki uspjeh, zaradivši 145 miliona (u SAD-u). Iako manje od 150 miliona, koliko je zaradio prvi nastavak, bio je drugi najuspješniji ljetni film (nakon filma Batman: Povratak) i četvrti najprofitabilniji film godine.

Unatoč statistici, kritike su bile podijeljene, posebno u usporedbi s prva dva filma. Iako su scene akcije i humor bili zabavni, film je zaradio kritike zato što je ponavljao formulu koja je bila upotrijebljena u prva dva nastavka. Drugi prigovor bio je da je neurotični Leo Getz relativno nevažan za radnju filma, a možda je trebao dobiti više prostora.

Kako bilo, film je imao i novih prednosti. Novi lik Lorne Cole prikazan je kao ženska verzija Martina Riggsa. Osim toga, uvodna sekvenca i završetak smatraju se jednim od najboljih trenutaka serijala.

U filmu se pojavljuju pjesme Stinga ("It's Probably Me"), Eltona Johna i Erica Claptona ("Runaway Train").

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Zgrada uništena u početnoj sceni bivša je gradska vijećnica Orlanda, Florida. Bill Frederick, tadašnji gradonačelnik Orlanda, glumio je policajca koji plješće i uzvikuje "Bravo" nakon što je zgrada srušena. Izvještaji pokazuju da je Joel Silver platio 165.000 dolara kako bi srušio staru gradsku vijećnicu, koja je zamijenjena većom zgradom, izgrađenom nekoliko ulica južnije 1990.
  • Zgrada koja je uništena u zadnjoj sceni bivši je hotel Soreno u St. Petersburgu na Floridi.
  • Scenarist Jeffrey Boam dvaput je potpisan na špici pod kategorijom "scenario". Bilo je to zato što je on napisao prvu verziju scenarija (za što je zaradio prvi potpis), a drugu verziju zajedno s Robertom Markom Kamenom (za drugi potpis). Ako su dva pisca potpisana na filmu, a njihova su imena odvojena znakom "&", to znači da su sarađivali na scenariju. Ako su dva imena odvojena riječju "and", to znači da su oba značajno doprinijela kako bi zaradili potpis, ali nisu radili zajedno (obično je jedan angažiran kako bi prepravio scenario onog drugog). U ovom scenariju Boam je angažiran kako bi prepravio vlastiti scenarij s drugim piscem.
  • Ovo je prvi film iz serije Smrtonosno oružje koji ima tematsku pjesmu ("It's Probably Me").
  • Neizgrađena kuća bilo je napušteno građevinsko zemljište u Lancasteru, Kalifornija, koje je propalo zbog bankrota na tržištu nekretnina početkom 1990-ih. Grad je dopustio filmskoj kompaniji da snima film nakon što je kompanija pristala srušiti gradilište kad završi sa snimanjem.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]