Snežana Marković

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Snežana Vidović (rođ. Marković, Zenica, 29. novembar 1980) bosanskohercegovačka je glumica. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu. Apsolventica je glume na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, odsjek Dramska umjetnost - gluma.

Godine 1998, nakon završenog Dramskog studija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica primljena je u stalni angažman, kao članica Glumačkog ansambla BNP-a Zenica.

Od tog perioda, do danas, kao glumica, koreografkinja ili saradnica za scenski pokret, uzela je učešća u brojnim projektima BNP-a Zenica. Tokom devetogodišnje glumačke karijere, ostvarila je desetine glumačkih kreacija. Najznačajnija glumačka ostvarenja postigla je tumačeći slijedeće uloge: Silvija u predstavi Bard A. Šoljana u režiji S. Stojanovića, Nastja u predstavi Do dna M. Gorkog - T. Miletić-Oručevićeve u režiji T. Miletić-Oručevićeve, Jelena u predstavi Komšiluk naglavačke N. Mitrović u režiji N. Kleflin, Jacinta u predstavi Sablazan u Dolini Šentforijanskoj I. Cankara u režiji G. Gojera, Sanja u predstavi To je propast tvoja Ž. Milenića u režiji Ž. Mijatovića, Ljepotica u predstavi Ljepotica i zvijer Ž. Hubača u režiji P. Štrpca i brojnim drugim. Kao gošća, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Sarajevu (Soba I. Horozovića u režiji G. Gojera, Prvi put s ocem na izbore A. Sidrana u režiji S. Kupusovića), Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjoj Luci (Čorba od kanarinca M. Radovića u režiji N. Gvozdenovića), te u koprodukcijskoj predstavi turskih i sirijskih teatara i teatarskih festivala (Manekenka D. Al Rahbija u režiji M. Nurullah Tuncera.)

Osim u predstavama za "odrasle", igrala je i u predstavama za djecu, a i na drugačije načine doprinosila radu i uspjesima Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica. Kao saradnica reditelja za koreografiju i scenski pokret dosad je učestvovala u pripremama slijedećih predstava: Udovice S. Mrožeka u režiji Adis Bakrača, Zakuhaj, pa umri! M. Baydura u režiji M. Nurullah Tuncera, Pinokio C. Collodija - R. Lavagne u režiji M. H. Nametka, Crvenkapa M. Mlađenovića u režiji Kolektiva, Veseli voz D. Buke - S. Jusića - H. Džafića u režiji F. Salihbegović-Avdagićeve i Ljepotica i zvijer Ž. Hubača u režiji P. Štrpca i drugim.

Osim u pozorištu, igra u TV-serijama Viza za budućnost, Crna hronika, Žene s broja 13, Lud zbunjen normalan i u filmovima Odmor u Bosni i Teško je biti fin.