So Long (ABBA)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
"So Long"
Datoteka:So Long (ABBA single - cover art).jpg
Singl ABBA-e
s albuma ABBA
Objavljen18. novembar 1974.
Snimljen22–23. august 1974.
Glen Studio
ŽanrPop, rock & roll, europop
Trajanje3:09
IzdavačPolar Music, Epic Records
TekstBenny Andersson
Björn Ulvaeus
Producent(i)Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Hronologija singlova ABBA-e
"Hasta Mañana" "So Long" "I've Been Waiting for You"

"So Long" je pjesma švedske pop grupe ABBA iz 1974. godine. Komponirali su je Benny Andersson i Björn Ulvaeus. Kao i u većini pjesama ovog muzičkog sastava, pjevanje su predvodile Agnetha Fältskog i Anni-Frid Lyngstad, dok su muški članovi bili prateći pjevači. U novembru 1974. godine, ova pjesma je objavljena na B-strani singl ploče pod nazivom "I've Been Waiting for You".

Nakon međunarodnog uspjeha sa njihovim drugim studijskim albumom Waterloo, muzičari iz grupe ABBA započeli su rad na svom trećem albumu So Long u augustu 1974. godine bila je jedna od prvih pjesama snimljenih za ovaj album. Snimanje je započelo 22. augusta 1974. godine, a u naredna dva mjeseca pjesma je bila podvrgnuta raznim muzičkim izmjenama. Činilo se u početku kao prava pjesma za novi album, jer su ritam, aranžman i dinamika vjerovatno najbolje odgovarali hit pjesmi Waterloo. Na kraju se pokazalo da je objavljivnje ove pjesme na singl ploči bila pogrešna odluka, koju je Benny Andersson kasnije uvrstio na listu pjesama za novi album koje su snimljene u Glen Studio u Stockholmu.[1]

Uspjeh i neuspjeh na top listama[uredi | uredi izvor]

Singl ploča sa pjesmom "So Long" bio je pokušaj da se ponovo dođe do hita broj 1 na britanskim top listama, koji je na kraju bio neuspješan. Singl ploča nije dospjela ni na top liste u Velikoj Britaniji, niti u Sjedinjenim Državama ili Švicarskoj. Pjesma "So Long" je dospjela u prvih 10 na top listama popularnosti samo u nekoliko evropskih zemalja, kao naprimjer, treće mjesto u Austriji. Nastup grupe ABBA u muzičkom programu pod nazivom Spotlight, koji je na austrijskoj televiziji ORF emitovao u novembru 1974. godine povodom koncertne turneje grupe ABBA, vjerovatno je dovelo do ovog uspjeha.[2] U Njemačkoj je ova singl ploča dostigla 11. mjesto na ljestvicama popularnosti.

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Muzički primjer[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Carl Magnus Palm: Licht und Schatten. ABBA – Die wahre Geschichte, S. 299
  2. ^ YouTube Spotlight-Auftritt mit So Long am 24. November 1974 im ORF

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Carl Magnus Palm: Licht und Schatten. ABBA – Die wahre Geschichte. Bosworth Musikverlag, Berlin 2009, ISBN 978-3-86543-100-4 (deutsche Übersetzung: Helmut Müller).
  • Carl Magnus Palm: Abba. Story und Songs kompakt. Bosworth Music, Berlin 2007, ISBN 978-3-86543-227-8 (Story und Songs kompakt)