Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine
SDU Bosne i Hercegovine.png
PredsjednikNermin Pećanac
SekretarEsad Piknjać
Osnovana2002.
Raspuštena2018. (NBL)
SjedišteSarajevo, Bosna i Hercegovina
IdeologijaSocijalna demokratija
Sekularizam
Boje     
Veb-sajt
www.sdu.ba

Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine (SDU BiH) bila je pluralna socijaldemokratska politička stranka u Bosni i Hercegovini. Nastala je 2002. godine, a 2018. godine spaja se sa Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom.[1]

Nakon sporog početka političkih aktivnosti u prvim godinama nakon osnivanja 2002. godine, SDU je posljednjih godina zabilježila izuzetan rast kako u pogledu članova, tako i značaja na političkoj sceni Bosne i Hercegovine. Najuspješnija godina bila je 2012. kada je na lokalnim izborima osvojila rekordan broj mandata.

Njihov uspjeh nastavio se i dok je njihov predsjednik dr. Ivo Komšić izabran za gradonačelnika Sarajeva 27. marta 2013.

Historija[uredi | uredi izvor]

SDU BiH osnovan je s ciljem prevazilaženja ozbiljnih slabosti socijaldemokratije i krize u socijaldemokratskom uspostavljanju u Bosni i Hercegovini. Nakon općih izbora 2002. godine, grupa visokih dužnosnika Socijaldemokratske partije (SDP), nakon borbe za reforme krutih stavova o političkim i organizacijskim pitanjima u SDP-u, odlučila je napustiti stranku i osnovala novu političku partiju - Socijaldemokratsku uniju BiH. Glavna ideja osnivanja SDU BiH bila je očuvanje i afirmacija Bosne i Hercegovine kao suverene, ustavne, demokratske države čije su granice nepovredive, čiji je životni prostor bio etnički nerazdvojan i čiji je prosperitet bio u Europskoj uniji i euroatlantskim integracijama.

Glavne političke aktivnosti i ciljevi SDU bili su u razvoju ustavne demokratije, afirmaciji ustavnog patriotizma i njegovanju kulturnih, vjerskih i nacionalnih identiteta svih građana Bosne i Hercegovine. Podržava ih ideja snažnijeg političkog poistovjećivanja s Bosnom i Hercegovinom kao domovinom za sve državljane zemlje.

Predsjedništvo i gornje rukovodstvo stranke sastojale su se od istaknutih bosanskih ličnosti iz političke sfere Bosne i Hercegovine. Neki od članova bili su: Stjepan Kljuić, Nijaz Duraković, Ivo Komšić, Miro Lazović i Emir Zlatar.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Stranka "pukla" napola: Održava li SDU kongres u Sarajevu ili ne?". www.klix.ba. Pristupljeno 2021-03-16. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Vote stub.svg Nedovršeni članak Socijaldemokratska unija Bosne i Hercegovine koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.