Socijalistička heraldika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Grb Kine je tipičan primjer socijalističke heraldike.

Socijalistička heraldika, također poznata kao komunistička heraldika, se sastoji od grbova u stilu kojeg su primjenjivale komunističke države i koji je pun komunističkih simbola. Iako su poznati kao grbovi, ovo ustvari nisu grbovi u tradicionalnom heraldičkom smislu, i ne bi trebali biti zvani grbovima.[1] Mnoge komunističke vlade su se namjerno odvojile od evropske heraldike kako bi se odvojile od monarhija, te su prave grbove smatrale simbolom monarhija.

SSSR je bila prva država koja je koristila socijalističku heraldiku, odmah na početku svog postojanja 1922. Stil se počeo širiti nakon Drugog svjetskog rata, kada su utemeljene brojne socijalističke zemlje. Čak i neke nesocijalističke zemlje su upotrijebile ovaj stil, zbog brojnih razloga - obično zato što su komunisti pomogli nekim zemljama da postanu nezavisne — ali čak i kada veza sa komunističkom zemljom ne postoji, kao npr. grb Italije.[1][2] Nakon pada SSSR-a i ostalih istočnoevropskih socijalističkih zemalja, ovaj stil heraldike je često bio odbacivan i zemlje su se vraćale starim grbovima, koji su poštovali heraldiku.

Nastanak i historija[uredi | uredi izvor]

Grb Sovjetskog Saveza.

Sovjetski savez, nastao nakon Oktobarske revolucije 1917, zahtijevao je oznake u skladu sa drugim državama, međutim sovjetske vođe nisu željele da nastave staru heraldičku tradiciju, jer su to vidjeli kao poveznicu sa društvenim sistemima koji bi mogli da prouzrokuju revoluciju. Kao odgovor na potrebe i želje, nacionalni grb neće imati elemente heraldike, i predstavit će se bolje. Ovaj stil su pratile ostale socijalističke zemlje, koje su imale slične ciljeve - da se odvoje od feudalizma.[2]

U nekim socijalističkim zemljama socijalistička heraldika nije nikada potpuno zaživjela. Grb Poljske je samo malo promijenjen, a zadržao je tradicionalnu heraldičku formu. Grb Mađarske je napravljen poslije Drugog svjetskog rata, međutim nakon 1956, novi grb je sadržavao miješane elemente tradicionalne i socijalističke heraldike. Čehoslovačka je postala socijalistička država 1948. godine, ali je zadržala svoj stari grb sve do 1960. kada je zamijenjen netradicionalnim grbom koji je imao bohemskog lava bez krune i sa zvijezdom petokrakom. Zemlje bivše Jugoslavije su također koristile miješane elemente tradicionalne i socijalističke heraldike, kao i dvije republike Sovjetskog Saveza: Rusija i Ukrajina

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Socijalistička heraldika ima sljedeće simbole:

 • Srp i čekić
 • Crvena zvijezda petokraka, obično sa žutim rubom, ili žuta petokraka na crvenoj podlozi
 • Žitarice ili druge biljke koje okružuju grb
 • Isprepletene trake u nacionalnim i/ili crvenim bojama, koje ponekad sadržavaju slogane, datume i sl.
 • Jedan ili više zupčanika
 • Izlazeće sunce
 • Pejzaž
 • Mnoga industrijska pomagala
 • Planeta Zemlja

Danas[uredi | uredi izvor]

Padom komunizma u istočnoj Evropi, zemlje su se vratile starim grbovima ili su napravili potpuno nove grbove.

Socijalistička heraldika se još uvijek koristi u nekim državama, kao naprimjer u Kini, Sjevernoj Koreji ili Vijetnamu.

Rusija je, nakon raspada SSSR-a, koristila grb Ruske SFSR, s tim što je umjesto RSFSR (РСФСР) pisalo Российская Федерация/Rossiyskaya Federaciya dok 1993. konačno nije promijenila grb. Grb Bjelorusije je osmišljen 1995. nakon kontroverznog referenduma. Sličan je grbu Bjeloruske SSR. Grb Tadžikistana i Grb Uzbekistana su zadržali iste detalje kao i nekadašnji grbovi tih republika.

Grb Makedonije je gotovo identičan grbu SR Makedonije.

U Africi, grbovi Angole i Mozambika, kao i Alžira, koriste socijalističku heraldiku.

Srbija je koristila Grb SR Srbije[3] sve do 2004, međutim taj grb je službeno zamijenjen u maju 2009. godine.[4]

Galerija[uredi | uredi izvor]

Ovdje se nalazi galerija nekih od nekadašnjih i sadašnjih grbova. Godine prikazuju prvu i posljednju godinu korištenja tog grba. Također, ovdje su prikazani samo grbovi koji su se potpuno prilagodili socijalističkoj heraldici.

Nekadašnji grbovi[uredi | uredi izvor]

Trenutni grbovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b von Volborth, Carl-Alexander (1981). Heraldry – Customs, Rules and Styles. Ware, Hertfordshire: Omega Books Ltd. str. 11. ISBN 0-907853-47-1.
 2. ^ a b von Volborth, Carl-Alexander (1972). Alverdens heraldik i farver (jezik: Danish). Editor and translator from English to Danish: Sven Tito Achen. Copenhagen: Politikens Forlag. str. 158. ISBN 87 567 1685 0.CS1 održavanje: Nepoznati jezik (link)
 3. ^ Zakon o upotrebi grba Socijalističke Republike Srbije (srpski: Zakon o upotrebi grba Socijalisticke Republike Srbije ("SG SRS", br. 6/1985.)
 4. ^ "Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije". Official Gazette of the Republic of Serbia – No. 36/2009 (jezik: Serbian). Narodna skupština Republike Srbije – JP "Službeni glasnik" (objavljeno 11. 5. 2009). 19. 5. 2009. Arhivirano s originala, 2. 8. 2009. Pristupljeno 15. 12. 2009.CS1 održavanje: Nepoznati jezik (link)
 5. ^ P.J. Symes, "The First Banknotes of the Central Bank of Iraq"
 • Stephen Slater, "The complete book of Heraldry" London 2002