Sofija od Grčke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sofía, kraljica Španije)
Sofija od Grčke
Krunidba22. novembar 1975
SupružnikJuan Carlos, kralj Španije
DjecaElena, vojvotkinja od Luga
Cristina, vojvotkinja od Palme
Felipe, princ od Asturije
DinastijaSchleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg
OtacPavle, kralj Grčke
MajkaFridrika Hanoverska
Rođenje2. novembar 1938
Atina

Sofija od Grčke i Danske (punim imenom na španskom Sofía Margarita Victoria Federica, na grčkom Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη, na bosanskom Sofija Margareta Viktorija Fridrika; rođena 2. novembra 1938. godine) je grčko-danska princeza i trenutna španska kraljica.

Rođena je u Atini kao najstarije dijete grčkog kralja Pavla i hanoversko-britanske princeze Fridrike. Sve do uspostavljanja republike u Grčkoj, nosila je titule princeze od Grčke i Danske.[1] Njene titule u Grčkoj više nisu priznate.

Nakon što je njen otac protjeran iz Grčke tokom Drugog svjetskog rata, Sofija je neko vrijeme živjela u Egiptu i Južnoj Africi. U Grčku su se vratili 1946. godine. Osnovno obrazovanje stekla je u internatu na jugu Njemačke, a zatim je u Ateni studirala pedijatriju, muziku i arheologiju.

Predstavljala je Grčku na XVII Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Kraljica govori engleski, francuski, njemački, grčki i španski jezik.

Dana 14. maja 1962. godine udala se za španskog princa Juana Carlosa, kojeg je upoznala na krstarenju 1954. godine. Prije sklapanja ovoga braka morala se odreći svojih nasljednih prava za grčki tron i preobratiti se sa pravoslavlja na rimokatoličanstvo.

Godine 1969. njen suprug je od države, tada pod upravom diktatora Francisca Franca, dobio titulu princa od Španije umjeto zvanične prijestolonasljedničke titule princa od Asturije.

Dana 22. novembra 1975. godine njen suprug je restaurirao monarhiju u Španiji i preuzeo tron kao Juan Carlos I, nakon čega je Sofija postala kraljica Španije. Kralj i kraljica imaju troje djece i osmero unučadi, od kojih je jedna unuka, infanta Sofía, nazvana po njoj.

Kraljica, pored zvaničnih posjeta stranim zemljama u pratnji svoga supruga, ima vlastitu fundaciju zvanu Fundacija kraljice Sofije, koja je slala novac u Bosnu i Hercegovinu tokom rata. Kraljica se posebno zalaže za borbu protiv ovisnosti o drogama, te prisustvuje konferencijama u Španiji i inozemstvu. Po njoj su nazvani muzej Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía i aerodrom Reina Sofía.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Kraljica Sofija je prapraunuka britanske kraljice Viktorije sa očeve i praprapraunuka sa majčine strane. Kroz nekoliko linija je rodica svoga muža u trećem koljenu, te je u srodstvu sa članovima svih evropskih kraljevskih porodica.

Preci[uredi | uredi izvor]

Bilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Grčki kraljevi bili su potomci danskih kraljeva u muškoj liniji, te su nosili titule danskih prinčeva.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]