Softver kao usluga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Softver kao usluga (SaaS[1] - Software as a service) je softver koji se licencira na pretplatnoj osnovi i koji se nalazi na centralnoj lokaciji (kao npr. na serveru pružatelja usluga)

Ponekad se naziva "softver na zahtjev", a Microsoft ga je ranije nazivao "softver plus usluge".[2] Softveru su obično pristupa putem web preglednika. Ovakav način isporuke proizvoda je postao uobičajen model, uključujući kancelarijski softver, softver za slanje poruka, softver za obradu platnih spiskova, softver za upravljanje bazama podataka, CAD softver, razvojni softver, virtualizaciju,[3] računovodstvo, upravljanje odnosima s klijentima (CRM), Management Information Systems (MIS), planiranje resursa u firmama (ERP), fakturiranje, upravljanje ljudskim resursima (HRM), Geografski informacioni sistemi (GIS) itd.[4]

SaaS aplikacije su poznate i kao softver zasnovan na Webu, softver na zahtjev i hostovani softver.[5] Termin "Softver kao usluga" (SaaS) smatra se dijelom nomenklature računarstva u oblaku, uključujući sljedeće vrste: Infrastruktura kao usluga (IaaS), Platofrma kao usluga (PaaS), Desktop kao usluga (DaaS),[6] Upravljani softver kao usluga (MSaaS), Mobilni backend kao usluga (MBaaS) i Upravljanje Informacijskom Tehnologijom kao usluga (ITMaaS).

Distribucija[uredi | uredi izvor]

Ovakva vrsta softvera nema potrebe za fizičkim isporučivanjem softvera. Tako je bilo moguće da velike firme direktno dođu do samih korisnika, isključujući preprodavače i partnere. Kako je tržište raslo, firme koje nude ovakvu uslugu su pokušale da vrate ulogu svojim partnerima.[7]

Naplata[uredi | uredi izvor]

Za razliku od tradicionalnog softvera, koji se konvencionalno prodaje kao trajna licenca sa unaprijed plaćenim troškovima, SaaS snadbjevači svoje softver nude kao pretplate, najčešće mjesečnu ili godišnju naknadu.[8] Kao posljedica toga, početni trošak za SaaS je obično niži.

OpenSaas[uredi | uredi izvor]

OpenSaaS se odnosi na softver kao uslugu (SaaS) na osnovu softvera otvorenog koda. Slično SaaS aplikacijama, Open SaaS je web-bazirana aplikacija koju poslužitelj te usluge podržava i održava. Primjer takve usluge je WordPress.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Panker, Jon; Lewis, Mark; Fahey, Evan; Vasquez, Melvin Jafet (August 2007). "How do you pronounce IT?". TechTarget. Pristupljeno 24 May 2012. 
  2. ^ "Microsoft describes software plus services". InfoWorld. 26 July 2007. Pristupljeno 7 February 2017. 
  3. ^ "IT Channel Glossary". CompuBase. March 2013. Pristupljeno 13 February 2013. 
  4. ^ "What is Software as a Service (SaaS)? – Simplified". Set a Time. Pristupljeno 30 December 2018. 
  5. ^ "What is Software as a Service (SaaS): A Beginner's Guide - Salesforce". Salesforce.com (jezik: en-in). Pristupljeno 2018-09-27. 
  6. ^ Cimpl. "What is Everything-as-a-Service (XaaS)?". Pristupljeno 2016-07-26. 
  7. ^ "The year of Cloud adoption by the Channel". compuBase. March 2013. Pristupljeno February 13, 2013. 
  8. ^ Levinson, Meridith (2007-05-15). "Software as a Service (SaaS) Definition and Solutions". CIO. Pristupljeno 2015-03-24.