Sojenica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sojenica u Laosu.

Sojenica je tip kuće izgrađene na drvenom kolju u močvarnim i poplavnim krajevima ili plićacima uz obale rijeka, jezera i mora. Podignute su na deblima radi zaštite od poplava, neprijatelja, divljih zvijeri i sl.

Sojenice su ljudima poznate još u prethistoriji. U svijetu su poznate kod naroda Azije, Oceanije, Južne Amerike i Afrike. U prošlosti sojenice su bile karakterističan oblik naselja i u našim nizinskim krajevima. U Bosni i Hercegovini najpoznatiji lokaliteti sa sojenicama su Donja Dolina na rijeci Savi kod Bosanske Gradiške i Ripač na Uni kod Bihaća.

Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Dino Dupanović, Sojenice kao glavno obilježje Ripča, [1]