Idi na sadržaj

Solar Orbiter

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Umjetnički prikaz Solarnog orbitera

Solarni orbiter (SolO)[1] jest satelit koji posmatra Sunce kojeg je razvila Evropska svemirska agencija (ESA). SolO je namijenjen činjenju detaljnih mjerenja unutrašnje heliosfere i zalazećeg sunčevog vjetra, te bliskom posmatranju polarnih područja Sunca, što je teško učiniti sa Zemlje, a oba služe kao odgovor na pitanje "Kako Sunce stvara i kontroliše heliosferu?"

SolO će vršiti posmatranje Sunca iz ekscentrične orbite koja se kreće što bliže ~ 60 solarnih radijusa, odnosno 0,284 astronomskih jedinica (au), smještajući ga u Merkurov perihel od 0,3075 au.[2] Tokom misije orbitalni nagib će se podići na oko 25°.

SolO je lansiran 10. februara 2020. godine. Planirano je da misija traje 7 godina.

Poređenje veličine Sunca koje se vidi sa Zemlje (lijevo, 1 au) i sa svemirskog broda Solar Orbiter (0,284 au, desno).
Strukturni termalni toplotni model Solar Orbiter malo prije napuštanja postrojenja Airbus za odbranu i svemir u Stevenage-u, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Svemirska letjelica će se približiti Suncu svakih šest mjeseci.[3] Najbliži će se pristup postaviti tako da omogući ponovljeno istraživanje iste regije solarne atmosfere. Solarni orbiter moći će posmatrati nakupljanje magnetske aktivnosti u atmosferi koja može dovesti do snažnih sunčevih bljeskova ili erupcija.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Solar Orbiter (SolO). Leibniz-Institut für Astrophysik Potsdam (AIP). Pristupljeno 18. 12. 2019.
  2. ^ "Kiepenheuer-Institut fuer Sonnenphysik: SolarOrbiter PHI-ISS". Kis.uni-freiburg.de. Pristupljeno 9. 8. 2018.
  3. ^ https://www.esa.int/Science_Exploration/Space_Science/Solar_Orbiter/Solar_Orbiter_factsheet - 10 February

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]