Solaris (2002)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Solaris
Izvorni naslovSolaris
RežiserSteven Soderbergh
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaCliff Martinez
Žanr
KinematografijaPeter Andrews
MontažaMary Ann Bernard
ProdukcijaLightstorm Entertainment
Distributer20th Century Fox[1]
Premijera29. novembar 2002.
Trajanje99 minuta[2]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet47 miliona dolara
Zarada30 miliona dolara[3]

Solaris je američki dramski i naučno-fantastični film snimljen 2002. godine, koji je napisao i režirao Steven Soderbergh, u produkciji Jamesa Camerona i Jona Landaua. Glavne uloge tumače George Clooney i Natascha McElhone. Film je zasnovan na istoimenom naučnofantastičnom romanu iz 1961. godine poljskog pisca Stanisława Lema. Andrej Tarkovski je 1972. godine snimio kritički hvaljeni film Solaris, koji je također bio nastavak sovjetskog filma iz 1968. godine. Soderbergh se držao da bude duhom što bliži Lemovom romanu.[4] Ali ipak, Lem nije volio niti jednu verziju filma.

Radnja Solarisa se skoro u potpunosti dešava na svemirskoj stanici koja orbitira oko planete Solaris, dodajući retrospekciju sa prethodnim iskustvima glavnih likova na Zemlji. Lik kojeg glumi Clooney se bori sa pitanjima Solarisove motivacije, svojih ličnih uvjerenja i sjećanja i usklađivanja onoga što je izgubljeno s mogućnošću druge šanse.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Kliničkom psihologu dr. Chrisu Kelvinu prilaze predstavnici DBA, korporacije koja upravlja svemirskom stanicom u orbiti oko planete Solaris, koji mu prenose poruku poslatu od njegovog prijatelja naučnika dr. Gibariana. Gibarian traži da Kelvin dođe u stanicu kako bi pomogao rastumačiti jednu neobičnu pojavu, ali nije voljan da više objašnjava o čemu se radi. DBA nije sigurna kako postupi, jer je misija za proučavanje Solarisa zapuštena i niko od astronauta ne želi da se vrati kući. Pored toga, DBA je izgubila kontakt sa sigurnosnom patrolom koja je nedavno poslata na stanicu. Kelvin pristaje na solo misiju do Solarisa kao posljednji pokušaj da se posada sigurno vrati kući.

Po dolasku na stanicu Solaris, Kelvin saznaje da je Gibarian počinio samoubistvo i da je većina posade ili umrla ili nestala pod bizarnim okolnostima. Oba preživjela člana posade, Snow i dr. Gordon, nerado objašnjavaju situaciju. Situacija se dodatno usložnjava kada Kelvin vidi dječaka kako trči kroz stanicu. Kada je legao da spava u svojoj kabini, Kelvin sanja o svojoj davno preminuloj supruzi Rhei, ponovo uživajući u njihovom susretu i nekim od njihovih najromantičnijih i najintimnijih trenutaka. On se budi šokiran i prestravljen kad zatiče Rheyu, očigledno potpuno oživjelu koja opet leži pored njega u krevetu. Kelvin odvodi ovu "Rheyu" u sondu za bijeg i katapultira je u svemir. Nakon toga, povjerava svoje postupke Snowu i shvaća da su se misteriozno pojavile replike najmilijih članova posade (mali dječak kojeg je ranije vidio očito je replika Gibarianovog sina). Rheya se manifestuje po drugi put, ali ovaj put joj Kelvin dopušta da ostane. Postepeno, ova verzija Rheye shvaća da se ne osjeća ljudskim bićem; njena sjećanja osjećaju se kao da su vještačka, jer joj nedostaje emocionalna povezanost koja dolazi nakon stvarnih proživljavanja.

Kroz brojne retrospektive prikazuju se sastanci Kelvina i Rheya i njihovo udvaranje, sa nagoveštajima o njenom poremećenom odgoju i emocionalnim poteškoćama. Također kroz retrospekcije postepeno se otkriva da je Rheya jednom prekinula trudnoću, ali Kelvinu nije pričala o tome. Kada je otkrio njenu odluku, Kelvin je bio toliko ljut da je samo išetao iz kuće. Rheya je tada počinila samoubistvo, a Kelvin ju je kasnije pronašao kad se vratio po nju. Kelvin, Rheya, Snow i Gordon sastaju se da bi razgovarali o situaciji. Frustriran Kelvinovom prividnom vezanošću za virtualnu Rheyu, Gordon prigovara za ono što je Kelvin učinio prethodnoj Rheyinoj replici. Iznervirana, Rheya napušta sastanak. Kelvin se suočava s Gordon, koja ga zauzvrat kažnjava zbog emocionalne vezanosti za nešto što zapravo nije ljudsko i možda na kraju predstavlja i prijetnju za ljudska bića na stanici i na Zemlji. Kasnije, očito tokom sna, Kelvin ima viziju Gibariana i pita ga šta Solaris želi. Gibarian se zalaže za ideju da sazna motivaciju vanzemaljskog entiteta, i Kelvinu jednostavno govori kako "nema odgovora, već samo izbor". Kelvin se budi i otkriva da se Rheya ubila. Ubrzo nakon toga, ona ponovo oživljava, i otkriva se da su i druge manifestacije koje su "preminule" učinile isto.

Gordon je izgradila aparat koji može trajno uništiti repliku, ali Kelvin se protivi korištenju aparata na Rheyi. Vođen vlastitim osjećajem tuge i krivice zbog "stvarne" Rheyine smrti na Zemlji, on počinje da pije hemijski stimulans kako bi ostao budan i kako bi mogao nadzirati Rheyu, pokušavajući izbjeći ponavljanje prošlosti i u suštini prepustiti je samoubistvu. Kelvin na kraju ipak zaspi i Rheya uspijeva da izmoli Gordon da je uništi aparatom kao što je to učinila i za vlastitu repliku. Traumatiziran, Kelvin se suočava s doktoricom Gordon koja tvrdi da je ona samo pomagala u asistiranom samoubistvu i da samo teži ka očuvanju ljudske rase na stanici.

Kelvin i Gordon tada otkrivaju mrtvo tijelo Snowa skriveno u stropnom otvoru u hladnjači stanice. Snow sa kojim su komunicirali je ustvari replika. Suočen sa Gordon i Kelvinom, Snowova replika objašnjava da ga je, nakon što je sanjao o postojanju, napao pravi Snow i tako ga ubio u samoodbrani. Dalje im govori kako je česta upotreba aparata ispraznila brodski reaktor sa ćelijama goriva, što onemogućava putovanje nazad na Zemlju. Nadalje, Solaris je počeo eksponencijalno povećavati svoju masu, gravitacijskim povlačenjem svemirske stanice neumoljivo prema planeti. Gordon i Kelvin počinju pripremati manje svemirsko vozilo zvano "Athena" kako bi pobjegli.

Po povratku na Zemlju, Kelvin se bori da se vrati u normalan život, proganjan idejom da je Rheyu "zapamtio po lošem" - odnosno da je Rheya uvijek bila samoubilačka. Kad slučajno posječe prst u svojoj kuhinji, rana odmah zacjeljuje i upravo tada Kelvin shvaća kako se nije vratio na Zemlju. Kelvin na trenutak odustaje od ideje ulaska u brod za spašavanje, a doktor Gordon ga ostavlja iza sebe. Dok se tonuća svemirska stanica raspada oko njega, pojavljuje se replika Gibarianovog malog sina i pruža mu ruku u pomoć. U kuhinji se Rheya opet pojavljuje Kelvinu. Ovaj put, međutim, mirna je i uvjerava Kelvina da više ne moraju razmišljati o terminima kao što su "život" i "smrt", te da im je sve što su ikada učinili oprošteno.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ TCM.com
  2. ^ "SOLARIS (12A)". British Board of Film Classification. 6. 1. 2003. Arhivirano s originala, 5. 6. 2019. Pristupljeno 19. 4. 2016.
  3. ^ "Solaris (2002)". Box Office Mojo. Pristupljeno 30. 5. 2010.
  4. ^ Levy, Glen (29. 9. 2010). "Top 10 Hollywood Remakes: Solaris (2002) / Solyaris (1972)". Time. Pristupljeno 2. 11. 2013. Indeed, he’s said that he didn’t intend Solaris to be a remake of Tarkovsky’s film but rather a new version of Stanislaw Lem’s novel.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]