Solarni sistemi za hlađenje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.

Solarni sistemi za hlađenje mogu biti aktivni i pasivni. Primjer pasivnog solarnog hlađenja moguće je realizovati „vrećama sa vodom“ postavljenim ispod pomičnog krova koji tokom dana štiti vreće od direktnog zračenja sunca te one „oduzimaju“ toplotu od objekta i tako ga hlade a tokom noći krov se skida tako da vreće predaju toplotu okolini. Aktivni sistemi mogu biti apsorpcijski i kompresioni. (sistem kao kod frižidera, klima uređaja i sl. ). Jednostavan sistem se može raditi i kombinacijom fotonaponskih ćelija koje pokreću klima uređaje ili ventilatore za provjetravanje prostorija.