Idi na sadržaj

Solvayeva konferencija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Učesnici prve Solvay konferencije u briselskom hotelu Metropole 1911

Međunarodni Solvay institut za fiziku i hemiju, sa sjedištem u Briselu, osnovan je 1912 od strane belgijskog industrijalca Ernest Solvaya, nakon historijskog sastanka tzv. Solvay vijeća, koje je bilo prva svjetska konferencija posvećena fizici. Institut danas organizuje sastanke, seminare, radionice i kolokvije.

Nakon prvobitnog uspjeha 1911, odlučeno je da se Solvay konferencija održava svake tri godine, te da bude posvećena otvorenim problemima u oblastima fizike i hemije. Na ovim konferencijama učestvuju najeminentniji fizičari i hemičari svijeta. Posljednja održana Solvay konferencija, 23. po redu, bila je u Briselu od 1. do 3. decembra 2005, na temu Kvantna struktura vremena i prostora.[1]

Prva konferencija[uredi | uredi izvor]

Predsjedavajući prve Solvay konferencije održane u jesen 1911. bio je Hendrik Lorentz. Tema konferencije bila je Radijacija i kvant. O problemima se raspravljalo iz dva različita ugla: s pretpostavkama klasične fizike te kvantne teorije. Najmlađi učesnik konferencije bio je Albert Einstein. Bili su tu još mnogi ugledni naučnici poput Marie Curie, Henri Poincaré i Max Plancka.

Peta konferencija[uredi | uredi izvor]

Možda najpoznatija konferencija, peta po redu, održana je u oktobru 1927 godine, a diskutovalo se o elektronima i fotonima. Najprominentniji fizičari su diskutovali o, tada novoj, kvantnoj teoriji. Glavne ličnosti oko kojih se sve vrtilo bili su Einstein i Niels Bohr. U polemikama koje su se vodile, Einstein je uzviknuo, nezadovoljan Heisenbergovim principom neodređenosti: Bog se ne igra kockicama, na što mu je Bohr odgovorio: Ne govori Bogu šta da radi. Od 29 učesnika konferencije, sedamnaest ih je dobilo, ili će kasnije dobiti, Nobelovu nagradu, uključujući i Marie Curie, koja je jedina od njih dobila dvije Nobelove nagrade u dvije različite naučne oblasti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Godišnji izvještaj 1999 Arhivirano 21. 6. 2007. na Wayback Machine Institut za teorijsku fiziku - Fakultet nauka Univerziteta u Amsterdamu