Somnolencija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Somnolencija je najblaži oblik kvantitativnog poremećaja svijesti, kada je bolesnik pospan, i slabije zainteresiran za događaje u okolini. Bolesnik lahko i razumno odgovara na postavljena pitanja, sudjeluje u razgovoru i zainteresiran je za okolinu i događaje, ali manje nego osobe bez poremećaja svijesti. Bolesnik je pospan, ali ako spava reagira na slabije podražaje. Kapci cu mu poluzatvoreni ili skroz zatvoreni, na većini bolesnika su vidljivi podočnjaci. Često se kaže da je bradipsihičan ističući usporenost pokreta, govora i rasuđivanja. Somnolentnost se javlja kod trovanja ugljičnim-monoksidom (CO), kod predoziranja ili trovanja sedativima, barbituratima, neurolepticima, izraženog gubitka krvi, ili nakon teških fizičkih napora, dugotrajnih nesanica.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]