Sonic: Superjež

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sonic: Superjež
RežiserJeff Fowler Izmijeni na Wikipodacima
ProducentJeff Fowler
Scenarist(i)Pat Casey, Josh Miller
Uloge
  • James Marsden
  • Tika Sumpter
  • Jim Carrey
  • Adam Pally
  • Neal McDonough Izmijeni na Wikipodacima
Muzika
  • Junkie XL Izmijeni na Wikipodacima
Žanrakcijski film
KinematografijaStephen F. Windon Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Stacey Schroeder Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
Distributer
Premijera
  • 14 februar 2020
  • 13 februar 2020
  • 14 februar 2020
  • 28 februar 2020
  • 27 mart 2020 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje99 minuta
ZemljaSjedinjene Američke Države
Japan
Jezikengleski jezik
Budžet$81–95 milliona
NasljednikSonic: Superjež 2

Sonic: Superjež, također poznat kao Sonikov film (engleski: Sonic the Hedgehog) jest akcijski film iz 2020. napravljen na temelju istoimenih igara. Režirao ga je Jeff Flower, a napisali su ga Pat Casey i Josh Miller. Glas Sonicu daje Ben Schwartz, dok Jim Carrey daje glas Eggmanu. U filmu, Sonic se udružuje sa šerifom Tomom Wachowskim, da nađe svoje izgubljene prstenove i pobjegne od Eggmana.

Razvoj filma počeo je u 1990-ima, ali nije prešao fazu planiranja sve dok Sony Pictures nije stekao filmska prava 2013. godine. Produkcija je uključivala saradnju japanskog studija Marza Animation Planet Sega Sammyja, s Fowlerom koji je priveden za režiju 2016. Nakon što je Sony preokrenuo projekt, Paramount Pictures ga je preuzeo 2017. Veći dio glumačke postave potpisao je u augustu 2018. i glavni dio snimanja filma odvijao se između septembra i oktobra te godine u Vancouveru i na istoimenom ostrvu. Nakon negativne reakcije na prvi trailer 2019., izdavanje filma kasnilo je tri mjeseca kako bi redizajnirali lik Sonica.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Sonic, vanzemaljski plavi jež koji može trčati nadzvučnim brzinama, nađe se u potrazi za plemenom ehida zbog svoje moći. Njegov čuvar, Owl Longclaw, daje mu vreću s prstenovima koji mogu kreirati portale na drugim planetima, koristeći jedan da ga pošalje na Zemlju dok ga ona štiti od ehida, a također daje Sonic mapu planetu ispunjenom gljivama na korištenje ako na Zemlji nađe probleme. Deset godina kasnije, Sonic uživa u tajnom životu u blizini gradića Green Hills u državi Montana, ali čezne za prijateljstvom. Idolizira lokalnog šerifa, Tom Wachowski i njegovu suprugu veterinara, Maddie, nesvjesni da se par uskoro planira preseliti u San Francisco, jer je Toma angažirala policijska uprava San Francisca.

Jednu noć Sonic, sav tužan i depresivan, počne igrati bejzbol sam samcat. Postao je još tužniji, pa je rezultatom tuge, trčao oko bejzbol terena, i time stvorio elektromagnetni impuls. Eggman postaje zadužen od strane Ministarstva Obrane Sjedinjenih Američkih Država da sazna razlog elekromagnetnog impulsa. Eggman uspije saznati, i time počne tražiti Sonica, koji se krije u šerifovoj šupi. Šerif je saznao za Sonica i slučajno ga upucao sa sredstvom za smirenje. Šerif je nosio majcu na kojoj piše ''San Francisco'', i kada je upucao Sonica sa sredstvom za smirenje, Sonic je pročitao ''San Francisco'', i slučajno bacio jedan prsten, čime otvara portal i baca vreću sa prstenovima u portal. Šerif se složi da pomogne Sonicu da se sakrije od Eggmana u njegovoj kući.

Eggman nailazi na jedno od Sonic-ovih dlaka, otkrivajući snagu s u njemu sa kojom može potaknuti svoje robove i postaje opsjednut hvatanjem Sonica. Dok ih pronalazi, Tom razgovara o svojim planovima napuštanja Green Hillsa (grada u kojem Sonic živi), što Sonic ne odobrava. Ubrzo nakon poraza robota koji je poslao Robotnik, eksplozija ozljeđuje Sonica. Stigavši ​​u San Francisco, Tom ga dovodi do Maddie, koja ga oživljava. Dok Tom objašnjava Maddie svoju situaciju, Sonic dobiva novi par tenisica od Maddieine nećakinje. Grupa se upućuje na piramidu Transamerica, gdje je sletila Sonicina vreća prstenova, i obnavlja ih. Robotnik stiže u letećem zrakoplovu i napada ih, prisiljavajući Sonic da upotrijebi prsten kako bi Toma i Maddie poslali na Green Hills.

Sonic bježi od Eggmana koji koristi snagu Sonicovog pera da odgovara njegovoj brzini. Njih dvoje sudjeluju u potjeri širom svijeta, da bi se na kraju vratili na Green Hills. Robotnik onesposobljava Sonica, ali Tom i ostali mještani interveniraju, omogućujući Sonicu da povrati snagu i povrati izgubljenu energiju. Nadvladavši Robotnika, Sonic ga poražava šaljući ga na planet gljiva. Nakon incidenta, Tom i Maddie odlučuju ostati u Green Hillsu i pustiti Sonica da živi s njima. Američka vlada briše sve dokaze o događajima, uključujući zapise o postojanju Eggmana. U međuvremenu, ludi Eggman, koji je još u posjedu Sonicovog pera, započinje zavjeru svoje osvete.

U zadnjoj sceni, može se viditi Sonicov prijatelj Tails, koji započinje potragu za Sonicom.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Ime lika Glas/glumac
Sonic/Sonik Ben Schwartz
Tom Wachowski James Marsden
Doktor Robotnik Jim Carrey
Agent Stone Lee Majdoub
Maddie Wachowski Tika Sumpter
Wade Whipple Adam Pally
Rachel Natasha Rothwell
Jojo Meloday Niemann
Ludi Carl Frank C. Turner
Bennington Neal McDonough
Kandža/Longclaw Donna Jay Fulks
Konobarica Shannon Chan-Kent

Reference[uredi | uredi izvor]