Sonic Adventure

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Sonic Adventure
Sonic Adventure.png
Omot za Dreamcast
Razvijač(i)Sonic Team
Izdavač(i)Sega
Režiser(i)Takashi Iizuka
Producent(i)Yuji Naka
Dizajner(i)Takao Miyoshi
Takashi Iizuka
Yojiro Ogawa
Programer(i)Tetsu Katano
Yoshitaka Kawabita
UmjetnikKazuyuki Hoshino
Yuji Uekawa
PisacAkinori Nishiyama
Kompozitor(i)Jun Senoue
Kenichi Tokoi
Fumie Kumatani
Masaru Setsumaru
SerijalSonic the Hedgehog
PlatformaDreamcast
GameCube
Windows
Xbox 360
PlayStation 3
Datum(i) objave
Dreamcast
 • JP: 23. 12. 1998.
 • SA: 9. 9. 1999.
 • PAL: 23. 9. 1999.
GameCube
 • SA: 17. 6. 2003.
 • JP: 19. 6. 2003.
 • AU: 20. 6. 2003.
 • EV: 27. 6. 2003.
Windows
 • JP: 18. 12. 2003.
 • EV/AU: 6. 2. 2004.
 • SA: 14. 9. 2005.
Xbox 360
 • SA: 15. 9. 2010.
 • EV: 21. 9. 2010.
 • JP: 25. 9. 2010.
Playstation 3
 • SA: 20. 9. 2010.
 • EV: 21. 9. 2010.
 • JP: 29. 9. 2010.
ŽanrPlatformska i akcijsko-avanturistička videoigra
Režim(i)jedan igrač

Sonic Adventure (japanski: ソニックアドベンチャー, trans. Sonikku Adobenchā) platformska je videoigra objavljena 1998. na Seginoj igraćoj konzoli Dreamcast. Prva je trodimenzionalna videoigra iz franšize Sonic the Hedgehog. Radnja igre prati drevno zlo imena Chaos, kojeg zli naučnik Doktor Eggman pokušava ojačati smaragdima haosa (engleski: Chaos Emeralds). Moraju ga spriječiti junaci Sonic the Hedgehog, Miles "Tails" Prower, Knuckles the Echidna, Amy Rose, i novi Big the Cat i E-102 Gamma. Kontrolirajući jednog od šest likova—svaki sa svojim posebnim režimom igranja—igrači prolaze kroz razne nivoe kako bi napredovali kroz priču. U igri se pojavljuju razni elementi iz prijašnjih igara serijala, kao što su power-upovi i prstenovi kao životni bodovi. Osim glavne igre, dostupne su razne mini igre, kao trkaća igra i Chao Garden—skriveno područje gdje se nalaze digitalni ljubimci Chaoi.

Rad na videoigri je započeo 1997. nakon što je razvoj na igri Sonic X-treme bio otkazan. Mjesta u igri inspirirale su lokacije u Peruu i Gvatemali. Yuji Uekawa je redizajnirao likove da izgledaju prikladnije u 3D-u. Sega je najavila igru u augustu 1998; iste je godine bila objavljena u Japanu, i međunarodno je bila objavljena 1999. Međunarodna verzija je ponovno objavljena u Japanu pod naslovom Sonic Adventure International.[1] Videoigra je bila portirana na GameCube i Windows 2003. pod naslovom Sonic Adventure DX: Director's Cut. Dodano je više dopunskih nivoa i grafika je ažurirana. Verzija u HD-u bila je digitalno objavljena na konzolama PlayStation 3 i Xbox 360 godine 2010, i na Windowsu 2011.

Kritičari su pohvalili igru, i postala je najuspješnija videoigra za Dreamcast, s više od 2,5 miliona prodanih kopija do augusta 2006. Recenzenti su hvalili izgled i doživljaj igre. Mnogi su smatrali da je igra veliki tehnološki napredak, i da bi mogla ponovo uspostaviti Segu kao dominantnog proizvođača konzola nakon relativno neuspješnog Saturna. Ali, neki su kritikovali kameru, zvuk i glitcheve. Prijem ponovnih izdanja nije bio pozitivan, brzina smjenjivanja kadrova bila je posebno kritikovana. Uprkos tome, novinari su Sonic Adventure proglasili jednom od najboljih videoigara franšize, i prepoznata je kao važno izdanje i u seriji i u žanru platformskih igara.

Doživljaj igre[uredi | uredi izvor]

Sonic the Hedgehog u glavnom Overworldu, Station Square

Sonic Adventure je 3D platformska igra s dijelovima akcijske igre i videoigre uloga.[2] Igrači kontroliraju jednog od šest junaka koji moraju uništiti robotsku vojsku zlog Doktora Eggmana prije nego što pronađe svih sedam smaragda haosa i pretvori drevnog Chaosa u zlo biće. Igrač započne samo kontrolirajući Sonica, glavnog lika, ali će još pet likova igrača postati dostupno tokom priče. Svaki lik ima svoju priču i atribute. Sonic the Hedgehog može koristiti poteze kao što su spin dash, homing attack (napad usmjeren neprijateljima), i light-speed dash (ovim potezom se zakači za liniju prstenova i brzo prođe kroz njih). Miles "Tails" Prower može da leti, pliva i napada robote repovima. Knuckles the Echidna može lebditi, penjati se po zidovima i udarati neprijatelje. Amy Rose uništava neprijatelje i visoko skaće koristeći čekić "Piko Piko". Novi lik Big the Cat je spor i u nivoima traži ribnjake da uhvati prijatelja Froggyja štapom za pecanje. Još jedan novi lik, E-102 Gamma, puca robote s rukom na kojoj mu je puška.[3][4] Gamma je jedini lik s vremenskim ograničenjem.

Na početku igre i između nivoa će se igrač naći u Adventure Fieldu, otvorenom mjestu u kojem se nalaze NPC-jevi s kojim se može razgovarati. U ovim mjestima je igračev vodič blistava kugla s glasom novog lika imena Tikal the Echidna. Tikal pomaže igračima pronaći ulaze u nivoe. Za pristup nekim nivoima su potrebni skriveni ključevi koji se nalaze u određenom Adventure Fieldu.[1] U nivoima (za koje igra koristi naziv "Action Stage"), svaki lik ima svoj cilj.[5] Kao u prijašnjim videoigrama serijala, Sonic jednostavno mora stići do kraja. Tails mora stići do kraja prije Sonica, Knuckles mora pronaći krhotine uništenog glavnog smaragda (engleski: Master Emerald), Amy mora riješiti razne zagonetke da pobjegne od robota koji ju juri, Big mora uloviti svog ljubimca—žapca Froggyja—štapom za pecanje, i Gamma mora pucati robote da doda više vremena svom ograničenju.[1][4]

U nekim su nivoima mini igre koje nisu povezane s radnjom. Stilovi igranja u mini igrama uključuju shoot 'em up, trkanje i sandboarding. Nekim mini igrama može se pristupiti samo s određenim likovima. Ispunjavanje određenih ciljeva omogućava igraču da dobije bonus predmete. Otključanim mini igrama i nivoima koje je igrač završio može se pristupiti odabirom opcije "Trial Mode" na naslovnom ekranu.[4]

Prstenovi predstavljaju životne bodove, što je slučaj u svakoj videoigri serijala. Ako se lik igrača zabije u neprijatelja ili prepreku, preživjet će, ali se prstenovi rasprše, počnu treptati i nestanu. Zato ih igrač mora ponovo zgrabiti ako želi preživjeti sljedeći put kad se ozlijedi. Power-upovi, kao npr. cipele za ubrzavanje, dodatni prstenovi, nepobjedivost (engleski: invincibility),[4] i štitovi skriveni su u nivoima unutar malih limenki. Postoje dvije vrste štita: jedna koja štiti od svega, i jedna koja štiti od svega i privlači prstenove. Također se pojavljuju bossovi gdje se lik bori protiv Eggmanove sprave ili Chaosa. Igrač mora pogoditi bossa u pitanju dovoljno puta da mu ponestane energije. Energiju bossa predstavlja mjerilo u gornjem kutu koje se smanjuje nakon svakog napada.[6][7] Svaki lik započne s ograničenim brojem života. Lik igrača će izgubiti život ako se utopi, biva zdrobljen, ili ozlijeđen bez prstenova. Ako igrač izgubi sve živote, igra završava i mora krenuti ponovo od zadnje tačke sačuvanosti. Više života se može dobiti ako igrač osvoji 100 prstenova ili pronađe 1-up.[4] Igrač može imati najviše 99 života.

U mjestima između nivoa mogu se pronaći Chao Gardeni. U ovim se "baštama" nalaze digitalni ljubimci zvani Chaoi. Igrač može izleći jaje, dati ime i odgajati Chaoa.[6] Chao se može ojačati ako mu igrač dadne hranu i životinje od kojih uči vještine. Dreamcastov VMU dopušta igračima da preuzmu mini igru Chao Adventure. U mini igri, igračev Chao prolazi kroz tečajeve da se razvije i poboljša vještine.[5][8] Chaov razvoj mu pomaže u utrkivanju u mini igri imena Chao Race. Iz nekih jaja se izležu posebne vrste Chaoa. Posebna jaja su skrivena u Adventure Fieldima. Igrač može osvojiti ambleme (engleski: emblems) igrajući nivoe i učestvovanjem u utrkama Chaoa, ali se također mogu pronaći u Adventure Fieldima.[3][9] Svaki nivo ima tri amblema koja se mogu osvojiti ponavljanjem nivoa i ispunjavanjem novih ciljeva, kao što je dovršavanje nivoa u određenom roku vremena.[4]

Nivoi[uredi | uredi izvor]

Ne računajući overworlde (Sation Square, Mystic Ruins i Egg Carrier), igra se sastoji od 11 nivoa. Sonic ima najviše nova (10). Tails, Knuckles i E-102 Gamma imaju 5 nivoa, Big ima 4 i Amy ima 3.[10] Jedan od nivoa (Icecap) je iz starije videoigre, Sonic the Hedgehog 3.

Spisak nivoa[10]
Ime nivoa Tema Likovi
Emerald Coast Plaža Sonic, Big i E-102 Gamma
Windy Valley Nebo Sonic, Tails i E-102 Gamma
Casionopolis Kasino Sonic, Tails i Knuckles
Icecap Zima Sonic, Tails i Big
Twinkle Park Zabavni park Sonic, Amy i Big
Speed Highway Grad Sonic, Tails i Knuckles
Red Mountain Planina Sonic, Knuckles i E-102 Gamma
Sky Deck Nebo Sonic, Tails i Knuckles
Lost World Ruševine Sonic i Knuckles
Hot Shelter Fabrika Amy, Big i E-102 Gamma
Final Egg Sonic, Amy i E-102 Gamma

Radnja[uredi | uredi izvor]

Doktor Ivo "Eggman" Robotnik pokušava pronači novi način da porazi dugotrajnog neprijatelja Sonica i zavlada svijetom. Dok istražuje, sazna za Chaosa—stvorenje koje je pomoglo štititi Chaoe i glavni smaragd (izvor moći smaragda haosa) prije hiljadu godina. Pleme ehidna je htjelo koristiti moć smaragda haosa, i tako su narušili sklad koji su imali s Chaoima. Chaos je odlučio iskoristiti moć smaragda da se pretvori u strašnu zvijer imena Perfect Chaos i osveti Chaoe. Chaos je htio zauvijek uništiti pleme ehidna, ali ga je zaustavila Tikal, mlada ehidna koja se sprijateljila s njim. Tikal ga je smirila, te je njega i sebe zarobila u glavni smaragd.

Eggman slomi glavni smaragd da iskoristi Chaosovu moć. Chaos se pojavi u gradu imena Sation Square, i policija ga pokuša uništiti. Policajci ne uspiju, ali Sonic se pojavi i porazi ga. Chaos pobjegne, i Sonic i Tails ga pokušaju uhvatiti, te zaustaviti Eggmana prije nego što iskoristi moć svih smaragda da ojača Chaosa. U međuvremenu, jedina živa ehidna, Knuckles, pokuša pronači sve krhotine glavnog smaragda da ga popravi.

Tokom prve noći Chaosove slobode, žabac Froggy pojede smaragd haosa i mutira se nakon što Chaos dođe u kontakt s njim. Zato Eggman napravi novu seriju robota imena "E-Series". Pošalje jednog od robota, E-102 Gammu, da pronađe Froggyja. Froggyjev vlasnik, Big, ga također pokuša pronači. U Station Squareu, Sonicova prijateljica Amy pronađe Flickyja koji sa sobom nosi smaragd haosa. Zato za juri robot. Amy pokuša zaštiti Flickyja. Robot ih oboje uhvati i odvede u zatvor na Eggmanovom letećem brodu. Tamo ih pronađe E-102 Gamma, koji Amy zamoli za Flickyja. Amy ga odbije, i kaže mu da ne mora raditi za Eggmana ako ne želi biti zao. Gamma ju oslobodi, te krene u potragu za ostalim robotima Eggmana da ih uništi. U procesu žrtvuje samog sebe. Unutar Gamme i njegovog brata Bete su živjela još dva Flickyja, koji su zapravo roditelji Amyjinog Flickyja. Amy se oprosti Flickyjem koji se ponovo sjedini s roditeljima.

Iako su Sonic i Tails dali sve od sebe da pronađu svih sedam smaragda haosa, Eggman ih uspije ukrasti. Chaos upije svu moć smaragda haosa i pretvori se u Perfect Chaosa. Chaos, koji je sada džinovska zvijer, uništi Station Square, i sada se ne može ponovo zarobiti u glavni smaragd. Sonic uspije iskoristiti preostalu pozitivnu energiju smaragda haosa da se pretvori u Super Sonica i porazi Chaosa. Ponovo smiren, Chaos vidi kako Chaoi sretno žive u Station Squareu. Sad kad je ponovo u miru, Tikal krene s Chaosom u drugi svijet gdje će biti sigurni i živjeti u harmoniji. Nakon još jedne pobjede, Sonic krene u novu pustolovinu.

Likovi i glasovi[uredi | uredi izvor]

Ovo je prva igra u franšizi koja sadrži glasovnu glumu (osim Sonic CD, u kojoj se povremeno čuju neke riječi).[2] Odluka je donesena rano u razvoju, jer su razvijači htjeli da se igra više fokusira na priču od prijašnjih. Osoblje Sonic Teama imalo je različita mišljenja o Sonicovom glasu. Takashi Iizuka, režiser, se prisjetio da je jedini element oko kojeg su se dogovorili bilo izbjegavanje korištenja glasovnog glumca iz animea, preferirajući korištenje filmskog glumca s "prekomjernim" glasom.[11] Pjevač Jun'ichi Kanemaru je dobio ulogu. U intervjuu s portalom AnimateTimes Kanemaru je rekao da je jedan od razloga zašto je dobio ulogu njegova sposobnost da govori engleski.[12] Prije ove igre je englesko ime doktora Eggmana bilo "Doktor Robotnik". Iizuka je iskoristio ovu igru da zapadnoj publici predstavi njegovo pravo ime. Ovo je postigao scenom gdje Sonic uvrijedi Robotnika ovim imenom (doslovni prijevod imena bi bio Čovjek jaje).[13] Također je izbjegavao Tailsovo pravo ime (Miles), iako se njegovo pravo ime često koristilo u Japanu.[14]

Ime lika Engleski glas[15] Japanski glas[16] Lik igrača
Sonic the Hedgehog Ryan Drummond[17] Jun'ichi Kanemaru checkY
Miles "Tails" Prower Corey Bringas Kazuki Hayashi
Knuckles the Echidna Michael McGaharn Nobutoshi Canna
Amy Rose Jennifer Douillard Taeko Kawata
Big the Cat Jon St. John Shun Yashiro
E-102 Gamma Steve Sheppard-Brodie Jouji Nakata
Chao[a] Tomoko Sasaki
Doktor Eggman / Robotnik Deem Bristow Chikao Ohtsuka N
Tikal the Echidna Elara Distler Kaori Asoh
Pachacamac Steve Sheppard-Brodie Tōru Ōkawa

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Yuji Naka, producent videoigre

Tokom 1990-ih je Sega bila jedna od najuspješnijih proizvođača videoigara nakon uspjeha konzole Mega Drive. Prodajama konzole pomogao je Segin popularni serijal platformskih igara Sonic the Hedgehog.[14] Jedan od stvaraoca serijala, Yuji Naka, radio je s američkim odjeljenjem Sege, Sega Technical Institute (STI) na novijim videoigrama za franšizu. Nakon što je videoigra Sonic & Knuckles bila dovršena 1994, Naka se vratio u Japan da radi s razvijačima u kompaniji Sonic Team.[18] STI je počeo raditi na videoigri Sonic X-Treme za konzolu Sega Saturn. X-Treme bi bila prva 3D videoigra u franšizi. Zbog mnogih tehničkih peripetija je razvoj na igri bio otkazan 1997.[19][20] Zbog ovoga, originalna videoigra o Sonicu nikad nije objavljena na Saturn, i to je bio jedan od razloga komercijalnog neuspjeha Saturna.[21] U međuvremenu su Naka i Sonic Team radili na originalnim videoigrama za Saturn kao Nights into Dreams.[1][22] Zbog nedostatka prisustva franšize na novoj konzoli,[b] "Sonic je postao retro samo šest godina nakon debija" (prema časopisu Retro Gamer).[14]

Početak produkcije[uredi | uredi izvor]

Sonic Adventure je prvobitno bila igra za Sega Saturn[24]

Naka je još uvijek htio 3D igru o Sonicu, i mislio je da bi ju Sonic Team trebao napraviti; zbog ovoga nije dopustio STI-u da koriste pogon za Nights, jedan od razloga zašto je produkcija igre bila prekinuta.[25][26] U augustu 1996. je dizajner igre Nights into Dreams predložio da 3D igra o Sonicu bude RPG (igra igranja uloga) s više istaknutom pričom. Njegova ideja je postala baza za Sonic Adventure.[24] Iizuka je smatrao da su obožavatelji Sonica iznevjereni jer se tim nije fokusirao na seriju. Uz to, Kazuyuki Hoshino, koji će služiti kao umjetnički direktor igre, rekao je da je mislio da je Sonic tokom ere Saturna zastario i nastojao je ponovo izmisliti lika.[14]

Rad na igri je započeo u aprilu 1997. s timom od 10 članova. Igra je prvobitno trebala biti na Saturnu.[1][24] Koristeči pogon Nigths je prototip bio napravljen,[26] ali je bilo teško raditi na igri zbog ograničenih mogućnosti Saturna.[1] Tadašnji predsjednik Sege—Hayao Nakayama—obavijestio je Yujija Naku o konzoli Dreamcast, nasljedniku Saturna. Smatrao je da bi novija konzola dopustila ekipi da naprave novu igru.[1] Kada je tim saznao da se Dreamcast bliži završenosti, pokrenuli su razvoj kako bi iskoristili veću količinu RAM-a, jači CPU i VMU. Ne želeći protraćiti svoje završeno djelo, postavili su ga kao bonus u kompilacijskoj igri Sonic Jam, posljednjoj igri franšize za Saturn.[1][24]

Izuka je režirao igru dok ju je Naka producirao. Sonic Adventure je tada bila jedna od najvećih videoigara ikada.[2][27][28] Nakon 10 mjeseci se ekipi pridružilo još 50 ljudi.[24] Sonic Team započeo je razvoj zajedno s Dreamcastom, s ciljem da objavi igru u decembru 1998, čak iako je to značilo i poboljšanje nakon izlaska.[1][28] Razvijanje igre u isto vrijeme kao i sistem, koji je dovršen tek dva mjeseca prije izlaska igre,[29] dalo je Iizuki utjecaj na razvoj konzole; na primjer, mogao je zatražiti više RAM-a za konzolu posebno za Sonic Adventure.[28]

Umjetnički pravac[uredi | uredi izvor]

Za novi hardver je Sonic Team odlučio napraviti nove dizajnove za Sonica i njegov svijet.[30] Prvobitno su koristili stare dizajnove za videoigre s Genesisa, ali su tijela i udovi bili prekratki.[30] Razvojni tim se osječao ljubomorno i kao da su stari dizajnovi bili datirani jer su ostale kompanije redizajnirale retro likove, kao što su Pac-Man.[14] Yuji Uekawa je odlučio redizajnirati likove i dati im "novije" i "zapadnije" izglede.[30] Nadahnut Waltom Disneyjem i crtićima Looney Tunes, dao je Sonicu duže bodlje, učinio ga višim i mršavijim, i dao mu zreliji izgled. Također je promijenio nijansu plave boje u tamniju nijansu, i dao mu je zelene oči kao reference nivou Green Hill. Uekawa je htio da Sonic izgleda kao lik iz stripa, i poredio je svoje dizajnove s grafitima. Redizajnirao je i ostale likove.[30] Kazuyuki Hoshino je rekao da je bila dobra ideja produžiti udove jer bi tako bilo lakše dati likovima poze.[14]

Razvojni tim je htio da igra ima realistične grafike da se pokaže snaga Dreamcasta. Članovi ekipe Sonic Team posjetili su džungle, hramove i drevne ruševine da se bolje upoznaju s područjima kojim su htjeli u igri. Područja koja su posjetili uključuju Mezoameriku, Cancún (Gvatemala), i Peru. Na ovim mjestima su slikali razne lokacije koje su koristili u igri kao teksture, umjesto da nacrtaju mjesta u igri kao što su radili prije.[14] Najveće inspiracije bile su: ruševina Tikal u Gvatemali (ruševina po kojoj je Tikal the Echidna dobila ime) i Machu Picchu u Peruu.[31] Ekipa je također htjela dodati neke neočekivane elemente za platformsku igru; nivo u kojem Tails sandboarda inspirirala je glupa sandboardera Ici (Peru).[1] 3D vizualni elementi stvoreni su pomoću grafičkog čipa Voodoo2.[24]

Dizajn[uredi | uredi izvor]

Jedan od najvećih izazova s kojima su se dizajneri suočili bio je prelazak 2D stila serijala u 3D.[28] U starijim igrama su igrači jedino mogli iči lijevo ili desno, ali u igrama od Sonic Adventure se lik igrača može micati bilo kuda. Dizajneri su kreirali modele za nivoe prije nego što su ih testirali s likom igrača, što je rezultiralo u pokušajima i pogreškama. Zbog ovoga je Iizuka shvatio koliko je bitna kamera igre.[14] Nivoi kao Lost World bili su redizajnirani mnogo puta;[32] neki su podsječali na prijašnje igre Sege, kao npr. Icecap (Sonic the Hedgehog 3, 1994) ili nivoi u kojim igrač kontrolira Tailsov avion Tornado (Panzer Dragoon, 1995).[1] Jedna posebna poteškoća bila je pobjeda nad neprijateljima; u 2D igrama neprijatelji su jednostavno potraženi skakanjem, ali to je bilo teže postići u 3D igri. Stoga je Sonic dobio sposobnost da gađa neprijatelje u zraku.[33] Iizuka je rekao da su kinematografske sekvence zamišljene da iskoriste okruženja, "dajući igraču element otkrića".[28][31]

Nivoi su sadržavali igranje slično originalnim igrama s Genesisa i dizajnirane su tako da im treba najmanje pet minuta da se završe.[27] Sonic Team podijelio je nivoe na više dijelova da se uštedi memorije. Budući da je ova igra više naglasila priču više nego prethodne igre u serijalu, tim je implementirao lokacije izeđu nivoa (overworlde) kako bi "igrače privukli dublje u svijet". Naglasak overworlda na istraživanje kako bi se pronašla nova područja i power-upovi inspiriran je serijalom The Legend of Zelda.[14] Kad su vidjeli dovršene dizajnove nivoa, Iizuka i Naka odlučili su ih prenamijeniti za druge likove igrača.[27] Iizuka je rekao da su smatrali da bi bilo "rasipanje ako Sonic samo brzo prođe kroz nivoe koje smo proveli toliko vremena stvarajući". Prvi likovi osim Sonica koji su dodani u igru bili su Tails i Knuckles; nivoi Tailsa pretvorili su dijelove Sonicovih nivoa u utrke, dok su Knucklesove misije lova na blago osmišljene kao kontrast brzim nivoima ostalih. Sonic Adventure prva je platformska igra iz serijala u kojoj se Amy mogla kontrolirati, a Iizuka ju je namjeravao iskoristiti za dodavanje napetosti, poput skrivanja od progonitelja, koju Sonicov režim igre nije mogao ponuditi.[14]

Dva nova lika se pojavljuju u igri, Big the Cat i E-102 Gamma.[14] Sonic Team je dodao štap za pecanje u igru koji se nikad nije koristio, što je dovelo do stvaranja Biga.[34] Big je bio dizajniran kao velik i smiren lik, da igrač ne bi očekivao nešto intenzivno.[14] Gamma je dodan igri jer su mnogi fanovi htjeli igru žanra shoot 'em up u serijalu, i Iizuka je htio dodati "neki način igre koji ne bi bio moguč sa Sonicom".[14][27][33] Njihove strane priče su kratke jer im razvijači nisu mislili dati veliku ulogu.[35]

Muzika[uredi | uredi izvor]

Jun Senoue (lijevo) i Johnny Gioeli (desno)

Glavni kompozitor muzike za igru bio je Jun Senoue, uz Fumie Kumatani, Kenichija Tokoija i Masarua Setsumarua.[36][37] Glavnu muzičku temu, "Open Your Heart", napravio je Senoue, a pjeva ju Johhny Gioeli iz benda Hardline.[14] Ostale pjesme izvode Gioeli, Marlon Saunders, Dred Foxx, Ted Poley, Nikki Gregoroff, i Tony Harnell.[1] Razvojni tim je preferirao pjesme žanrova funk i rokenrol, za razliku od prijašnjih igara franšize, u kojim su pjesme češće bile žanra elektropop.[18][27] Za nivoe Windy Valley i Twinkle Park je Senoue preuredio neke pjesme iz igre Sonic 3D: Flickies' Island, a džingl koji se čuje na kraju nivoe se prije pojavio u igri Sonic the Hedgehog 3.[14] Nakon ove igre su Senoue i Gioeli osnovali bend Crush 40 i zajedno pravili muziku. Njihove pjesme su se pojavile u mnogim igrama nakon Adventure.[14]

U Japanu je tokom januara 1999. bila objavljena zvučna podloga imena Sonic Adventure "Digi-LOG Conversation" Original Sound Track [sic].[38] Zvučna podloga bila je ponovo objavljena u maju 2011. za 20. godišnjicu franšize.[39] Dvodijelna digitalna zvučna podloga bila je objavljena na iTunesu i Spotifyu u septembru 2014. i janurau 2017.[40][41][42] Godine 2018. izdavačka kuća Brave Wave Productions objavila je gramofonsku ploču sa zvučnom podlogom i intervjuima s Iizukom i Senoueom.[43]

Objava[uredi | uredi izvor]

Sonic Adventure bila je tajna tokom produkcije,[24][27] ali su 1998. procurile snimke iz igre, i mnogi su mislili da je nadolazila 3D igra.[27][44] Naka i Sonic Team otrkili su igru 22. augusta 1998. u međunarodnom forumu u Tokiju.[27] Tim je pokazao nekoliko dinamičnih elemenata, poput jurnjave iz prvog nivoa i nivo u kojem Tails ide nizbrdo na dasci. Naka je rekao da je debi bio "intenzivan", i da je dao "sve od sebe" da igra bude prikladna za objavu.[1]

U Japanu je igra bila objavljena 23. decembra 1998.[45][46] U ovoj verziji je bilo puno glitcheva; Iizuka je rekao da tim nije imao vremena popraviti ih, jer su imali strog raspored.[14] Neki članovi Sonic Teama premjestili su se u SAD kako bi osnovali Sonic Team USA i zakrpali i lokalizirali igru. Iizuka je smatrao da će Dreamcast biti objavljen za nekoliko mjeseci i da je igru potrebno lokalizirati.[1] Lokalizirana verzija je bila objavljena u Sjevernoj Americi 9. septembra 1999,[47] i u Evropi 23. septembra 1999.[48] Sadrži zvučne zapise na japanskom i engleskom jeziku, kao i titlove na japanskom, engleskom, španskom, francuskom i njemačkom jeziku.[49] Igra također sadrži online sadržaj, kao npr. Chao vrtić i sadržaj za preuzimanje (mini igre i novi dijelovi nivoa).[50] Lokalizirana verzija je kasnije bila objavljena u Japanu, s nazivom Sonic Adventure International.[1][51]

Sega je sklopila dogovor s Hollywood Videom prije nego što je Dreamcast bio objavljen u Sjevernoj Americi. Promocija je započela 15. jula 1999. U više od hiljadu prodavnica Hollywood Videa su kupci mogli iznajmiti Dreamcast s verzijom igre koja nije u prodaji, s nazivom Sonic Adventure: Limited Edition.[52][53][54] Američka objava originalne video animacije kompanije Pierrot imena Sonic the Hedgehog poklopila se s objavom igre,[55] i crtana serija Sonic Underground DIC Entertainmenta bila je poručena da pomogne s promocijom igre.[56]

Ponovna izdanja[uredi | uredi izvor]

Sonic Adventure DX: Director's Cut

Sonic Adventure DX: Director's Cut[uredi | uredi izvor]

Zbog međunarodnih neuspjeha Saturna i Dreamcasta, Sega je 2001. postala izdavačka kompanija videoigara za konzole koje nisu napravili.[57][58] U želji da dosegnu nove igrače stvaranjem poboljšane verzije jedne od svojih starijih igara, u junu 2003. godine je Sega objavila Sonic Adventure DX: Director's Cut, port za GameCube i Windows.[1][33] Reizdanje sadrži ažurirane grafike s višom rezolucijom i redizajnirane modele likova.[9] Brzina smjenjivanja kadrova je poboljšana, sa 60 kadrova u sekundi umjesto 30 i Chao Garden koristi GameCubeovu povezanost s GBA-om.[3] Također sadržava 60 misija i svih 12 videoigara franšize za Game Gear.[9] Ako igrač osvoji 130 amblema, Metalni Sonic postane lik igrača.[59]

Verzija u HD-u[uredi | uredi izvor]

Prijem[uredi | uredi izvor]

Nasljeđe[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Jedino je lik igrača u mini igrama Chao Race i Chao Adventure
 2. ^ Sonic 3D: Flickies' Island (1996), Sonic Jam i Sonic R (1997) bile su jedine videoigre franšize na Saturnu. R je bila jedina nova igra (Flickies' Island bila je portirana sa Sega Mega Drivea, a Jam je bila kolekcija igara s Mega Drivea, ali s 3D overworldom)[23]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Pétronille, Marc (2014). The history of Sonic the Hedgehog. William Audureau. Thornhill, Ontario. ISBN 978-1-926778-96-9. OCLC 865492418.
 2. ^ a b c "Najava igre u časopisu o videoigrama" (PDF). Computer and Video Games. 14. 11. 2017. Pristupljeno 7. 5. 2021.
 3. ^ a b c "Sonic Adventure DX Director's Cut Review - GameSpot". web.archive.org. 5. 8. 2017. Pristupljeno 7. 5. 2021.
 4. ^ a b c d e f Uputstva za Sonic Adventure (PDF) Sega (1999)
 5. ^ a b "At least Chao don't piddle on the rug . . . Review". GameRevolution. Pristupljeno 7. 5. 2021.
 6. ^ a b Sonic Adventure - IGN (jezik: engleski), pristupljeno 7. 5. 2021
 7. ^ "Sonic Adventure Review". GameSpot (jezik: engleski). Pristupljeno 7. 5. 2021.
 8. ^ "Sonic Adventure - Review - allgame". web.archive.org. 14. 11. 2014. Pristupljeno 7. 5. 2021.
 9. ^ a b c Sonic Adventure DX Director's Cut - IGN (jezik: engleski), pristupljeno 7. 5. 2021
 10. ^ a b Sonic's Adventure - Sonic Adventure Wiki Guide - IGN (jezik: engleski), pristupljeno 8. 5. 2021
 11. ^ Mini Making of... Sonic Adventure. Retro Gamer. 23. 6. 2011.
 12. ^ "ソニック役でお馴染み、声優・金丸淳一さん声優30周年インタビュー | アニメイトタイムズ". ソニック役でお馴染み、声優・金丸淳一さん声優30周年インタビュー | アニメイトタイムズ (jezik: japanski). Pristupljeno 18. 5. 2021.
 13. ^ "Legends of Localization: How Dr. Robotnik Turns into Dr. Eggman in Japanese Sonic Adventure". Legends of Localization (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 5. 2021.
 14. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q "The Making of: Sonic Adventure". Retro Gamer. PressReader. Pristupljeno 13. 5. 2021.
 15. ^ "Sonic Adventure". Behind The Voice Actors (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 5. 2021.
 16. ^ "Sonic Adventure Japanese Cast". Behind The Voice Actors (jezik: engleski). Pristupljeno 8. 5. 2021.
 17. ^ January 2009, Charlie Barratt 16. "Characters you never knew had the same voice actor". gamesradar (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 5. 2021.
 18. ^ a b Smith, Sean. Retro Gamer Issue One. Retro Gamer. Imagine Publishing.
 19. ^ Sonic X-Treme Revisited - IGN (jezik: engleski), pristupljeno 13. 5. 2021
 20. ^ "The Making of Sonic X-treme (Edge, July 2007) - Sonic Retro". info.sonicretro.org. Pristupljeno 13. 5. 2021.
 21. ^ What Hath Sonic Wrought? Vol. 10 - IGN (jezik: engleski), pristupljeno 13. 5. 2021
 22. ^ "Super-rare 1990 Sonic The Hedgehog prototype is missing | GamesRadar+". web.archive.org. 24. 3. 2016. Pristupljeno 13. 5. 2021.
 23. ^ https://web.archive.org/web/20141114182605/http://www.allgame.com/game.php?id=1954&tab=review
 24. ^ a b c d e f g "Sega Saturn Magazine Interview with Yuji Naka - Sonic Jam". www.sonic-jam.org. Pristupljeno 18. 5. 2021.
 25. ^ Whatever Happened to Sonic X-Treme?. Retro Gamer. Imagine Publishing. 2006.
 26. ^ a b Hunt, Stuart; Jones, Darran (decembar 2007). The Making Of... Nights. Retro Gamer.
 27. ^ a b c d e f g h "Edge videogame culture ; Nintendo, Sony, Microsoft, PC, handheld, coin-op, online". Edge videogame culture ; Nintendo, Sony, Microsoft, PC, handheld, coin-op, online (jezik: engleski). 2006. ISSN 1350-1593.
 28. ^ a b c d e Mini Making of... Sonic Adventure. Retro Gamer. 23. 6. 2011.
 29. ^ https://retrocdn.net/images/6/6e/ODCM_US_01.pdf
 30. ^ a b c d "How Sega moved Sonic from 2D to 3D - Polygon". web.archive.org. 5. 7. 2017. Pristupljeno 25. 5. 2021.
 31. ^ a b GamesTM (2010). "Behind The Scenes Sonic Adventure". Retro Volume 3. Bournemouth: Imagine Publishing. pp. 60–63. ISBN 978-1-90607-856-0.
 32. ^ 1001 video games you must play before you die. Tony Mott, Peter Molyneux. New York: Universe. 2010. ISBN 978-0-7893-2090-2. OCLC 502029978.CS1 održavanje: others (link)
 33. ^ a b c The Secrets of Sonic – Director's Commentary with Takashi Iizuka. Tokio: Sega. 5. 6. 2003.
 34. ^ ""Die Sonic-Fans nie wieder enttäuschen!" - Interview | GamersGlobal". web.archive.org. 1. 3. 2012. Pristupljeno 16. 6. 2021.
 35. ^ "Interview With Sonic Adventure 2 Director Takashi Iizuka - IGN". web.archive.org. 23. 3. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 36. ^ "Digi-Log Conversation Side-A". web.archive.org. 16. 6. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 37. ^ "Digi-Log Conversation Side-B". web.archive.org. 18. 8. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 38. ^ "Digi-Log Conversation". web.archive.org. 16. 8. 2016. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 39. ^ ""SONIC ADVENTURE Original Soundtrack 20th Anniversary Edition" by Various Artists on iTunes". web.archive.org. 7. 11. 2017. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 40. ^ ""Sonic Adventure (Original Soundtrack), Vol. 1" by Various Artists on iTunes". web.archive.org. 14. 11. 2017. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 41. ^ ""Sonic Adventure Original Soundtrack vol.2" by Sonic Adventure on iTunes". web.archive.org. 14. 11. 2017. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 42. ^ "Sonic the Hedgehog Heads To Spotify As SEGA Adds Thousands Of Tracks - GameRevolution". web.archive.org. 14. 11. 2017. Pristupljeno 22. 6. 2021.
 43. ^ "SONIC ADVENTURE & SONIC ADVENTURE 2". Brave Wave Productions (jezik: engleski). Pristupljeno 22. 6. 2021.
 44. ^ "The Red-Hot Rumours Division!". Computer and Video Games (15). Juli 1997.
 45. ^ "SEGA | ソニックチャンネル | ゲームタイトル | ドリームキャスト". web.archive.org. 2015-12-07. Pristupljeno 2021-06-26.
 46. ^ "Sonic Under the Tree". web.archive.org. 2000-06-09. Pristupljeno 2021-06-26.
 47. ^ "Sonic Adventure - Dreamcast - IGN". web.archive.org. 2015-10-20. Pristupljeno 2021-07-10.
 48. ^ "File:CVG UK 215.pdf - Sonic Retro". web.archive.org. 2017-06-20. Pristupljeno 2021-07-10.
 49. ^ "Sonic Adventure US Shocker - IGN". web.archive.org. 2014-02-23. Pristupljeno 2021-07-10.
 50. ^ "Sonic Adventure: Internet Gaming! - IGN". web.archive.org. 2014-02-23. Pristupljeno 2021-07-10.
 51. ^ "Sonic Adventure International - Dreamcast - IGN". web.archive.org. 2017-07-28. Pristupljeno 2021-07-10.
 52. ^ "Sonic Adventure: Limited Edition Quick Look - IGN". web.archive.org. 2014-10-26. Pristupljeno 2021-07-10.
 53. ^ "A Sit-down with Sonic Adventure: LE - IGN". web.archive.org. 2014-10-26. Pristupljeno 2021-07-10.
 54. ^ "Sega Releases Full Details on Rental Program - IGN". web.archive.org. 2014-10-26. Pristupljeno 2021-07-10.
 55. ^ August 2014, Henry Gilbert 01. "15 esoteric game-to-anime adaptations worth discovering". gamesradar (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-07-10.
 56. ^ "A hedgehog for all seasons: Our guide to 20 manic years of Sonic cartoons". The A.V. Club (jezik: engleski). Pristupljeno 2021-07-10.
 57. ^ "Sega announces drastic restructuring - GameSpot". web.archive.org. 2017-07-04. Pristupljeno 2021-07-11.
 58. ^ "Sega Confirms PS2 and Game Boy Advance Negotiations - IGN". web.archive.org. 2016-03-23. Pristupljeno 2021-07-11.
 59. ^ Stratton, Bryan (2003). Sonic adventure DX : director's cut : Prima's official strategy guide. Stephen Stratton. Roseville, CA: Prima Games. ISBN 0-7615-4286-8. OCLC 52644668.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]