Sophie, grofica od Wessexa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Sophie Rhys-Jones)
Sophie Rhys-Jones
Grofica 2013. godine
SupružnikPrinc Edward, grof od Wessexa
DjecaLouise od Wessexa
James od Wessexa
OtacChristopher Rhys-Jones
MajkaMary O'Sullivan
Rođenje20. januar 1965
Oxford

Sophie Rhys-Jones (fonol. Sofi Ris Džons; Sophie Helen [1]; rođena 20. januara 1965) je supruga princa Edwarda, grofa od Wessexa, najmlađeg sina britanske kraljice Elizabete II i princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Kao takva, ona je britanska princeza, grofica od Wessexa i vikontica Severn.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Rođena je u Oxfordu. Roditelji su joj Christopher Bournes, prodavač automobilskih guma, i Mary Rhys-Jones (r. O'Sullivan), sekretarica irskog porijekla. Grofičina majka umrla je 29. augusta 2005. godine. Drugo ime, Helen, dobila je po očevoj sestri koja je poginula u nesreći pri jahanju više od deset godina prije Sophijinog rođenja.

Sophijin otac je rođak Sophijinog muža u jedanaestom koljenu; kao pretkinju dijele Elizabeth Blount, ljubavnicu engleskog kralja Henrika VIII. Sophie je također potomak francuskog kralja Henrika II.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Sophie je započela karijeru u odnosima sa javnošću. Godine 1996, nakon što je radila za veliki broj firmi, otvorila je vlastitu agenciju koju je vodila zajedno sa jednim poslovnim partnerom. Grofica je poslije vjenčanja bila optuživana da koristi svoj status za promoviranje svoje firme. Njen suprug je također bio optuživan da koristi svoj status za promoviranje svoje televizijske emisije koju je vodio kao Edward Wessex. Par je nakon ovih optužbi prekinuo svoje karijere i posvetio se dužnostima koje snose kao članovi kraljevske porodice.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 6. januara 1999. godine Sophie se zaručila za princa Edwarda, najmlađeg sina kraljice Elizabete II od Ujedinjenog Kraljevstva i princa Philipa, vojvode od Edinburgha. Vjenčali su se 19. juna 1999. godine u dvorcu Windsor. Time je prekinuta tradicija velikih, formalnih kraljevskih vjenčanja obično održavanih ili u Westminsterskoj opatiji ili u katedrali Saint Paul's.

Na dan vjenčanja kraljica je sinu dala titulu grofa od Wessexa i vikonta Severna (titula vikonta Severna simbolizuje Sophijino velško porijeklo). Ovim vjenčanjem Sophie je postala Njena kraljevska visost princeza Edward, grofica od Wessexa.

Par ima dvoje djece: Ledi Louise Windsor, rođenu kao nedonošče 8. novembra 2003. godine, i Jamesa, vikonta Severna, rođenog 17. decembra 2007. godine. Iako djeca grofa i grofice imaju pravo na titule princa i princeze, po želji njihovih roditelja te titule se ne koriste. Grofica se oba puta porodila carskim rezom zbog komplikacija u obje trudnoće. Njena prva trudnoća, u decembru 2001. godine, bila je vanmaterična trudnoća koja je morala biti prekinuta.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Budući da je sada član kraljevske porodice, princeza Edward nema prezime. U slučaju da odluči koristiti prezime u nekim situacijama, ono bi bilo Windsor-Mountbatten.