Idi na sadržaj

Southampton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Southampton
Grad
Država Engleska
Regija Jugoistok
Grofovija Hampshire
Površina 72,8 km2
Stanovništvo 253,651 (2010)
 - Urbana zona 855,569
 - Metro 1,547,000
Vremenska zona GMT
Veb-sajt: southampton.gov.uk

Southampton jest grad i luka u engleskoj regiji Jugoistok. Leži na obali kanala La Manche. Pripada grofoviji Hampshire. Prostire se na površini od 72 km2. Nalazi se 111 kilometara jugozapadno od Londona i 39 kilometara sjeveroistočno od Bournemoutha.[1] Zapadnom granicom grada protiče rijeka Test. 2010. godine grad je brojao preko 250.000 stanovnika.

Prema arheološkim nalazima prostor današnjeg Southampton je bio naseljen još u kameno doba. Za vrijeme rimske okupacije Britanije na tom mjestu je postojao grad Clausentum koji je bio trgovačka i odbrambena tvrđava. Napušten je oko 410. godine. Na tom mjestu su Anglosaksonci kasnije osnovali grad Hamwic. U 9. vijeku grad je bio napadnut od strane Vikinga koji su na tom području osnovali tvrđavu. Nakon normanskog osvajanja Engleske 1066. godine dolazi do jačanja grada. Southampton je bio glavna tranzitna luka između engleskog grada Winchestera i Normandije. U 13. vijeku je postao najvažnija engleska luka i centar trgovine. 1338. godine grad su napali francuski pirati,[2] a deset godina kasnije ga je pogodila kuga. Tokom srednjeg vijeka u gradu se razvila brodogradnja.

U gradu postoje sačuvane srednjovjekovne zidine koje su druge po dužini u Engleskoj. Na njima su u centru grada poznata vrata Bargate. Postoje i mnogi muzeji, među kojima su najpoznatiji Pomorski muzej i Muzej dinastije Tudor. Značajno je pozorište Mayflower. Postoji mnogo građevina u tradicionalnom engleskom stilu gradnje.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]