Spisak likova u "Prijateljima" i "Joeyju"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ambox warning blue construction.svg Trenutno se vrše izmjene na stranici.
Molimo ostale korisnike da ne uređuju sadržaj stranice dok je prikazano ovo obavještenje kako bi se izbjegao konflikt s izmjenama. Ako imate komentare i pitanja u vezi sa stranicom, koristite stranicu za razgovor.
Napomena: Ovaj šablon možete ukloniti ako nije bilo izmjena u posljednja tri dana.
Posljednju izmjenu napravio je korisnik InternetArchiveBot (razgovor · doprinosi), 4. 12. 2019. u 11:39.
Aniston 2008.
Cox 1995.
Kudrow 2009.
LeBlanc 1995.
Perry 1995.
Schwimmer 2005.
Glavni glumci u Prijateljima; odozgo: Aniston, Cox, Kudrow, LeBlanc, Perry i Schwimmer

U toku emitiranja američkih sitkom serija Prijatelji i spin-off serije Joey, koje su prikazane u deset, odnosno dvije sezone, na NBC-ju u periodu 1994-2006. pojavili su se deseci likova.[1] Prijatelji su imali šest glavnih likova: Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox), Phoebe Buffay (Lisa Kudrow), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), Chandler Bing (Matthew Perry) i Ross Geller (David Schwimmer), dok je u Joeyju LeBlanc nastavio s istom ulogom, a ostali likovi jesu Gina Tribbiani (Drea de Matteo), Alex Garrett (Andrea Anders), Michael Tribbiani (Paulo Costanzo), Bobbie Morganstern (Jennifer Coolidge), Zach Miller (Miguel A. Núñez Jr.) i Howard (Ben Falcone). Osim sporednih i povremenih uloga, u serijama su gostovale i poznate glumačke zvijezde.[2]

Ansamblska podjela uloga[uredi | uredi izvor]

Glavni glumci bili su poznati televizijskim gledaocima prije uloga u Prijateljima, ali nisu smatrani zvijezdama.[3][4] Kreator David Crane želio je da svih šest glumaca ima ravnopravne uloge u seriji,[3] pa su Prijatelji proglašeni "prvom serijom s istinskom ansamblskom podjelom uloga".[5] Članovi glumačke postave trudili su se da takav format održe cijelo vrijeme i nisu dozvolili da niko od njih pretjerano dominira;[5] sami su sebe prijavljivali u iste glumačke kategorije za razne televizijske nagrade i priznanja,[6] kolektivno pregovarali o plaćama[5] te zahtijevali da se tokom prve sezone zajedno pojavljuju na naslovnicama raznih magazina.[7] Svi su postali pravi prijatelji i iza kamera[8] i to u tolikoj mjeri da se Tom Selleck, koji se tokom druge sezone pojavio u nizu epizoda, požalio da se osjeća izostavljenim.[9]

Članovi glumačke postave ostali su dobri prijatelji i nakon snimanja serije, prvenstveno Aniston i Cox – Aniston je postala kuma Coco, kćeri koju su dobili Cox i David Arquette.[10] U službenoj oproštajnoj knjizi naslova Friends 'Til the End (Prijatelji do kraja) svaki od njih u intervjuima je priznao da su im ostali članovi postave postali poput porodice.[11]

Plaće[uredi | uredi izvor]

U originalnim ugovorima za prvu sezonu svi članovi glumačke postave bili su plaćeni 22.500 dolara po epizodi.[12] Međutim, u drugoj sezoni plaće su počele varirati između 20.000 i 40.000 dolara po epizodi.[12][13] Prije treće sezone kompletna glumačka postava odlučila je ući u zajedničke pregovore o plaći unatoč tome što je kompanija Warner Bros. preferirala individualne razgovore o ugovorima.[14] Glumci su počeli dobijati isplate u iznosu najniže plaće, što je značilo da su Aniston i Schwimmer dobijali manje novca nego što su mogli dobiti. Tako su u trećoj sezoni svi glumci dobijali 75.000 dolara po epizodi, 85.000 u četvrtoj, 100.000 u petoj i 125.000 u šestoj. U sedmoj i osmoj sezoni to je poraslo na 750.000, a u posljednje dvije sezone na milion dolara po epizodi.[15] Od pete sezone glumci su počeli dobijati i tantijeme od repriziranja serije na drugim mrežama.[13]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Lik Glumac Prijatelji Joey
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1. 2.
Rachel Karen Green Jennifer Aniston Glavni
Monica Geller-Bing Courteney Cox Glavni
Phoebe Buffay-Hannigan Lisa Kudrow Glavni
Joseph Francis "Joey" Tribbiani Jr. Matt LeBlanc Glavni
Chandler Muriel Bing Matthew Perry Glavni
Dr. Ross Eustace Geller David Schwimmer Glavni
Gina Tribbiani Drea de Matteo
K. J. Steinberg
Gost Glavni
Alexis "Alex" Garrett Andrea Anders Glavni
Michael Tribbiani Paulo Costanzo Glavni
Roberta "Bobbie" Morganstern Jennifer Coolidge Glavni
Howard Ben Falcone Glavni
Zach Miller Miguel A. Núñez Jr. Glavni

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Prijatelji[uredi | uredi izvor]

Rachel Green[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Rachel Green

Rachel Karen Green (Jennifer Aniston) razmažena je, ali srdačna i simpatična kćerka bogatog kardiovaskularnog hirurga. Pojavljuje se već u prvim kadrovima prve epizode nakon što pobjegne s vjenčanja na kojem se trebala udati za Barryja Farbera, odlučivši pokušati živjeti samostalno, bez finansijske podrške roditelja.[e 1] U New Yorku traži i uspijeva naći Moniku Geller, prijateljicu iz srednje škole, te se useljava u njen stan, gdje upoznaje Monikinu prijateljicu Phoebe Buffay i susjeda Joeyja Tribbianija. Rachel već poznaje Rossa Gellera, Monikinog brata, jer su sve troje pohađali istu srednju školu. U prvoj epizodi upoznaje i se sa Chandlerom Bingom, Rossovim prijateljem s fakulteta, ali se kasnije saznaje da je njega upoznala i ranije, dok je Ross bio na fakultetu. Prvi posao Rachel nalazi u kafiću "Central Perk". Kasnije se počinje baviti modom, postajući prvo asistentica mušterijama pri kupovini u Bloomingdale'su da bi kasnije dobila posao u Ralph Lauren Corporationu.

Veliki dio Rachelinog života tokom serije vrti se oko njene veze s Rossom. Na kraju sedme sezone, tokom vjenčanja Chandlera i Monike, otkriva se da je Rachel trudna kao posljedica susreta za jednu noć s Rossom. U početku je odlučna sama podizati bebu, ali kasnije shvata da joj je potrebna Rossova pomoć. Odlučuje živjeti s njim čak iako u tom trenutku nisu bili u vezi. U finalu osme sezone rađa kćerku Emmu, kojoj je ime odabrala Monika. Na početku devete sezone Monica kaže da je tako željela nazvati svoju kćerku. Rachel se ime zaista svidi, pa joj ga Monica pokloni kao znak njihovog prijateljstva.

Tokom 10. sezone Rachel dobije ponudu za posao u "Louis Vuittonu" u Parizu. Prihvata je i počne se pripremati da se preseli u Francusku s Emmom. Međutim, u posljednjoj epizodi predomisli se i odbije ponudu, uz čuveno "silaženje s aviona", te se ona i Ross vrate jedno drugome.[e 2]

Monica Geller[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Monica Geller

Monica Geller-Bing (Courteney Cox) mlađa je Rossova sestra i najbolja prijateljica Rachel, koju prihvati da živi s njom nakon što ova pobjegne s vjenčanja. Primarno radi kao šef kuhinje u raznim restoranima. Opisana je kao "matica" grupe,[16] i poznata je po opsesivno-kompulzivnoj i takmičarskoj naravi.[17][18] Drugi, naročito Ross, često je u šali zadirkuju zbog njene pretilosti u djetinjstvu i tinejdžerskim godinama.

U drugoj sezoni zaljubljuje se u Richarda Burkea (Tom Selleck), prijatelja njenog oca Jacka (Elliott Gould). Uprkos tome što je 21 godinu stariji, Monica i Richard sretni su i njeni roditelji prihvataju njihovu vezu. Međutim, kao posljedica toga što Monica žudi za osnivanjem porodice, a Richard je već ima, prekidaju na kraju sezone. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja s raznim muškarcima neočekivano počinje vezu s dugogodišnjim prijateljem Chandlerom Bingom na kraju četvrte sezone, tokom Rossovog vjenčanja s Emily Waltham u Londonu. Monica i Chandler pokušavaju sakriti svoju vezu od ostatka grupe tokom većeg dijela pete sezone, ali na kraju svi saznaju za nju. Nakon proslave prve godišnjice veze u Las Vegasu počinju živjeti zajedno i do kraja šeste sezone zaručuju se. Poslije vjenčanja pokušavaju dobiti dijete, ali se ispostavi da to nisu u mogućnosti. U posljednjoj sezoni usvajaju novorođene blizance, koje su nazvali Erica i Jack.

Phoebe Buffay[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Phoebe Buffay

Phoebe Buffay-Hannigan (Lisa Kudrow) čudnjikava je, ali dobrodušna maserka koja je odrasla bez doma, pa stoga ponekad prijateljima priča o neobičnim događajima iz života na ulici. Nadobudna je muzičarka koja svira gitaru i pjeva pjesme s ponešto neobičnim tekstovima u "Central Perku". Ima jednojajčanu blizanku Ursulu (Kudrow glumi i nju), koja je jednako čudna kao Phoebe i koja se pojavljuje kao epizodni lik u seriji Lud za tobom. Nakon niza sastanaka i veza s više muškaraca, u devetoj sezoni upoznaje Mikea Hannigana (Paul Rudd), za koga se i udaje u posljednjoj sezoni. Također je postala surogat-majka za svog polubrata Franka Jr. (Giovanni Ribisi), rodivši trojke u petoj sezoni.

Joey Tribbiani[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Joey Tribbiani

Joseph Francis "Joey" Tribbiani Jr. (Matt LeBlanc) dobrodušni je, ali ne baš najbistriji glumac u potrazi za ulogama i ljubitelj hrane, koji postane umjereno poznat po ulozi dr. Drakea Ramoraya u fikcionaliziranoj verziji sapunice Naši najbolji dani. Također je ženskaroš i tokom serije ima mnoštvo djevojaka, često se služeći svojim zaštitnim "uletom" "How you doin'?" U osmoj sezoni zaljubljuje se u Rachel.

Prije uloge u Prijateljima LeBlanc je bio član redovne postave kratkotrajne serije TV 101, zatim je glumio sporedni lik u sitkomu Bračne vode te glavni lik u njegovim spin-off serijama, Top of the Heap i Vinnie i Bobby.[19] Nakon završetka Prijatelja, LeBlanc je nastavio glumiti Joeyja u također kratkotrajnom spin-offu nazvanom jednostavno Joey.

Chandler Bing[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Chandler Bing

Chandler Muriel Bing (Matthew Perry) rukovodilac je u statističkoj analizi i rekonfiguraciji podataka u velikoj multinacionalnoj korporaciji. Kasnije daje otkaz i postaje mlađi pisac tekstova za reklame u reklamnoj agenciji.

Poznat je po sarkastičnom smislu za humor.[20] Često se ruga svom najboljem prijatelju Joeyju zbog njegove gluposti. Također je često prikazan kao donekle nesretna osoba, doživljavajući mnogo loše sreće boreći se kroz život, a povremeno se bori i s ovisnošću o nikotinu. Ipak, između njega i Monike rodi se duboka uzajamna ljubav i on je zaprosi na kraju šeste sezone, a vjenčaju se na kraju sedme. U posljednjoj epizodi usvajaju blizance, koje su nazvali Jack i Erica.[15]

Poput Aniston, Perry se već bio pojavio u nekoliko neuspješnih pilot-epizoda sitkomâ prije uloge u Prijateljima. Također je glumio u serijama Druga šansa i Sidney.

Ross Geller[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Ross Geller

Dr. Ross Eustace Geller (David Schwimmer) paleontolog je u muzeju prahistorije, a kasnije profesor paleontologije na Njujorškom univerzitetu. Najinteligentniji od šest glavnih likova, ali istovremeno nespretan i "mušičav", poznat je po tome što je pametan, sveznalica koja se ponosi svojom racionalnošću uprkos njegovoj očitoj beznadnoj romantičnosti. Prikazan je kao najbrižniji od glavnih likova u više situacija tokom serije.

Stariji je Monikin brat, Chandlerov cimer dok su bili na fakultetu i Rachelin on-off momak. Njegov prvi brak već je bio okončan prije početka radnje serije, a drugi je trajao tek nekoliko sedmica. Izgledalo je da ga je drugi razvod izuzetno deprimirao i učinio neuobičajeno temperamentnim početkom pete sezone, kao, npr., kad je vikao na kolegu s posla zbog toga što je uzeo njegov sendvič, bacivši ga potom u smeće. Nakon što se useli u stan u kojem je prethodno živio Ružni Goli Tip, dobija ponudu da se vrati na posao, ali ponovo "poludi" kad kroz prozor ugleda Chandlera i Moniku in corpus delicti, postavši posljednji koji je saznao za njihovu vezu. Također se u potpuno alkoholiziranom stanju vjenčava s jednako alkoholiziranom Rachel u Las Vegasu, nakon čega neuspješno pokušavaju poništiti brak; morali su se zadovoljiti razvodom, Rossovim trećim. Njegov odnos s Rachel jedna je od glavnih tema serije tokom svih deset sezona. Također je otac Bena, sina koga je dobio s bivšom suprugom Carol, i Emme, kćerke koju je dobio s Rachel nakon susreta za jednu noć (u tom trenutku nisu bili u vezi). U posljednjoj epizodi Ross i Rachel konačno se pomiruju, odlučivši ostati zajedno jednom i zauvijek.

Autori serije razvi(ja)li su lik Rossa imajući Schwimmera na umu, pa je on postao prvi glumac koji je dobio ulogu u Prijateljima.

Prije te uloge glumio je sporedne likove u Zlatnim godinama i Njujorškim plavcima;[3] njegova prva stalna uloga u serijama bila je ona u sitkomu Monty. Schwimmer je jedini član glumačke postave koji je rodom iz New York Cityja.

Ross Geller izabran je za najbolji lik u Prijateljima u anketi koju je proveo Comedy Central UK.[21]

Joey[uredi | uredi izvor]

Gina Tribbiani[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Alex Garrett[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Michael Tribbiani[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Bobbie Morganstern[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Howard[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Zach Miller[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stalni sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

Svaki od sljedećih likova može, ali i ne mora biti naročito važan za priču serije; svaki je uveden u jednoj sezoni i obično se pojavljivao u sljedećim.

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Gunther[uredi | uredi izvor]

Gunther (James Michael Tyler): konobar, a kasnije šef u "Central Perku", koji se prvi put pojavljuje kao lik u pozadini u epizodi "The One with the Sonogram at the End". Bivši je glumac i jednom je glumio Brycea u seriji Sva moja djeca prije nego što je taj lik "stradao u lavini".[e 3] U trećoj sezoni zaljubljuje se u Rachel, što čuva za sebe sve do posljednje epizode.[e 2] Izuzev Rossa, koga ne voli, uglavnom je u dobrim odnosima s ostatkom družine iako ga povremeno iznerviraju njihovo šašavo ponašanje i komentari. Motivacija za njegovo "neprijateljstvo" prema Rossu jest ljubomora (jer je svjestan Rossovog odnosa s Rachel), što je spomenuto više puta, a najpoznatiji je primjer iz epizode "The One with the Morning After", kad otkrije Rachel da se Ross (koji je u tom trenutku pogrešno mislio da je njegova veza s njom gotova — "Bili smo na pauzi") napio i prevario je.[e 4] Gunther se pojavljuje u većini epizoda, ali tek povremeno privuče pažnju na sebe i gotovo nikad nema bitnu ulogu u radnji epizode. U epizodi "The One With The Stain",[e 5] Otkriveno je da govori holandski (iako s jakim američkim naglaskom), rekavši jednom Rossu da je "ezel" (magarac).

Tyler je dobio ulogu Gunthera jer je bio jedini statist koji je znao raditi s aparatom za kapućino na setu "Central Perka". Pojavljuje se kao glas Gunthera i u igri Friends za PlayStation 2, PC i Xbox, u kojoj je jedan od naratora, te u društvenoj igri Friends: Scene It?. Godine 2004. The Seattle Times rangirao je Gunthera na osmo mjesto na spisku najboljih gostujućih likova u Prijateljima.[22] Kad ga je 2009. sajt Heatworld.com upitao šta bi Gunther radio "danas", Tyler se našalio: "Vjerovatno bi bio u vrlo tradicionalnom braku, s mnogo djece koja trčkaraju okolo s kosom svjetlijom od Sunca."[23] Ne računajući šest glavnih glumaca, pojavljuje se u najviše epizoda.

Jack i Judy Geller[uredi | uredi izvor]

Elliott Gould glumio je Jacka Gellera, Rossovog i Monikinog oca, u 20 epizoda, od 1994. do 2003.

Jack (Elliott Gould) i Judy Geller (Christina Pickles): Rossovi i Monikini roditelji. U ranijim pojavljivanjima Jack je često davao neprikladne komentare, koje je naglašavao riječima "Samo kažem...!" Judy često snishodljivo komentira Monikin nedostatak ljubavnog života i ponekad zaboravi da njena kćerka uopće postoji, dok istovremeno favorizira Rossa. Jack je uravnoteženiji u pažnji prema svojoj djeci i brine se za oboje. Nakon što Gelleri prodaju kuću u sedmoj sezoni, otkriveno je da je Jack koristio kutije s Monikinim starim stvarima da spriječi da kišnica dođe do njegovog Porschea. Zbog stalne grižnje savjesti Jack krišom počinje pušiti i odlučuje pokloniti Porsche Moniki, što kod Rossa izazove ogromnu ljubomoru iako je tokom cijelog djetinjstva bio favoriziran.

Uprkos tome što imaju vlastite "mušice", povremeno ostaju zaprepašteni šašavim ponašanjem svoje djece, kao što je bilo Rossovo katastrofalno vjenčanje s Emily ili Monikin apsurdni govor na zabavi povodom 35. godišnjice njihovog braka. Ponekad ih zbune i ludorije ostalih četvero prijatelja, kao što su Phoebeini i/ili Joeyjevi idiotski ili ludi komentari, odvratni biskvit koji je napravila Rachel, a koji je Joey rado pojeo, i situacija kad je Chandler ušao u jacuzzi sa Jackom bez ikakve odjeće ispod peškira omotanog oko struka.

Pickles je nominirana za Emmy za najbolju gostujuću glumicu u humorističkoj seriji za nastup u epizodi "The One Where Nana Dies Twice" 1995.[e 6] The Seattle Times rangirao je Jacka i Judy 2004. na drugo mjesto na spisku najboljih gostujućih likova u seriji.[22]

Barry Farber[uredi | uredi izvor]

Barry Farber (Mitchell Whitfield): Rachelin ostavljeni zaručnik. Barry, ortodont, odlučuje otići na svoj i Rachelin medeni mjesec s njenom kumom Mindy i uskoro počinje vezu s njom. Ta veza biva poljuljana kad on i Rachel počnu razmatrati da se vrate jedno drugome.[e 7] Odlučuje ostati s Mindy i kasnije se vjenča s njom. Rachel je pozvana na vjenčanje, ali nailazi na hladan doček zbog ostavljanja Barryja, a Rossov šašavi govor, koji je zbunio sve prisutne, nije baš popravio njenu situaciju sve dok ona, u očajničkom pokušaju da spasi nešto ponosa, ne izađe na scenu gdje je mikrofon i počne pjevati.[e 8] Za Barryja i Mindy rečeno je da su se razveli pet godina kasnije, nakon što je ona saznala da je on vara.[e 9] Barryjevo prezime u pilot-epizodi bilo je "Finkle",[e 1] a u svim drugim pojavljivanjima "Farber" osim u epizodi "The One with the Flashback",[e 10] u kojoj je spomenut kao "Barry Barber". Bio je zvan i "Barry White", a moguće je da je nazvan u čast dugogodišnjeg voditelja talk-showa Barryja Farbera.

Carol Willick i Susan Bunch[uredi | uredi izvor]

Carol Willick (Anita Barone u prvom pojavljivanju, Jane Sibbett kasnije) i Susan Bunch (Jessica Hecht): Carol je Rossova bivša supruga, koja prije pilot-epizode otkriva da je lezbijka, a Susan je njena partnerica. Carol se razvela od Rossa kako bi bila sa Susan. U drugoj epizodi serije govori mu da je trudna i da je on otac,[e 11] ali da će dijete podizati sa Susan iako želi da i Ross bude uključen u život djeteta. Carol i Susan često zbunjuje Rossovo ponašanje kad je u njihovoj blizini. Iako su Ross i Carol ostali u dobrim odnosima nakon razvoda, Ross donekle zamjera Susan što je zbog nje izgubio Carol.[e 12] Susan i Ross u početku su, prirodno, često u sukobu, ali nakratko ostavljaju svoje razlike po strani kad Carol rodi dječaka, koga, nakon višesedmičnih rasprava o imenu, nazovu Ben.[e 13] Carol i Susan objavljuju planove za svoje vjenčanje u epizodi "The One with the Lesbian Wedding", ali Carolini roditelji odbiju doći na njega, pa ona počne sumnjati u svoju odluku. Rossu isprva nije baš drago vidjeti da mu se bivša supruga ponovo udaje, ali kasnije dolazi u poziciju da bude jedan od onih koji je ohrabruju da obave ceremoniju uprkos protivljenju njenih roditelja. Na svadbenom prijemu Susan zahvaljuje Rossu na ulozi koju je imao u spašavanju vjenčanja i ponudi mu da zapleše s njim; on prihvati, čime njihov napeti odnos biva popravljen.[e 14] Carol i Susan sporadično se pojavljuju u sljedećim sezonama sve do epizode "The One That Could Have Been" (Susan),[e 9] odnosno "The One with the Truth About London" (Carol).

Likovi Carol i Susan zasnovani su na najboljim prijatelji(ca)ma autora serije, Kauffman i Cranea, u New Yorku: "Nismo ih osmislili s bilo kakvim političkim razlogom ili radi lezbijskog elementa. To je jednostavno bila prilika da se ispriča zaista zanimljiva priča."[24] Nevladina organizacija GLAAD, koja se bori protiv negativnog prikazivanja homoseksualizma na televiziji i filmu, navela je Carol i Susan kao pozitivan primjer istospolnog para na televiziji. Hecht je prvobitno bila na audiciji za ulogu Monike.[25]

Marcel[uredi | uredi izvor]

Marcel (životinja glumac): Kapucin koga Ross u početku drži kao kućnog ljubimca[e 15] i koji služi kao humoristički kontrast svom vlasniku sa štreberskim karakterom. Rachel ga jednom prilikom izgubi u gradu,[e 16] i nazove službu za kontrolu nad životinjama, ali saznaje od Rossa da je Marcel egzotična životinja koju je ilegalno držati u gradu. Nakon neuspješnog pokušaja da spriječe Luisu (Megan Cavanagh), radnicu u službi za kontrolu nad životinjama, da otkrije da drže ilegalnu egzotičnu životinju, zbunjujući je sve vrijeme luckastim ponašanjem, Rachel, Monica, Ross i Phoebe saznaju da je Luisa nekadašnja Rachelina i Monikina razredna kolegica, koja, prepoznavši Rachel, pokušava joj napakostiti (jer ju je ova jednom osramotila u srednjoj školi) time što će zaplijeniti Marcela. Rachel zato zaprijeti da će reći njenom šefu da je pogodila Phoebe "u stražnjicu strelicom" namijenjenom Marcelu. Kasnije Marcel seksualno sazrijeva i počinje zaskakati na sve, pa ga Ross mora odnijeti u zoološki vrt[e 17] – "gdje može imati pristup majmunskoj ljubavi". Ross na kraju saznaje da je Marcel ukraden iz zoološkog vrta i uključen u šoubiznis te da – nakon što je glumio u reklami za alkoholno piće – sada glumi u filmu koji se snima u New Yorku,[e 18] pa ga pronalazi i posljednji put "susreće" se s njim. U kasnijoj sezoni Ross se pita zašto je imao majmuna za kućnog ljubimca.

Janice Litman-Goralnik[uredi | uredi izvor]

Janice Litman-Goralnik (rođ. Hosenstein) (Maggie Wheeler): Chandlerova djevojka s kojom stalno prekida i ponovo se miri u prve četiri sezone. Jedan je od rijetkih sporednih likova koji se pojavljuju u svim sezonama. Ima nazalni glas, čudan smijeh (sličan smijehu Boycieja iz Mućki) i izražen njujorški naglasak koji zvuče toliko iritantno da čine da Chandler želi prekinuti s njom, ali istovremeno ne želi povrijediti njene osjećaje jer je inače dobronamjerna osoba. Praveći gest rukom usred pokušaja da prekine s njom, a da je ne uzruja, slučajno je ubode prstom u oko u epizodi "The One with the East German Laundry Detergent"[e 19] te iako joj Phoebe na kraju uspijeva objasniti u njegovo ime da on želi okončati njihovu vezu i navesti je da pristane prekinuti s njim, a da je pritom ne uzruja, ponovo joj se vraća na novogodišnju večer[e 15] i Dan zaljubljenih.[e 20] Kada Chandler, pod utjecajem smrti g. Hecklesa, odluči ne umrijeti sam, nazove Janice,[e 21] ali se razočara kad otkrije da je udana i trudna. U epizodi "The One with Barry and Mindy's Wedding"[e 8] Chandler dogovara sastanak s tajanstvenom ženom koju je upoznao posredstvom interneta, za koju se ispostavi da je Janice. Njihova veza traje do treće sezone, kada Janice odluči ostaviti muža kako bi bila sa Chandlerom. Kasnije Joey vidi Janice kako se ljubi sa svojim suprugom, koji vodi biznis s madracima, usred njihovog razvoda.[e 22] Kad Chandler sazna za to u epizodi "The One with the Giant Poking Device", govori Janice da se treba vratiti suprugu, ne želeći uništiti njihovu porodicu.[e 23] Chandler je ostavlja u osmoj epizodi treće sezone. U četvrtoj sezoni, kada se Janice vrati u njegov život, prethodno se razvevši,[e 24] Chandler, koji je na kraju smatra nepodnošljivom zbog iritantnog zvuka njenog glasa, pravi se da odlazi u Jemen da bi je se riješio zauvijek. U kasnijoj epizodi Janice nakratko ulazi u vezu s Rossom ubrzo nakon što je on prekinuo s Emily. Budući da je nesretan zbog toga, cio njihov sastanak provodi žaleći se na sve, zbog čega ga ona počne smatrati nepodnošljivim i napusti ga (Ross je očekivao da će se dogoditi obratno, ali je bio sretan što izlazi s nekim ko ga je tako dobro slušao u međuvremenu).[e 25] Također se pojavljuje u kameo ulozi na "otkrivenoj" audiotraci koju Chandler pusti Moniki, ne znajući da je na njoj Janicein glas.[e 26] Kad se Chandler i Monica zaruče, ona se pokušava umiješati u njihove planove za vjenčanje, otišavši tek kad joj Monica rekne da Chandler još gaji osjećaje prema njoj, što nije bila istina.[e 27] Na kraju osme sezone, dok Ross i Rachel u bolnici čekaju rođenje svoje kćerke Emme,[e 28] Janice (također pred porođajem) smještena je u istoj sobi s Rachel. Kasnije rađa sina Aarona, za koga u šali rekne da će biti Emmin muž. Također uvjerava Rachel da Ross možda neće biti tu da odgaja dijete s njom kao što ona misli. Budući da planiraju imati djecu, Monica i Chandler odlaze u kliniku za plodnost, gdje susreću Janice i njenog muža, koji su slučajno istovremeno došli tu.[e 29] Kad se Chandler zabrine zbog svoje sperme, ona mu dadne savjet i podršku. Posljednji put pojavljuje se krajem desete sezone, u epizodi "The One Where Estelle Dies",[e 30] kada se ispostavlja da planira kupovinu kuće pored one koju Monica i Chandler žele kupiti. Da bi je se oslobodio zauvijek, Chandler se pretvara da je još voli, zbog čega se Janice, kao što se nadao, uplaši da će oboje na kraju uništiti svoje brakove (jer ona još voli Chandlera) ako bude živjela u kući do njegove, pa ipak odluči ne kupiti kuću i naizgled odlazi iz Chandlerovog života jednom zauvijek, ali ga poljubi posljednji put prije toga, na njegovo veliko iznenađenje.

Vjerovatno zato što je zabavljaju njihove otkačene, čudne, šašave osobnosti, čini se da Janice uživa u provođenju vremena sa šestero prijatelja, što je za njih donekle ironično i vrlo neprijatno jer je niko od njih ne može podnijeti (iako se čini da je ona potpuno slijepa za činjenicu da se oni osjećaju tako, ne pokazujući gotovo nimalo svijesti o tome da oni mrze to što je moraju trpjeti) zbog njenog nepodnošljivo iritantnog nazalnog njujorškog naglaska i smijeha. Također, naglašava svaku riječ svoje zaštitne rečenice "Ooo–moooj–Bože!" ("Oooh–myyy–Gawd!"), a Chandler ponekad to imitira. Janicein karakteristični smijeh nastao je tokom probe za petu epizodu (njeno prvo pojavljivanje u seriji);[e 19] nakon što su Chandler i Janice izgovorili rečenice "More latte?" / "No, I'm still working on mine", Wheeler se nasmijala.[26] Godine 2004. The Seattle Times rangirao je Janice kao najbolji gostujući lik u seriji.[22]

G. Heckles[uredi | uredi izvor]

G. Heckles (Larry Hankin): Monikin i Rachelin susjed iz stana tačno ispod njihovog, nadmeni, veoma neobični stariji čovjek koji se stalno žali na buku iako šestero prijatelja uopće nije glasno kad god tvrdi da ga uznemiravaju. Njegov razlog za to nikad nije otkriven sve dok u epizodi u kojoj umre grupa otkriva da se u njegovom stanu buka očito pojačava; kad Chandler čuje lupanje iz sobe iznad Hecklesovog stana dok je bio u njemu (iako nikad nije otkriveno šta su tačno ljudi iznad radili da uzrokuju buku), to mu toliko zasmeta da nehotice počne imitirati Hecklesa udarajući metlom u plafon.[e 21] Pojavljuje se u epizodama "The One with Two Parts, Part 1"[e 31] i "The One Where the Monkey Gets Away"[e 16] prije nego što umre u epizodi "The One Where Mr. Heckles Dies".[e 21] Kao posljednji čin pakosti, ostavlja sve svoje smeće "bučnim djevojkama u stanu iznad mog". Posljednji put pojavljuje se u kameo ulozi u epizodi "The One with the Flashback",[e 10] čija je radnja smještena u 1993, kada se žali da ga buka koju pravi Phoebe ometa u vježbanju sviranja oboe (iako je čak zapravo ni ne svira) te nehotice (i okrutno) uzrokuje da Joey postane Chandlerov cimer. Obično govori za stvari da su njegove, a kad mu druga osoba rekne da on nema datu stvar, odgovori da ju je mogao imati. Naprimjer, kad Rachel i Phoebe traže vlasnika izgubljene mačke, on rekne: "Da, to je moja mačka." One mu reknu da on nema mačku, na što on odgovori: "Mogao sam je imati." Prema riječima g. Treegera, umro je od srčanog udara dok je "čistio". Prvi put pojavio se u epizodi iz prve sezone "The One With the Blackout", u kojoj je potpisan jednostavno kao "Čudak".

Paolo[uredi | uredi izvor]

Paolo (Cosimo Fusco): Italijan, još jedan Rachelin i Monikin susjed iz zgrade, na koga Rachel naleti u epizodi "The One with the Blackout".[e 32] Počnu se viđati, što Rossa učini ljubomornim. Ostavi ga nakon što on tokom masaže opipa Phoebe,[e 33] ali spava s njim posljednji put u epizodi "The One with Ross's New Girlfriend".[e 34] U italijanskoj sinhronizaciji serije ime mu je promijenjeno u Pablo i po nacionalnosti je Španac.

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 5[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 6[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 7[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 8[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 9[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 10[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Likovi u samo jednoj sezoni[uredi | uredi izvor]

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Joseph Tribbiani Sr. i Gloria Tribbiani[uredi | uredi izvor]

Joseph i njegova žena Gloria Tribbiani (Brenda Vaccaro), osim Joeyja, imaju i još sedam kćerki: Ginna, Tinna, Dina, Mary Angela, Mary Teresa, Veronica i Cooky. Joeyjev otac Joseph Tribbiani Sr. (Robert Costanzo) pojavio se u 13. epizodi prve sezone, kada posjeti Joeyja, te Joey otkriva da njegov otac ima aferu s drugom ženom, Ronni (Lee Garlington). Joeyjeva majka Gloria, koja je sve vrijeme potajno znala za aferu, nalaže Joeyju da prestane pokušavati nagovoriti oca da prekine aferu, jer joj je muž postao neobično lijep otkad ju je počeo varati. Prema riječima Joeyja i Ginne, Gloria je bila jednom spomenuta u medicinskom časopisu zbog činjenice da su njene trudnoće bile odmah nakon njenog porođaja, što je rezultiralo time da je svako njeno dijete rođeno devet mjeseci nakon prethodnog. U sedmoj sezoni Joey je spomenuo da Gloria mrzi Poštu SAD-a i Irce. Joeyjevi roditelji pojavljuju se samo jednom u seriji, dok se otac ponovo pojavljuje u spin-off seriji "Joey", čime je Robert Costanzo, uz Matta LeBlanca, postao jedini od glumačke ekipe Prijatelja koji se pojavio u Joeyju.

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 5[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 6[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 7[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 8[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 9[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 10[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kameo uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Primarne[uredi | uredi izvor]

Iz Prijatelja
 1. ^ a b "The Pilot". Prijatelji. NBC. br. 1, sezona 1.
 2. ^ a b "The Last One". Prijatelji. NBC. br. 17 i 18, sezona 10.
 3. ^ "The One Where Eddie Won't Go". ''Prijatelji. NBC. br. 19, sezona 2.
 4. ^ "The One with the Morning After". Prijatelji. NBC. br. 16, sezona 3.
 5. ^ "The One with the Stain". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 8.
 6. ^ "The One Where Nana Dies Twice". Prijatelji. NBC. br. 8, sezona 1.
 7. ^ "The One with the Evil Orthodontist". Prijatelji. NBC. br. 20, sezona 1.
 8. ^ a b "The One with Barry and Mindy's Wedding". Prijatelji. NBC. br. 24, sezona 2.
 9. ^ a b "The One That Could Have Been". Prijatelji. NBC. br. 15 i 16, sezona 6.
 10. ^ a b "The One with the Flashback". Prijatelji. NBC. br. 6, sezona 3.
 11. ^ "The One with the Sonogram at the End". Prijatelji. NBC. br. 2, sezona 1.
 12. ^ "The One with the Truth About London". Prijatelji. NBC. br. 16, sezona 7.
 13. ^ "The One with the Birth". Prijatelji. NBC. br. 23, sezona 1.
 14. ^ "The One with the Lesbian Wedding". Prijatelji. NBC. br. 11, sezona 2.
 15. ^ a b "The One with the Monkey". Prijatelji. NBC. br. 10, sezona 1.
 16. ^ a b "The One Where the Monkey Gets Away". Prijatelji. NBC. br. 19, sezona 1.
 17. ^ "The One with the Fake Monica". Prijatelji. NBC. br. 21, sezona 1.
 18. ^ "The One After the Superbowl". Prijatelji. NBC. br. 12 i 13, sezona 2.
 19. ^ a b "The One with the East German Laundry Detergent". Prijatelji. NBC. br. 5, sezona 1.
 20. ^ "The One with the Candy Hearts". Prijatelji. NBC. br. 14, sezona 1.
 21. ^ a b c "The One Where Mr. Heckles Dies". Prijatelji. NBC. br. 3, sezona 2.
 22. ^ "The One with the Race Car Bed". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 3.
 23. ^ "The One with the Giant Poking Device". Prijatelji. NBC. br. 8, sezona 3.
 24. ^ "The One with All the Rugby". Prijatelji. NBC. br. 15, sezona 4.
 25. ^ "The One with Chandler's Work Laugh". Prijatelji. NBC. br. 12, sezona 5.
 26. ^ "The One with Unagi". Prijatelji. NBC. br. 17, sezona 6.
 27. ^ "The One with Ross's Library Book". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 7.
 28. ^ "The One Where Rachel Has a Baby". Prijatelji. NBC. br. 23 i 24, sezona 8.
 29. ^ "The One with the Fertility Test". Prijatelji. NBC. br. 21, sezona 9.
 30. ^ "The One Where Estelle Dies". Prijatelji. NBC. br. 15, sezona 10.
 31. ^ "The One with Two Parts". Prijatelji. NBC. br. 16 i 17, sezona 1.
 32. ^ "The One With The Blackout". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 1.
 33. ^ "The One with the Dozen Lasagnas". Prijatelji. NBC. br. 12, sezona 1.
 34. ^ "The One with Ross's New Girlfriend". Prijatelji. NBC. br. 1, sezona 2.
Ostalo

Sekundarni izvori[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Friends (TV series, 1994–2004) – IMDb". Arhivirano s originala, 21. 6. 2012. Pristupljeno 23. 6. 2012. 
 2. ^ "IMDb: Top 50 Famous Friends Guest Stars". Arhivirano s originala, 21. 2. 2012. Pristupljeno 23. 6. 2012. 
 3. ^ a b c Tom Jicha (2. 5. 2004). "They leave as they began: With a buzz". The Baltimore Sun. Arhivirano s originala, 4. 6. 2011. Pristupljeno 23. 12. 2008. 
 4. ^ "Friends heads for much-hyped farewell". The Indian Express. 5. 5. 2004. Arhivirano s originala, 29. 1. 2009. Pristupljeno 19. 12. 2008. 
 5. ^ a b c Christina McCarroll (6. 5. 2004). "A family sitcom for Gen X – Friends cast a new TV mold". The Christian Science Monitor. Pristupljeno 19. 12. 2008. 
 6. ^ Robert Bianco (1. 1. 2005). "The Emmy Awards: Robert Bianco". USA Today. Pristupljeno 19. 12. 2008. 
 7. ^ John Kiesewetter (27. 1. 2002). "Friends grows in stature, ratings". The National Enquirer. Pristupljeno 5. 1. 2009. 
 8. ^ Jeffrey Zaslow (8. 10. 2000). "Balancing friends and family". USA Weekend. Arhivirano s originala, 26. 5. 2012. Pristupljeno 19. 12. 2008. 
 9. ^ Ed Power (6. 5. 2004). "Why we will miss our absent Friends". Irish Independent. Pristupljeno 19. 12. 2008. 
 10. ^ "People: DeGeneres tries to calm the howling pack". The Denver Post. 18. 10. 2007. Pristupljeno 19. 12. 2008. 
 11. ^ David Wild (2004). Friends 'Til the End: The Official Celebration of All Ten Years. Time Warner. ISBN 1-932273-19-0. 
 12. ^ a b Brian Lowry (12. 8. 1996). "Friends cast returning amid contract dispute". Los Angeles Times. Pristupljeno 8. 3. 2009. 
 13. ^ a b Bill Carter (16. 7. 1996). "Friends Cast Bands Together to Demand a Salary Increase". The New York Times. Pristupljeno 8. 3. 2009. 
 14. ^ Lynette Rice (21. 4.2000). "Friendly Fire". Entertainment Weekly. Pristupljeno 8. 3. 2009. 
 15. ^ a b Nadia Saah (21. 1. 2004). "Friends til the end". USA Today. Pristupljeno 19. 12. 2008.  Greška kod citiranja: Invalid <ref> tag; name "friendstimeline" defined multiple times with different content
 16. ^ Paul Lomartire (4. 9. 1994). "Fall TV '94". The Palm Beach Post. Arhivirano s originala, 14 Juli 2011. Pristupljeno 14. 2. 2009.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)
 17. ^ Robert Bianco (3. 3. 2004). "Friends played great game of poker". USA Today. Pristupljeno 20. 2. 2009. 
 18. ^ "Sarey Carey: Does pride in housework make me bad as well as mad?". The Sunday Times. 21. 5. 2006. Arhivirano s originala, 29. 6. 2011. Pristupljeno 20. 2. 2009. 
 19. ^ Dennis McLellan (12. 2. 2008). "Married ... With Children Co-Creator Dies". The Baltimore Sun. Arhivirano s originala, 4. 6. 2011. Pristupljeno 23. 12. 2008. 
 20. ^ "Friends Star Finally has Chance to Enjoy Success". The Los Angeles Times. 26. 3. 1995. Arhivirano s originala, 14 Juli 2011. Pristupljeno 20. 2. 2009.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)
 21. ^ "It’s Official: Ross Geller Is the Best Friend". Comedy Central UK. Pristupljeno 9. 4. 2018. 
 22. ^ a b c Kay McFadden (6. 5. 2004). "Friends of 'Friends': guest characters". The Seattle Times. Arhivirano s originala, 19. 7. 2009. 
 23. ^ "There was a Friends party last night—and it was AMAZING!". Heatworld.com. 24. 9. 2009. Arhivirano s originala, 18. 4. 2012. Pristupljeno 15. 4. 2012. 
 24. ^ Stallings 2000, str. 26.
 25. ^ Bret Watson (1. 12. 1995). "TV Article: Jessica Hecht enjoys the taste of success". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 2. 10. 2012. Pristupljeno 15. 4. 2012. 
 26. ^ Maggie Wheeler, Friends of Friends (DVD), New Wave Entertainment i Warner Home Entertainment, 2004.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

 • Stallings, Penny (2000). The Ultimate Friends Companion. London: Channel 4 Books. ISBN 0752272314.