Spisak likova u "Prijateljima" i "Joeyju"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ambox warning blue construction.svg Trenutno se vrše izmjene na stranici.
Molimo ostale korisnike da ne uređuju sadržaj stranice dok je prikazano ovo obavještenje kako bi se izbjegao konflikt s izmjenama. Ako imate komentare i pitanja u vezi sa stranicom, koristite stranicu za razgovor.
Napomena: Ovaj šablon možete ukloniti ako nije bilo izmjena u posljednja tri dana.
Posljednju izmjenu napravio je korisnik KWiki (razgovor · doprinosi), 21. 1. 2020. u 03:16.
Aniston 2008.
Cox 1995.
Kudrow 2009.
LeBlanc 1995.
Perry 1995.
Schwimmer 2005.
Glavni glumci u Prijateljima; odozgo: Aniston, Cox, Kudrow, LeBlanc, Perry i Schwimmer

U toku emitiranja američkih sitkom serija Prijatelji i spin-off serije Joey, koje su prikazane u deset, odnosno dvije sezone, na NBC-ju u periodu 1994-2006. pojavili su se deseci likova.[1] Prijatelji su imali šest glavnih likova: Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox), Phoebe Buffay (Lisa Kudrow), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), Chandler Bing (Matthew Perry) i Ross Geller (David Schwimmer), dok je u Joeyju LeBlanc nastavio s istom ulogom, a ostali likovi jesu Gina Tribbiani (Drea de Matteo), Alex Garrett (Andrea Anders), Michael Tribbiani (Paulo Costanzo), Bobbie Morganstern (Jennifer Coolidge), Zach Miller (Miguel A. Núñez Jr.) i Howard (Ben Falcone). Osim sporednih i povremenih uloga, u serijama su gostovale i poznate glumačke zvijezde.[2]

Ansamblska podjela uloga[uredi | uredi izvor]

Glavni glumci bili su poznati televizijskim gledaocima prije uloga u Prijateljima, ali nisu smatrani zvijezdama.[3][4] Kreator David Crane želio je da svih šest glumaca ima ravnopravne uloge u seriji,[3] pa su Prijatelji proglašeni "prvom serijom s istinskom ansamblskom podjelom uloga".[5] Članovi glumačke postave trudili su se da takav format održe cijelo vrijeme i nisu dozvolili da niko od njih pretjerano dominira;[5] sami su sebe prijavljivali u iste glumačke kategorije za razne televizijske nagrade i priznanja,[6] kolektivno pregovarali o plaćama[5] te zahtijevali da se tokom prve sezone zajedno pojavljuju na naslovnicama raznih magazina.[7] Svi su postali pravi prijatelji i iza kamera[8] i to u tolikoj mjeri da se Tom Selleck, koji se tokom druge sezone pojavio u nizu epizoda, požalio da se osjeća izostavljenim.[9]

Članovi glumačke postave ostali su dobri prijatelji i nakon snimanja serije, prvenstveno Aniston i Cox – Aniston je postala kuma Coco, kćeri koju su dobili Cox i David Arquette.[10] U službenoj oproštajnoj knjizi naslova Friends 'Til the End (Prijatelji do kraja) svaki od njih u intervjuima je priznao da su im ostali članovi postave postali poput porodice.[11]

Plaće[uredi | uredi izvor]

U originalnim ugovorima za prvu sezonu svi članovi glumačke postave bili su plaćeni 22.500 dolara po epizodi.[12] Međutim, u drugoj sezoni plaće su počele varirati između 20.000 i 40.000 dolara po epizodi.[12][13] Prije treće sezone kompletna glumačka postava odlučila je ući u zajedničke pregovore o plaći unatoč tome što je kompanija Warner Bros. preferirala individualne razgovore o ugovorima.[14] Glumci su počeli dobijati isplate u iznosu najniže plaće, što je značilo da su Aniston i Schwimmer dobijali manje novca nego što su mogli dobiti. Tako su u trećoj sezoni svi glumci dobijali 75.000 dolara po epizodi, 85.000 u četvrtoj, 100.000 u petoj i 125.000 u šestoj. U sedmoj i osmoj sezoni to je poraslo na 750.000, a u posljednje dvije sezone na milion dolara po epizodi.[15] Od pete sezone glumci su počeli dobijati i tantijeme od repriziranja serije na drugim mrežama.[13]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Lik Glumac Prijatelji Joey
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 1. 2.
Rachel Karen Green Jennifer Aniston Glavni
Monica Geller-Bing Courteney Cox Glavni
Phoebe Buffay-Hannigan Lisa Kudrow Glavni
Joseph Francis "Joey" Tribbiani Jr. Matt LeBlanc Glavni
Chandler Muriel Bing Matthew Perry Glavni
Dr. Ross Eustace Geller David Schwimmer Glavni
Gina Tribbiani Drea de Matteo
K. J. Steinberg
Gost Glavni
Alexis "Alex" Garrett Andrea Anders Glavni
Michael Tribbiani Paulo Costanzo Glavni
Roberta "Bobbie" Morganstern Jennifer Coolidge Glavni
Howard Ben Falcone Glavni
Zach Miller Miguel A. Núñez Jr. Glavni

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Prijatelji[uredi | uredi izvor]

Rachel Green[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Rachel Green

Rachel Karen Green (Jennifer Aniston) razmažena je, ali srdačna i simpatična kćerka bogatog kardiovaskularnog hirurga. Pojavljuje se već u prvim kadrovima prve epizode nakon što pobjegne s vjenčanja na kojem se trebala udati za Barryja Farbera, odlučivši pokušati živjeti samostalno, bez finansijske podrške roditelja.[e 1] U New Yorku traži i uspijeva naći Moniku Geller, prijateljicu iz srednje škole, te se useljava u njen stan, gdje upoznaje Monikinu prijateljicu Phoebe Buffay i susjeda Joeyja Tribbianija. Rachel već poznaje Rossa Gellera, Monikinog brata, jer su sve troje pohađali istu srednju školu. U prvoj epizodi upoznaje i se sa Chandlerom Bingom, Rossovim prijateljem s fakulteta, ali se kasnije saznaje da je njega upoznala i ranije, dok je Ross bio na fakultetu. Prvi posao Rachel nalazi u kafiću "Central Perk". Kasnije se počinje baviti modom, postajući prvo asistentica mušterijama pri kupovini u Bloomingdale'su da bi kasnije dobila posao u Ralph Lauren Corporationu.

Veliki dio Rachelinog života tokom serije vrti se oko njene veze s Rossom. Na kraju sedme sezone, tokom vjenčanja Chandlera i Monike, otkriva se da je Rachel trudna kao posljedica susreta za jednu noć s Rossom. U početku je odlučna sama podizati bebu, ali kasnije shvata da joj je potrebna Rossova pomoć. Odlučuje živjeti s njim čak iako u tom trenutku nisu bili u vezi. U finalu osme sezone rađa kćerku Emmu, kojoj je ime odabrala Monika. Na početku devete sezone Monica kaže da je tako željela nazvati svoju kćerku. Rachel se ime zaista svidi, pa joj ga Monica pokloni kao znak njihovog prijateljstva.

Tokom 10. sezone Rachel dobije ponudu za posao u "Louis Vuittonu" u Parizu. Prihvata je i počne se pripremati da se preseli u Francusku s Emmom. Međutim, u posljednjoj epizodi predomisli se i odbije ponudu, uz čuveno "silaženje s aviona", te se ona i Ross vrate jedno drugome.[e 2]

Monica Geller[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Monica Geller

Monica Geller-Bing (Courteney Cox) mlađa je Rossova sestra i najbolja prijateljica Rachel, koju prihvati da živi s njom nakon što ova pobjegne s vjenčanja. Primarno radi kao šef kuhinje u raznim restoranima. Opisana je kao "matica" grupe,[16] i poznata je po opsesivno-kompulzivnoj i takmičarskoj naravi.[17][18] Drugi, naročito Ross, često je u šali zadirkuju zbog njene pretilosti u djetinjstvu i tinejdžerskim godinama.

U drugoj sezoni zaljubljuje se u Richarda Burkea (Tom Selleck), prijatelja njenog oca Jacka (Elliott Gould). Uprkos tome što je 21 godinu stariji, Monica i Richard sretni su i njeni roditelji prihvataju njihovu vezu. Međutim, kao posljedica toga što Monica žudi za osnivanjem porodice, a Richard je već ima, prekidaju na kraju sezone. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja s raznim muškarcima neočekivano počinje vezu s dugogodišnjim prijateljem Chandlerom Bingom na kraju četvrte sezone, tokom Rossovog vjenčanja s Emily Waltham u Londonu. Monica i Chandler pokušavaju sakriti svoju vezu od ostatka grupe tokom većeg dijela pete sezone, ali na kraju svi saznaju za nju. Nakon proslave prve godišnjice veze u Las Vegasu počinju živjeti zajedno i do kraja šeste sezone zaručuju se. Poslije vjenčanja pokušavaju dobiti dijete, ali se ispostavi da to nisu u mogućnosti. U posljednjoj sezoni usvajaju novorođene blizance, koje su nazvali Erica i Jack.

Phoebe Buffay[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Phoebe Buffay

Phoebe Buffay-Hannigan (Lisa Kudrow) čudnjikava je, ali dobrodušna maserka koja je odrasla bez doma, pa stoga ponekad prijateljima priča o neobičnim događajima iz života na ulici. Nadobudna je muzičarka koja svira gitaru i pjeva pjesme s ponešto neobičnim tekstovima u "Central Perku". Ima jednojajčanu blizanku Ursulu (Kudrow glumi i nju), koja je jednako čudna kao Phoebe i koja se pojavljuje kao epizodni lik u seriji Lud za tobom. Nakon niza sastanaka i veza s više muškaraca, u devetoj sezoni upoznaje Mikea Hannigana (Paul Rudd), za koga se i udaje u posljednjoj sezoni. Također je postala surogat-majka za svog polubrata Franka Jr. (Giovanni Ribisi), rodivši trojke u petoj sezoni.

Joey Tribbiani[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Joey Tribbiani

Joseph Francis "Joey" Tribbiani Jr. (Matt LeBlanc) dobrodušni je, ali ne baš najbistriji glumac u potrazi za ulogama i ljubitelj hrane, koji postane umjereno poznat po ulozi dr. Drakea Ramoraya u fikcionaliziranoj verziji sapunice Naši najbolji dani. Također je ženskaroš i tokom serije ima mnoštvo djevojaka, često se služeći svojim zaštitnim "uletom" "How you doin'?" U osmoj sezoni zaljubljuje se u Rachel.

Prije uloge u Prijateljima LeBlanc je bio član redovne postave kratkotrajne serije TV 101, zatim je glumio sporedni lik u sitkomu Bračne vode te glavni lik u njegovim spin-off serijama, Top of the Heap i Vinnie i Bobby.[19] Nakon završetka Prijatelja, LeBlanc je nastavio glumiti Joeyja u također kratkotrajnom spin-offu nazvanom jednostavno Joey.

Chandler Bing[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Chandler Bing

Chandler Muriel Bing (Matthew Perry) rukovodilac je u statističkoj analizi i rekonfiguraciji podataka u velikoj multinacionalnoj korporaciji. Kasnije daje otkaz i postaje mlađi pisac tekstova za reklame u reklamnoj agenciji.

Poznat je po sarkastičnom smislu za humor.[20] Često se ruga svom najboljem prijatelju Joeyju zbog njegove gluposti. Također je često prikazan kao donekle nesretna osoba, doživljavajući mnogo loše sreće boreći se kroz život, a povremeno se bori i s ovisnošću o nikotinu. Ipak, između njega i Monike rodi se duboka uzajamna ljubav i on je zaprosi na kraju šeste sezone, a vjenčaju se na kraju sedme. U posljednjoj epizodi usvajaju blizance, koje su nazvali Jack i Erica.[15]

Poput Aniston, Perry se već bio pojavio u nekoliko neuspješnih pilot-epizoda sitkomâ prije uloge u Prijateljima. Također je glumio u serijama Druga šansa i Sidney.

Ross Geller[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Ross Geller

Dr. Ross Eustace Geller (David Schwimmer) paleontolog je u muzeju prahistorije, a kasnije profesor paleontologije na Njujorškom univerzitetu. Najinteligentniji od šest glavnih likova, ali istovremeno nespretan i "mušičav", poznat je po tome što je pametan, sveznalica koja se ponosi svojom racionalnošću uprkos njegovoj očitoj beznadnoj romantičnosti. Prikazan je kao najbrižniji od glavnih likova u više situacija tokom serije.

Stariji je Monikin brat, Chandlerov cimer dok su bili na fakultetu i Rachelin on-off momak. Njegov prvi brak već je bio okončan prije početka radnje serije, a drugi je trajao tek nekoliko sedmica. Izgledalo je da ga je drugi razvod izuzetno deprimirao i učinio neuobičajeno temperamentnim početkom pete sezone, kao, npr., kad je vikao na kolegu s posla zbog toga što je uzeo njegov sendvič, bacivši ga potom u smeće. Nakon što se useli u stan u kojem je prethodno živio Ružni Goli Tip, dobija ponudu da se vrati na posao, ali ponovo "poludi" kad kroz prozor ugleda Chandlera i Moniku in corpus delicti, postavši posljednji koji je saznao za njihovu vezu. Također se u potpuno alkoholiziranom stanju vjenčava s jednako alkoholiziranom Rachel u Las Vegasu, nakon čega neuspješno pokušavaju poništiti brak; morali su se zadovoljiti razvodom, Rossovim trećim. Njegov odnos s Rachel jedna je od glavnih tema serije tokom svih deset sezona. Također je otac Bena, sina koga je dobio s bivšom suprugom Carol, i Emme, kćerke koju je dobio s Rachel nakon susreta za jednu noć (u tom trenutku nisu bili u vezi). U posljednjoj epizodi Ross i Rachel konačno se pomiruju, odlučivši ostati zajedno jednom i zauvijek.

Autori serije razvi(ja)li su lik Rossa imajući Schwimmera na umu, pa je on postao prvi glumac koji je dobio ulogu u Prijateljima.

Prije te uloge glumio je sporedne likove u Zlatnim godinama i Njujorškim plavcima;[3] njegova prva stalna uloga u serijama bila je ona u sitkomu Monty. Schwimmer je jedini član glumačke postave koji je rodom iz New York Cityja.

Ross Geller izabran je za najbolji lik u Prijateljima u anketi koju je proveo Comedy Central UK.[21]

Joey[uredi | uredi izvor]

Gina Tribbiani[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Alex Garrett[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Michael Tribbiani[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Bobbie Morganstern[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Howard[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Zach Miller[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Stalni sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

Svaki od sljedećih likova može, ali i ne mora biti naročito važan za priču serije; svaki je uveden u jednoj sezoni i obično se pojavljivao u sljedećim.

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Gunther[uredi | uredi izvor]

Gunther (James Michael Tyler): konobar, a kasnije šef u "Central Perku", koji se prvi put pojavljuje kao lik u pozadini u epizodi "The One with the Sonogram at the End". Bivši je glumac i jednom je glumio Brycea u seriji Sva moja djeca prije nego što je taj lik "stradao u lavini".[e 3] U trećoj sezoni zaljubljuje se u Rachel, što čuva za sebe sve do posljednje epizode.[e 2] Izuzev Rossa, koga ne voli, uglavnom je u dobrim odnosima s ostatkom družine iako ga povremeno iznerviraju njihovo šašavo ponašanje i komentari. Motivacija za njegovo "neprijateljstvo" prema Rossu jest ljubomora (jer je svjestan Rossovog odnosa s Rachel), što je spomenuto više puta, a najpoznatiji je primjer iz epizode "The One with the Morning After", kad otkrije Rachel da se Ross (koji je u tom trenutku pogrešno mislio da je njegova veza s njom gotova — "Bili smo na pauzi") napio i prevario je.[e 4] Gunther se pojavljuje u većini epizoda, ali tek povremeno privuče pažnju na sebe i gotovo nikad nema bitnu ulogu u radnji epizode. U epizodi "The One With The Stain",[e 5] Otkriveno je da govori holandski (iako s jakim američkim naglaskom), rekavši jednom Rossu da je "ezel" (magarac).

Tyler je dobio ulogu Gunthera jer je bio jedini statist koji je znao raditi s aparatom za kapućino na setu "Central Perka". Pojavljuje se kao glas Gunthera i u igri Friends za PlayStation 2, PC i Xbox, u kojoj je jedan od naratora, te u društvenoj igri Friends: Scene It?. Godine 2004. The Seattle Times rangirao je Gunthera na osmo mjesto na spisku najboljih gostujućih likova u Prijateljima.[22] Kad ga je 2009. sajt Heatworld.com upitao šta bi Gunther radio "danas", Tyler se našalio: "Vjerovatno bi bio u vrlo tradicionalnom braku, s mnogo djece koja trčkaraju okolo s kosom svjetlijom od Sunca."[23] Ne računajući šest glavnih glumaca, pojavljuje se u najviše epizoda.

Jack i Judy Geller[uredi | uredi izvor]

Elliott Gould glumio je Jacka Gellera, Rossovog i Monikinog oca, u 20 epizoda, od 1994. do 2003.

Jack (Elliott Gould) i Judy Geller (Christina Pickles): Rossovi i Monikini roditelji. U ranijim pojavljivanjima Jack je često davao neprikladne komentare, koje je naglašavao riječima "Samo kažem...!" Judy često snishodljivo komentira Monikin nedostatak ljubavnog života i ponekad zaboravi da njena kćerka uopće postoji, dok istovremeno favorizira Rossa. Jack je uravnoteženiji u pažnji prema svojoj djeci i brine se za oboje. Nakon što Gelleri prodaju kuću u sedmoj sezoni, otkriveno je da je Jack koristio kutije s Monikinim starim stvarima da spriječi da kišnica dođe do njegovog Porschea. Zbog stalne grižnje savjesti Jack krišom počinje pušiti i odlučuje pokloniti Porsche Moniki, što kod Rossa izazove ogromnu ljubomoru iako je tokom cijelog djetinjstva bio favoriziran.

Uprkos tome što imaju vlastite "mušice", povremeno ostaju zaprepašteni šašavim ponašanjem svoje djece, kao što je bilo Rossovo katastrofalno vjenčanje s Emily ili Monikin apsurdni govor na zabavi povodom 35. godišnjice njihovog braka. Ponekad ih zbune i ludorije ostalih četvero prijatelja, kao što su Phoebeini i/ili Joeyjevi idiotski ili ludi komentari, odvratni biskvit koji je napravila Rachel, a koji je Joey rado pojeo, i situacija kad je Chandler ušao u jacuzzi sa Jackom bez ikakve odjeće ispod peškira omotanog oko struka.

Pickles je nominirana za Emmy za najbolju gostujuću glumicu u humorističkoj seriji za nastup u epizodi "The One Where Nana Dies Twice" 1995.[e 6] The Seattle Times rangirao je Jacka i Judy 2004. na drugo mjesto na spisku najboljih gostujućih likova u seriji.[22]

Barry Farber[uredi | uredi izvor]

Barry Farber (Mitchell Whitfield): Rachelin ostavljeni zaručnik. Barry, ortodont, odlučuje otići na svoj i Rachelin medeni mjesec s njenom kumom Mindy i uskoro počinje vezu s njom. Ta veza biva poljuljana kad on i Rachel počnu razmatrati da se vrate jedno drugome.[e 7] Odlučuje ostati s Mindy i kasnije se vjenča s njom. Rachel je pozvana na vjenčanje, ali nailazi na hladan doček zbog ostavljanja Barryja, a Rossov šašavi govor, koji je zbunio sve prisutne, nije baš popravio njenu situaciju sve dok ona, u očajničkom pokušaju da spasi nešto ponosa, ne izađe na scenu gdje je mikrofon i počne pjevati.[e 8] Za Barryja i Mindy rečeno je da su se razveli pet godina kasnije, nakon što je ona saznala da je on vara.[e 9] Barryjevo prezime u pilot-epizodi bilo je "Finkle",[e 1] a u svim drugim pojavljivanjima "Farber" osim u epizodi "The One with the Flashback",[e 10] u kojoj je spomenut kao "Barry Barber". Bio je zvan i "Barry White", a moguće je da je nazvan u čast dugogodišnjeg voditelja talk-showa Barryja Farbera.

Carol Willick i Susan Bunch[uredi | uredi izvor]

Carol Willick (Anita Barone u prvom pojavljivanju, Jane Sibbett kasnije) i Susan Bunch (Jessica Hecht): Carol je Rossova bivša supruga, koja prije pilot-epizode otkriva da je lezbijka, a Susan je njena partnerica. Carol se razvela od Rossa kako bi bila sa Susan. U drugoj epizodi serije govori mu da je trudna i da je on otac,[e 11] ali da će dijete podizati sa Susan iako želi da i Ross bude uključen u život djeteta. Carol i Susan često zbunjuje Rossovo ponašanje kad je u njihovoj blizini. Iako su Ross i Carol ostali u dobrim odnosima nakon razvoda, Ross donekle zamjera Susan što je zbog nje izgubio Carol.[e 12] Susan i Ross u početku su, prirodno, često u sukobu, ali nakratko ostavljaju svoje razlike po strani kad Carol rodi dječaka, koga, nakon višesedmičnih rasprava o imenu, nazovu Ben.[e 13] Carol i Susan objavljuju planove za svoje vjenčanje u epizodi "The One with the Lesbian Wedding", ali Carolini roditelji odbiju doći na njega, pa ona počne sumnjati u svoju odluku. Rossu isprva nije baš drago vidjeti da mu se bivša supruga ponovo udaje, ali kasnije dolazi u poziciju da bude jedan od onih koji je ohrabruju da obave ceremoniju uprkos protivljenju njenih roditelja. Na svadbenom prijemu Susan zahvaljuje Rossu na ulozi koju je imao u spašavanju vjenčanja i ponudi mu da zapleše s njim; on prihvati, čime njihov napeti odnos biva popravljen.[e 14] Carol i Susan sporadično se pojavljuju u sljedećim sezonama sve do epizode "The One That Could Have Been" (Susan),[e 9] odnosno "The One with the Truth About London" (Carol).

Likovi Carol i Susan zasnovani su na najboljim prijatelji(ca)ma autora serije, Kauffman i Cranea, u New Yorku: "Nismo ih osmislili s bilo kakvim političkim razlogom ili radi lezbijskog elementa. To je jednostavno bila prilika da se ispriča zaista zanimljiva priča."[24] Nevladina organizacija GLAAD, koja se bori protiv negativnog prikazivanja homoseksualizma na televiziji i filmu, navela je Carol i Susan kao pozitivan primjer istospolnog para na televiziji. Hecht je prvobitno bila na audiciji za ulogu Monike.[25]

Marcel[uredi | uredi izvor]

Marcel (životinja glumac): Kapucin koga Ross u početku drži kao kućnog ljubimca[e 15] i koji služi kao humoristički kontrast svom vlasniku sa štreberskim karakterom. Rachel ga jednom prilikom izgubi u gradu,[e 16] i nazove službu za kontrolu nad životinjama, ali saznaje od Rossa da je Marcel egzotična životinja koju je ilegalno držati u gradu. Nakon neuspješnog pokušaja da spriječe Luisu (Megan Cavanagh), radnicu u službi za kontrolu nad životinjama, da otkrije da drže ilegalnu egzotičnu životinju, zbunjujući je sve vrijeme luckastim ponašanjem, Rachel, Monica, Ross i Phoebe saznaju da je Luisa nekadašnja Rachelina i Monikina razredna kolegica, koja, prepoznavši Rachel, pokušava joj napakostiti (jer ju je ova jednom osramotila u srednjoj školi) time što će zaplijeniti Marcela. Rachel zato zaprijeti da će reći njenom šefu da je pogodila Phoebe "u stražnjicu strelicom" namijenjenom Marcelu. Kasnije Marcel seksualno sazrijeva i počinje zaskakati na sve, pa ga Ross mora odnijeti u zoološki vrt[e 17] – "gdje može imati pristup majmunskoj ljubavi". Ross na kraju saznaje da je Marcel ukraden iz zoološkog vrta i uključen u šoubiznis te da – nakon što je glumio u reklami za alkoholno piće – sada glumi u filmu koji se snima u New Yorku,[e 18] pa ga pronalazi i posljednji put "susreće" se s njim. U kasnijoj sezoni Ross se pita zašto je imao majmuna za kućnog ljubimca.

Janice Litman-Goralnik[uredi | uredi izvor]

Janice Litman-Goralnik (rođ. Hosenstein) (Maggie Wheeler): Chandlerova djevojka s kojom stalno prekida i ponovo se miri u prve četiri sezone. Jedan je od rijetkih sporednih likova koji se pojavljuju u svim sezonama. Ima nazalni glas, čudan smijeh (sličan smijehu Boycieja iz Mućki) i izražen njujorški naglasak koji zvuče toliko iritantno da čine da Chandler želi prekinuti s njom, ali istovremeno ne želi povrijediti njene osjećaje jer je inače dobronamjerna osoba. Praveći gest rukom usred pokušaja da prekine s njom, a da je ne uzruja, slučajno je ubode prstom u oko u epizodi "The One with the East German Laundry Detergent"[e 19] te iako joj Phoebe na kraju uspijeva objasniti u njegovo ime da on želi okončati njihovu vezu i navesti je da pristane prekinuti s njim, a da je pritom ne uzruja, ponovo joj se vraća na novogodišnju večer[e 15] i Dan zaljubljenih.[e 20] Kada Chandler, pod utjecajem smrti g. Hecklesa, odluči ne umrijeti sam, nazove Janice,[e 21] ali se razočara kad otkrije da je udana i trudna. U epizodi "The One with Barry and Mindy's Wedding"[e 8] Chandler dogovara sastanak s tajanstvenom ženom koju je upoznao posredstvom interneta, za koju se ispostavi da je Janice. Njihova veza traje do treće sezone, kada Janice odluči ostaviti muža kako bi bila sa Chandlerom. Kasnije Joey vidi Janice kako se ljubi sa svojim suprugom, koji vodi biznis s madracima, usred njihovog razvoda.[e 22] Kad Chandler sazna za to u epizodi "The One with the Giant Poking Device", govori Janice da se treba vratiti suprugu, ne želeći uništiti njihovu porodicu.[e 23] Chandler je ostavlja u osmoj epizodi treće sezone. U četvrtoj sezoni, kada se Janice vrati u njegov život, prethodno se razvevši,[e 24] Chandler, koji je na kraju smatra nepodnošljivom zbog iritantnog zvuka njenog glasa, pravi se da odlazi u Jemen da bi je se riješio zauvijek. U kasnijoj epizodi Janice nakratko ulazi u vezu s Rossom ubrzo nakon što je on prekinuo s Emily. Budući da je nesretan zbog toga, cio njihov sastanak provodi žaleći se na sve, zbog čega ga ona počne smatrati nepodnošljivim i napusti ga (Ross je očekivao da će se dogoditi obratno, ali je bio sretan što izlazi s nekim ko ga je tako dobro slušao u međuvremenu).[e 25] Također se pojavljuje u kameo ulozi na "otkrivenoj" audiotraci koju Chandler pusti Moniki, ne znajući da je na njoj Janicein glas.[e 26] Kad se Chandler i Monica zaruče, ona se pokušava umiješati u njihove planove za vjenčanje, otišavši tek kad joj Monica rekne da Chandler još gaji osjećaje prema njoj, što nije bila istina.[e 27] Na kraju osme sezone, dok Ross i Rachel u bolnici čekaju rođenje svoje kćerke Emme,[e 28] Janice (također pred porođajem) smještena je u istoj sobi s Rachel. Kasnije rađa sina Aarona, za koga u šali rekne da će biti Emmin muž. Također uvjerava Rachel da Ross možda neće biti tu da odgaja dijete s njom kao što ona misli. Budući da planiraju imati djecu, Monica i Chandler odlaze u kliniku za plodnost, gdje susreću Janice i njenog muža, koji su slučajno istovremeno došli tu.[e 29] Kad se Chandler zabrine zbog svoje sperme, ona mu dadne savjet i podršku. Posljednji put pojavljuje se krajem desete sezone, u epizodi "The One Where Estelle Dies",[e 30] kada se ispostavlja da planira kupovinu kuće pored one koju Monica i Chandler žele kupiti. Da bi je se oslobodio zauvijek, Chandler se pretvara da je još voli, zbog čega se Janice, kao što se nadao, uplaši da će oboje na kraju uništiti svoje brakove (jer ona još voli Chandlera) ako bude živjela u kući do njegove, pa ipak odluči ne kupiti kuću i naizgled odlazi iz Chandlerovog života jednom zauvijek, ali ga poljubi posljednji put prije toga, na njegovo veliko iznenađenje.

Vjerovatno zato što je zabavljaju njihove otkačene, čudne, šašave osobnosti, čini se da Janice uživa u provođenju vremena sa šestero prijatelja, što je za njih donekle ironično i vrlo neprijatno jer je niko od njih ne može podnijeti (iako se čini da je ona potpuno slijepa za činjenicu da se oni osjećaju tako, ne pokazujući gotovo nimalo svijesti o tome da oni mrze to što je moraju trpjeti) zbog njenog nepodnošljivo iritantnog nazalnog njujorškog naglaska i smijeha. Također, naglašava svaku riječ svoje zaštitne rečenice "Ooo–moooj–Bože!" ("Oooh–myyy–Gawd!"), a Chandler ponekad to imitira. Janicein karakteristični smijeh nastao je tokom probe za petu epizodu (njeno prvo pojavljivanje u seriji);[e 19] nakon što su Chandler i Janice izgovorili rečenice "More latte?" / "No, I'm still working on mine", Wheeler se nasmijala.[26] Godine 2004. The Seattle Times rangirao je Janice kao najbolji gostujući lik u seriji.[22]

G. Heckles[uredi | uredi izvor]

G. Heckles (Larry Hankin): Monikin i Rachelin susjed iz stana tačno ispod njihovog, nadmeni, veoma neobični stariji čovjek koji se stalno žali na buku iako šestero prijatelja uopće nije glasno kad god tvrdi da ga uznemiravaju. Njegov razlog za to nikad nije otkriven sve dok u epizodi u kojoj umre grupa otkriva da se u njegovom stanu buka očito pojačava; kad Chandler čuje lupanje iz sobe iznad Hecklesovog stana dok je bio u njemu (iako nikad nije otkriveno šta su tačno ljudi iznad radili da uzrokuju buku), to mu toliko zasmeta da nehotice počne imitirati Hecklesa udarajući metlom u plafon.[e 21] Pojavljuje se u epizodama "The One with Two Parts, Part 1"[e 31] i "The One Where the Monkey Gets Away"[e 16] prije nego što umre u epizodi "The One Where Mr. Heckles Dies".[e 21] Kao posljednji čin pakosti, ostavlja sve svoje smeće "bučnim djevojkama u stanu iznad mog". Posljednji put pojavljuje se u kameo ulozi u epizodi "The One with the Flashback",[e 10] čija je radnja smještena u 1993, kada se žali da ga buka koju pravi Phoebe ometa u vježbanju sviranja oboe (iako je čak zapravo ni ne svira) te nehotice (i okrutno) uzrokuje da Joey postane Chandlerov cimer. Obično govori za stvari da su njegove, a kad mu druga osoba rekne da on nema datu stvar, odgovori da ju je mogao imati. Naprimjer, kad Rachel i Phoebe traže vlasnika izgubljene mačke, on rekne: "Da, to je moja mačka." One mu reknu da on nema mačku, na što on odgovori: "Mogao sam je imati." Prema riječima g. Treegera, umro je od srčanog udara dok je "čistio". Prvi put pojavio se u epizodi iz prve sezone "The One With the Blackout", u kojoj je potpisan jednostavno kao "Čudak".

Paolo[uredi | uredi izvor]

Paolo (Cosimo Fusco): Italijan, još jedan Rachelin i Monikin susjed iz zgrade, na koga Rachel naleti u epizodi "The One with the Blackout".[e 32] Počnu se viđati, što Rossa učini ljubomornim. Ostavi ga nakon što on tokom masaže opipa Phoebe,[e 33] ali spava s njim posljednji put u epizodi "The One with Ross's New Girlfriend".[e 34] U italijanskoj sinhronizaciji serije ime mu je promijenjeno u Pablo i po nacionalnosti je Španac.

Terry[uredi | uredi izvor]

Terry (Max Wright): prvobitni šef "Central Perka" (prije nego što je to postao Gunther), koji ne krije da misli da je Rachel užasna konobarica i da je Phoebe "toliko loša" muzičarka. U epizodi "The One Where Underdog Gets Away" odbija dati Rachel povišicu[e 35] i unajmljuje profesionalnu muzičarku, Stephanie Schiffer (odglumila ju je Chrissie Hynde iz grupe The Pretenders), kako bi zamijenila Phoebe u epizodi "The One with the Baby on the Bus".[e 36] Posljednji je put spomenut u epizodi "The One Where Rachel Quits", u kojoj traži od Rachel da opet prođe konobarsku obuku kod Gunthera, a kad ona dadne otkaz na polovini obuke, odmah zapošljava novu i iskusniju konobaricu. Po svoj prilici, penzionisao se u četvrtoj sezoni i od tog trenutka Gunther postaje jedini šef "Central Perka".

Zabavni Bobby[uredi | uredi izvor]

"Zabavni Bobby" (Robert) (Vincent Ventresca): Monikin momak alkoholičar. U svom prvom pojavljivanju ("The One with the Monkey"[e 15]) njegova "zabavnost" nestane na Monikinoj novogodišnjoj zabavi nakon što mu umre djed, ali njegova depresija ne sprečava Moniku, kojoj bude krivo što joj "kvari zabavu", da mu u usta stavi puhaljku i primora ga da "trubi", na njegovu zbunjenost. U epizodi "The One with Russ"[e 37] Monica otkriva ekipi da je upravo alkohol ono što Zabavnog Bobbyja čini zabavnim. Pokušava ga navesti da se odvikne od pića, ali zažali to kad on postane izuzetno dosadan. Nakon toga Monica postaje ta koja pije na njihovim sastancima kako bi mogla odslušati njegove zatupljujuće dosadne priče. Bobby zatim prekida s njom, rekavši da nije dovoljno jak za vezu u kojoj su oboje međusobno ovisni. U epizodi "The One with Phoebe's Husband" otkriveno je da je donje rublje na telefonskom stubu Monikino i da je tu dospjelo kad je spavala sa Zabavnim Bobbyjem na terasi.[e 38]

David[uredi | uredi izvor]

Hank Azaria glumio je Davida, Phoebeinog momka, 1994, 2001. i 2003.

David, "Naučnik" (Hank Azaria): fizičar u koga se Phoebe zaljubi u epizodi "The One with the Monkey", kada dobije stipendiju za trogodišnji istraživački put u Minsk (za koji je u seriji netačno rečeno da je u Rusiji umjesto u Bjelorusiji).[e 15] Nakon prepirke sa svojim partnerom u istraživanju Maxom (Wayne Pére) Phoebe mu govori da ide u Minsk čak i ako će joj to slomiti srce. Sedam godina kasnije nakratko se vraća u New York i provodi večer s Phoebe, na kraju koje joj želi reći da je voli, ali to ne uradi jer bi mu otežalo odlazak.[e 39] Dvije godine kasnije dolazi u još jednu posjetu u epizodi "The One with the Male Nanny", u kojoj poljubi Phoebe prije nego što mu ona prizna da se viđa s Mikeom Hanniganom, koji ih uhvati zajedno.[e 40] Trajno se vraća u epizodi "The One with the Donor", ne uspjevši u svom istraživanju, i, saznavši da su Phoebe i Mike prekinuli, on i Phoebe ponovo počnu izlaziti.[e 41] U epizodi "The One in Barbados – Part 1" David je zaprosi, ali ga ona odbije, odabravši ipak Mikea.[e 42]

Godine 2003. Azaria je bio nominiran za Emmy za izvanrednog gostujućeg glumca u humorističkoj seriji za svoju izvedbu.[27] Prvobitno je bio na audiciji za ulogu Joeyja.[28]

Nora Tyler Bing[uredi | uredi izvor]

Nora Tyler Bing (Morgan Fairchild): Chandlerova majka, autorica erotskih romana, u čija djela spadaju bestseleri Neograničena euforija, Ponoćna euforija i Gospodarica kučka. Prvi se put pojavljuje u epizodi "The One with Mrs. Bing",[e 43] u kojoj upoznaje ekipu dok je bila na promociji nove knjige u New Yorku. Nakon večere poljubi Rossa. Pojavljuje se u kameo ulozi u scenama iz prošlosti u epizodi "The One with All the Thanksgivings"[e 44] te kasnije u epizodi s vjenčanjem Monike i Chandlera (s Kathleen Turner u ulozi Chandlerovog oca)[e 45] i "The One After 'I Do'".[e 46] The Seattle Times rangirao je 2004. Noru i njenog bivšeg muža kao pete najbolje gostujuće likove u seriji.[22]

Ursula Buffay[uredi | uredi izvor]

Ursula Pamela Buffay (Lisa Kudrow): Phoebeina jednojajčana blizanka. Kudrow je prvobitno tumačila ulogu Ursule u sitkomu Lud za tobom, glumeći je kao nesposobnu konobaricu u "Riff'su" koja često zaboravlja narudžbe.[m 1] Ursula je jednako čudna kao Phoebe, ali je, za razliku od nje, sebična, amoralna, gruba, drska i hedonistična osoba koja je toliko zaljubljena u sebe i sebična da često zaboravlja stvari, obično se prema Phoebe odnosi s prezirom, te je niko ko je zaista poznaje ne voli. Phoebe o njoj govori kao o svojoj "zloj blizanki". U Prijateljima se prvi put pojavljuje u epizodi "The One with Two Parts":[e 31] Chandler i Joey ručaju u "Riff'su" i zamijene Ursulu s Phoebe. Joeyja privuče Ursula i oni se počnu viđati. Ursula rekne Phoebe da joj je Joey dosadan i tvrdi da je on dovoljno pametan da to sam shvati i da mu ona to ne mora reći, pa se Phoebe pretvara da je Ursula kako bi nježno prekinula s njim. U istoj epizodi Helen Hunt i Leila Kenzle pojavljuju se u kameo ulogama kao njihovi likovi u seriji Lud za tobom (Jamie Buchman i Fran Devanow), u sceni u kojoj zamijene Phoebe s Ursulom u "Central Perku". Ursula se sljedeći put kratko pojavljuje u epizodi "The One with the Jam",[e 47] u kojoj je uhodi čovjek (David Arquette) koji je zamijeni s Phoebe. Phoebe naivno počinje vezu s tim čovjekom, ali je prekida kad on ne mogne savladati svoju opsesiju Ursulom. U epizodi "The One with the Jellyfish"[e 48] Phoebe kaže Ursuli da njihova pokojna majka nije njihova biološka majka (koju glumi Teri Garr), ali je Ursula već znala to. U epizodi "The One Where Chandler Can't Cry",[e 49] Phoebe počinje dobijati neželjenu pažnju od muškaraca i otkriva da Ursula glumi u pornografskim filmovima koristeći se Phoebeinim imenom. Phoebe joj se osvećuje unovčavajući njene čekove i sramoteći mnoge njene ljubitelje. U prisjećanjima u epizodi "The One Where They All Turn Thirty"[e 50] otkriva se da je Ursula prodala Phoebein rodni list švedskom bjeguncu i da imaju 31 godinu, a ne 30. U epizodi "The One with the Halloween Party"[e 51] Ursula upoznaje Phoebe sa svojim zaručnikom Ericom (Sean Penn). Phoebe biva užasnuta time što je Ursula slagala Ericu da radi kao nastavnica, da je članica Mirovnog korpusa, nepušačica te da prisustvuje sastancima crkvene grupe, pa Ericu rekne istinu, nakon čega on prekine s Ursulom. U posljednjoj epizodi serije Lud za tobom, čija se radnja odvija 22 godine kasnije, otkriva se da je nakon uspješne pornografske karijere Ursula postala guvernerka New Yorka.[m 2]

Mindy Hunter-Farber[uredi | uredi izvor]

Mindy Hunter-Farber (Jennifer Grey u epizodi "The One with the Evil Orthodontist",[e 7] Jana Marie Hupp u epizodi "The One with Barry and Mindy's Wedding"[e 8]): Rachelina kuma na njenom neuspješnom vjenčanju s Barryjem. Mindy i Rachel bile su najbolje prijateljice dok su odrastale, ali njihovo prijateljstvo biva testirano kad Rachel otkrije da se Mindy viđa s Barryjem. Zamoli Rachel da i ona njoj bude kuma i oblači drečavu ružičastu haljinu. Mindy se udaje za Barryja u epizodi "The One with Barry and Mindy's Wedding",[e 8] ali je on kasnije prevari i ona se razvede od njega do epizode "The One That Could Have Been, Part 1".[e 9]

Ben Geller[uredi | uredi izvor]

Ben (razni glumci, 1995–1999; Cole Sprouse, 2000–2002): Rossov i Carolin sin, rođen u epizodi "The One with the Birth".[e 13] Bebu Bena glumili su Michael Gunderson, braća Charles Thomas Allen i John Christopher Allen od treće do pete sezone i Cole Sprouse od šeste do osme sezone.

Julie[uredi | uredi izvor]

Lauren Tom glumila je Julie

Julie (Lauren Tom): Rossova stara kolegica s postdiplomskog studija, koju ponovo sretne dok je bio na putovanju u Kini; prvi se put pojavljuje u posljednjoj sceni posljednje epizode prve sezone.[e 52] Počnu izlaziti, ali ubrzo prekinu, kad Ross otkrije da voli Rachel.[e 53] Dok su se Ross i Julie viđali, Rachel je sve to vrijeme mrzila tu vezu jer je sedmicu prije Rossovog povratka iz Kine saznala da je Ross zaljubljen u nju. To je učinilo da se Rachelini osjećaji prema njemu brzo pojačaju, čineći je ljubomornom na Julieinu vezu s njim. Nakon prekida s Rossom Julie susreće Russa, Rossovog dvojnika (koga također glumi David Schwimmer), i između njih se odmah pojave osjećaji.

Steve[uredi | uredi izvor]

Steve (Jon Lovitz): vlasnik restorana i narkoman koga poznaje Phoebe. U prvoj sezoni Monica ga pokušava impresionirati kako bi dobila posao u njegovom restoranu, a Phoebe mu rekne da može otići u Monikin stan i tamo probati njenu hranu, ali se on u putu do tamo nadrogira, pa se, posljedično, počne ponašati nepodnošljivo. Na kraju epizode Phoebe ga kažnjava vrlo bolnom masažom.[e 54] Njegov problem s drogom na kraju dovede do toga da izgubi restoran. Osam godina kasnije Phoebe sredi da se on sastane s Rachel (a Ross ni s kim) na sastanku naslijepo, kao dio tajne strategije da ponovo spoji Rachel i Rossa.[e 55]

Ružni Goli Tip[uredi | uredi izvor]

Ružni Goli Tip (Jon Haugen): gojazni stanar u zgradi prekoputa Monikinog stana, koji je često, možda i stalno, nag u stanu, s otvorenim zavjesama, pa družina često komentira njegove aktivnosti: "Ružni Goli Tip svira violončelo", "nosi 'gravitacijske čizme'" itd. Prvi je put spomenut u drugoj epizodi,[e 11] ali se pojavljuje samo dvaput: prvi put prikazani su njegov stomak i ruka u epizodi "The One with the Giant Poking Device",[e 23] u kojoj ga družina (koja misli da je mrtav) bocka s druge strane ulice dugim predmetom napravljenim od štapića za jelo, a drugi put prikazan je s leđa od glave do struka u epizodi "The One Where Everybody Finds Out",[e 56] u kojoj se iseljava iz stana, a Ross potom pokušava dobiti taj stan umiljavajući se Ružnom Golom Tipu skakućući s njim nag. (U epizodi "The One with the Flashback"[e 10] saznaje se da je nekad bio "Slatki Goli Tip", ali je onda, 1993, počeo dobijati na težini.)

Mnogo godina identitet glumca koji ga je glumio u njegovim izuzetno ograničenim pojavljivanjima bio je misterija. Špekuliralo se da je Michael G. Hagerty, koji glumi g. Treegera, bio i Ružni Goli Tip. Međutim, Hagerty je negirao tu teoriju. Dana 31. maja 2016. u The Huffington Postu objavljen je članak Todda Van Lulinga, s detaljima njegove potrage za identitetom glumca, u kojem je otkriveno da je to bio Jon Haugen.[29]

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

G. Treeger[uredi | uredi izvor]

G. Treeger (Mike Hagerty): domar u Monikinoj zgradi. Prvi se put pojavljuje u epizodi "The One Where Heckles Dies",[e 21] u kojoj pokaže Hecklesovom advokatu gdje žive Monica i Rachel. Zatim se pojavio u epizodi "The One with Phoebe's Dad",[e 57] u kojoj Monica misli da joj namjerno ne želi popraviti radijator, a on sam ostane zbunjen nakon što ga Ross, Monica i Rachel više puta pokušaju uvjeriti da ga popravi uprkos njegovim pokušajima da objasni da neće moći zamijeniti točkić koji je Ross slučajno odvalio jer prodavnica s dijelovima neće raditi do sljedećeg utorka. Kasnije, kad mu se Joey suprotstavi nakon njegovih kritika na Rachelin račun,[e 58] zaprijeti da će srediti da Monica i Rachel budu izbačene iz stana (jer Monica ilegalno izdaje stan koji zapravo pripada njenoj pokojnoj baci, što iritira Treegera) osim ako mu Joey pomogne vježbati plesanje kako bi impresionirao jednu ženu. U epizodi "The One with the Free Porn"[e 59] čisti odvod u kupatilu u Chandlerovom i Joeyjevom stanu (koji su nedugo prije toga Monika i Rachel izgubile na kvizu protiv njih) i upozori ih da nikad ne isključe televizor nakon što počnu primati besplatan pornografski kanal. U svom posljednjem pojavljivanju[e 60] dovodi vatrogasca da razbije vrata Monikinog stana nakon što mu Joey rekne da je namirisao plin. Također je spomenut u posljednjoj epizodi kad Monica rekne ekipi da mu trebaju svi ključevi od njenog i Rachelinog stana.

Estelle Leonard[uredi | uredi izvor]

Estelle Leonard (June Gable): Joeyjeva agentica. Prvi se put pojavila u epizodi "The One with the Butt",[e 61] ali je scena izrezana zbog dužine trajanja epizode iako je uvrštena u DVD-verziju prve sezone (i dalje je bila spomenuta nakon Joeyjeve predstave u originalnom emitiranju te epizode). Njeno prvo pravo pojavljivanje bilo je u epizodi "The One with Russ",[e 37] kada, nakon što Joey kaže Estelle da mu je dosta slabih uloga, sređuje mu epizodnu ulogu u Našim najboljim danima. U epizodi "The One with the Screamer" bila je prisutna kad je režiser predstave u kojoj je Joey imao glavnu ulogu čitao kritički osvrt na nju i, zajedno s ostalim prisutnima, ostala zbunjena i Joeyjevim i režiserovim "mušicama".[e 62] Iako tokom serije generalno podupire Joeyjevu karijeru, u jednoj epizodi, međutim, čini se da je potkopava[e 63] nakon što stekne dojam da ju je Joey otpustio, što zapravo nije bio uradio. U posljednjoj sezoni umire;[e 30] Joey održi govor na njenoj sahrani, gdje je otkriveno da je, osim Joeyja, njen jedini klijent bio Al Zebooker, čovjek koji jede papir.

Kad je Gable bila na audiciji za ulogu, odglumila je Estelle prilično "uravno" i bila je ohrabrena da "uradi nešto s njom". Vratila se u sobu za audiciju u "debelom odijelu" i jedući sendvič, na kojem je ugasila cigaretu. Ta izvedba korištena je u izrezanoj sceni iz epizode "The One with the Butt".[e 61] Njena dob nikad nije otkrivena, ali je Gable vjerovala da je bila u 80-ima.[30] The Seattle Times rangirao je Estelle 2004. kao šesti najbolji gostujući lik u seriji.[22] Gable je također glumila medicinsku sestru koja porodi Carol u epizodi "The One with the Birth".

Richard Burke[uredi | uredi izvor]

Tom Selleck glumio je Monikinog momka, dr. Richarda Burkea, u nekoliko epizoda između 1995. i 2000.

Dr. Richard Burke (Tom Selleck): oftalmolog i najbolji prijatelj Jacka Gellera. Predstavljen je u epizodi "The One Where Ross and Rachel... You Know",[e 64] kad Monica radi ketering na događaju u njegovom stanu. Počinje se viđati s njom iako je 21 godinu stariji, što razbjesni njene roditelje kad saznaju.[e 65] Prekidaju u epizodi "The One with Barry and Mindy's Wedding"[e 8] kad joj rekne da ne želi imati više djece, s obzirom na to da su njegova (iz prvog braka) već odrasli ljudi. Uprkos tome što se i dalje vole, ne mogu pomiriti tu razliku i oboje su emotivno razoreni mjesecima. Richard se nakratko pojavi (samo glasom) u epizodi "The One Where No One's Ready",[e 66] a kasnije on i Monica pokušavaju obnoviti romansu kao "prijatelji" prije nego što prihvate da razlozi zbog kojih su prekinuli ostaju validni.[e 67] U epizodi "The One in Vegas" nalete jedno na drugo van ekrana i odlaze na ručak. Monica ne osjeća ništa prema Richardu, ali se suzdrži od toga da rekne Chandleru za taj susret zbog njihove nadolazeće godišnjice. Kad on sazna istinu, svađaju se veći dio epizode dok ga Monica ne uvjeri da više nikad neće vidjeti Richarda. U epizodi "The One with the Proposal"[e 68] nabasa na Moniku i Chandlera na večeri. Dok je Chandler planira zaprositi, ali najprije se pretvarajući da je protiv braka, jer "želi da to bude iznenađenje", Richard zatekne Moniku nespremnu govoreći joj da je još voli, da se želi oženiti njom i imati djecu. Monica ga odbija, ali kasnije stiže u njegov stan, frustrirana vlastitom situacijom. Požali mu se na to koliko joj loše idu stvari u ljubavnom životu, a potom odlazi razmisliti o svemu. Na kraju Chandler dolazi u Richardov stan tražeći Moniku i govori mu o svom planu za prosidbu. U početku se čini da Richard nema simpatije prema Chandleru, odgovorivši mu na njegovo objašnjavanje plana da je prvo navede da pomisli da je protiv braka riječima da je plan "upalio vrlo dobro", ali kad mu Chandler ljutito rekne da nema pravo uništiti vezu s njom drugom čovjeku jer je već uništio vlastitu, shvata da je Chandler u pravu i govori mu: "Idi po nju, Chandlere. I mogu li ti dati mali savjet? Ako je osvojiš, ne puštaj je. Vjeruj mi" – primijetivši da mrzi činjenicu da je on dobar tip kad mu Chandler zahvali. Njegov stan stavljen je na prodaju u devetoj sezoni, u epizodi "The One with Ross's Inappropriate Song",[e 69] ali se Richard ne pojavljuje. Dok je tamo, Chandler saznaje da je Richard snimio seks s Monikom na kasetu, koju ukrade i gleda, ali on i Monica kasnije otkrivaju da je Richard presnimio njihov čin, što Chandleru olakša, ali Moniku ostavi uvrijeđenom.

Svi Selleckovi ulasci u drugoj sezoni morali su biti ponovo snimljeni nakon odlaska publike jer je "bilo kao s The Beatlesima s vrištanjem i aplauzom".[31] Za pojavljivanje u epizodi "The One with the Proposal"[e 68] (2000), njegovo posljednje u seriji, nominiran je za Emmy za izvanrednog gostujućeg glumca u humorističkoj seriji.[32] The Seattle Times rangirao je Richarda 2004. kao treći najbolji gostujući lik u seriji.[22]

Sandra Green[uredi | uredi izvor]

Sandra Green (Marlo Thomas): Rachelina previše zaštitnički nastrojena majka. U epizodi "The One with the Lesbian Wedding"[e 14] otkriva Rachel da nikad nije voljela Rachelinog oca i da se razvodi od njega. ("Ti se nisi udala za svog Barryja, dušo – ali ja jesam za svog.") Kasnije se pridružuje svima na na Carolinom i Susaninom vjenčanju. U epizodi "The One with the Two Parties"[e 70] stiže na Rachelinu rođendansku zabavu i cijelu večer nije svjesna da je i njen bivši suprug tu jer ih šestero prijatelja uspijeva spriječiti da saznaju jedno za drugo priredivši dvije zabave u dva stana, sve vrijeme zbunjujući oboje čudnim ponašanjem; Joey čak i poljubi Sandru kako ne bi primijetila odlazak njenog bivšeg muža sa zabave. U epizodi "The One with the Baby Shower"[e 71] u posljednjem trenutku pozvana je na darivanje Rachelinog djeteta, kada ponudi da se useli kod Rossa i Rachel kako bi pomogla u prvim mjesecima bebinog života; Rachel najprije to prihvati, ali je Ross navede da se predomisli. Kad je Rachel planirala preseljenje u Pariz, bilo je zamišljeno da Sandra odleti tamo s Emmom nekoliko dana kasnije. Međutim, to se nikad nije dogodilo jer je Rachel odabrala da ostane u New Yorku s Rossom, kome je Sandra kasnije postala punica nakon što se ponovo vjenčao s Rachel.

Za pojavljivanje u epizodi "The One with the Lesbian Wedding" Thomas je nominirana za Emmy za izvanrednu gostujuću glumicu u humorističkoj seriji 1996.[33]

Frances[uredi | uredi izvor]

Frances (Audra Lindley): Phoebeina baka, po njenoj pokojnoj majci Lily. Jedini put pojavila se u epizodi "The One with Phoebe's Dad",[e 57] u kojoj otkriva Phoebe da osoba na fotografijama koje čuva po kući nije Phoebein otac, što motivira Phoebe da pokuša pronaći svog pravog oca. Iako se pojavila samo jednom, spomenuta je u još nekoliko epizoda, uključujući "The One with Joey's Bag" iz pete sezone,[e 72] u kojoj se saznaje da je nedavno umrla, pa Phoebe planira njenu sahranu. Phoebe je od bake naslijedila stan i žuti taksi, koji je zadržala do kraja serije.

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 5[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 6[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 7[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 8[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 9[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 10[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Likovi u samo jednoj sezoni[uredi | uredi izvor]

Sezona 1[uredi | uredi izvor]

Joseph Tribbiani Sr. i Gloria Tribbiani[uredi | uredi izvor]

Joseph i njegova žena Gloria Tribbiani (Brenda Vaccaro), osim Joeyja, imaju i još sedam kćerki: Ginna, Tinna, Dina, Mary Angela, Mary Teresa, Veronica i Cooky. Joeyjev otac Joseph Tribbiani Sr. (Robert Costanzo) pojavio se u 13. epizodi prve sezone, kada posjeti Joeyja, te Joey otkriva da njegov otac ima aferu s drugom ženom, Ronni (Lee Garlington). Joeyjeva majka Gloria, koja je sve vrijeme potajno znala za aferu, nalaže Joeyju da prestane pokušavati nagovoriti oca da prekine aferu, jer joj je muž postao neobično lijep otkad ju je počeo varati. Prema riječima Joeyja i Ginne, Gloria je bila jednom spomenuta u medicinskom časopisu zbog činjenice da su njene trudnoće bile odmah nakon njenog porođaja, što je rezultiralo time da je svako njeno dijete rođeno devet mjeseci nakon prethodnog. U sedmoj sezoni Joey je spomenuo da Gloria mrzi Poštu SAD-a i Irce. Joeyjevi roditelji pojavljuju se samo jednom u seriji, dok se otac ponovo pojavljuje u spin-off seriji "Joey", čime je Robert Costanzo, uz Matta LeBlanca, postao jedini od glumačke ekipe Prijatelja koji se pojavio u Joeyju.

Sezona 2[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 3[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 4[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 5[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 6[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 7[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 8[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 9[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Sezona 10[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kameo uloge[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Primarne[uredi | uredi izvor]

Iz Prijatelja
 1. ^ a b "The Pilot". Prijatelji. NBC. br. 1, sezona 1.
 2. ^ a b "The Last One". Prijatelji. NBC. br. 17 i 18, sezona 10.
 3. ^ "The One Where Eddie Won't Go". ''Prijatelji. NBC. br. 19, sezona 2.
 4. ^ "The One with the Morning After". Prijatelji. NBC. br. 16, sezona 3.
 5. ^ "The One with the Stain". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 8.
 6. ^ "The One Where Nana Dies Twice". Prijatelji. NBC. br. 8, sezona 1.
 7. ^ a b "The One with the Evil Orthodontist". Prijatelji. NBC. br. 20, sezona 1.
 8. ^ a b c d e "The One with Barry and Mindy's Wedding". Prijatelji. NBC. br. 24, sezona 2.
 9. ^ a b c "The One That Could Have Been". Prijatelji. NBC. br. 15 i 16, sezona 6.
 10. ^ a b c "The One with the Flashback". Prijatelji. NBC. br. 6, sezona 3.
 11. ^ a b "The One with the Sonogram at the End". Prijatelji. NBC. br. 2, sezona 1.
 12. ^ "The One with the Truth About London". Prijatelji. NBC. br. 16, sezona 7.
 13. ^ a b "The One with the Birth". Prijatelji. NBC. br. 23, sezona 1.
 14. ^ a b "The One with the Lesbian Wedding". Prijatelji. NBC. br. 11, sezona 2.
 15. ^ a b c d "The One with the Monkey". Prijatelji. NBC. br. 10, sezona 1.
 16. ^ a b "The One Where the Monkey Gets Away". Prijatelji. NBC. br. 19, sezona 1.
 17. ^ "The One with the Fake Monica". Prijatelji. NBC. br. 21, sezona 1.
 18. ^ "The One After the Superbowl". Prijatelji. NBC. br. 12 i 13, sezona 2.
 19. ^ a b "The One with the East German Laundry Detergent". Prijatelji. NBC. br. 5, sezona 1.
 20. ^ "The One with the Candy Hearts". Prijatelji. NBC. br. 14, sezona 1.
 21. ^ a b c d "The One Where Mr. Heckles Dies". Prijatelji. NBC. br. 3, sezona 2.
 22. ^ "The One with the Race Car Bed". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 3.
 23. ^ a b "The One with the Giant Poking Device". Prijatelji. NBC. br. 8, sezona 3.
 24. ^ "The One with All the Rugby". Prijatelji. NBC. br. 15, sezona 4.
 25. ^ "The One with Chandler's Work Laugh". Prijatelji. NBC. br. 12, sezona 5.
 26. ^ "The One with Unagi". Prijatelji. NBC. br. 17, sezona 6.
 27. ^ "The One with Ross's Library Book". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 7.
 28. ^ "The One Where Rachel Has a Baby". Prijatelji. NBC. br. 23 i 24, sezona 8.
 29. ^ "The One with the Fertility Test". Prijatelji. NBC. br. 21, sezona 9.
 30. ^ a b "The One Where Estelle Dies". Prijatelji. NBC. br. 15, sezona 10.
 31. ^ a b "The One with Two Parts". Prijatelji. NBC. br. 16 i 17, sezona 1.
 32. ^ "The One With The Blackout". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 1.
 33. ^ "The One with the Dozen Lasagnas". Prijatelji. NBC. br. 12, sezona 1.
 34. ^ "The One with Ross's New Girlfriend". Prijatelji. NBC. br. 1, sezona 2.
 35. ^ "The One Where Underdog Gets Away". Prijatelji. NBC. br. 9, sezona 1.
 36. ^ "The One with the Baby on the Bus". Prijatelji. NBC. br. 6, sezona 2.
 37. ^ a b "The One with Russ". Prijatelji. NBC. br. 10, sezona 2.
 38. ^ "The One with Phoebe's Husband". Prijatelji. NBC. br. 4, sezona 2.
 39. ^ "The One with the Cheesecakes". Prijatelji. NBC. br. 11, sezona 7.
 40. ^ "The One with the Male Nanny". Prijatelji. NBC. br. 6, sezona 9.
 41. ^ "The One with the Donor". Prijatelji. NBC. br. 22, sezona 9.
 42. ^ "The One in Barbados". Prijatelji. NBC. br. 23, sezona 9.
 43. ^ "The One with Mrs. Bing". Prijatelji. NBC. br. 11, sezona 1.
 44. ^ "The One with All the Thanksgivings". Prijatelji. NBC. br. 8, sezona 5.
 45. ^ "The One with Monica and Chandler's Wedding". Prijatelji. NBC. 17. 5. 2001. br. 23 i 24, sezona 7.
 46. ^ "The One After 'I Do'". Prijatelji. NBC. br. 1, sezona 8.
 47. ^ "The One with the Jam". Prijatelji. NBC. br. 3, sezona 3.
 48. ^ "The One with the Jellyfish". Prijatelji. NBC. br. 1, sezona 4.
 49. ^ "The One Where Chandler Can't Cry". Prijatelji. NBC. br. 14, sezona 6.
 50. ^ "The One Where They All Turn Thirty". Prijatelji. NBC. br. 14, sezona 7.
 51. ^ "The One with the Halloween Party". Prijatelji. NBC. br. 6, sezona 8.
 52. ^ "The One Where Rachel Finds Out". Prijatelji. NBC. br. 24, sezona 1.
 53. ^ "The One with the List". Prijatelji. NBC. br. 8, sezona 2.
 54. ^ "The One with the Stoned Guy". Prijatelji. NBC. br. 15, sezona 1.
 55. ^ "The One with the Blind Dates". Prijatelji. NBC. br. 14, sezona 9.
 56. ^ "The One Where Everybody Finds Out". Prijatelji. NBC. br. 14, sezona 5.
 57. ^ a b "The One with Phoebe's Dad". Prijatelji. NBC. br. 9, sezona 2.
 58. ^ "The One with the Ballroom Dancing". Prijatelji. NBC. br. 4, sezona 4.
 59. ^ "The One with the Free Porn". Prijatelji. NBC. br. 17, sezona 4.
 60. ^ "The One Where Rachel Tells Ross". Prijatelji. NBC. br. 3, sezona 8.
 61. ^ a b "The One with the Butt". Prijatelji. NBC. br. 5, sezona 1.
 62. ^ "The One with the Screamer". Prijatelji. NBC. 24. 4. 1997. br. 22, sezona 3.
 63. ^ "The One Where Joey Loses His Insurance". Prijatelji. NBC. br. 4, sezona 6.
 64. ^ "The One Where Ross and Rachel... You Know". Prijatelji. NBC. br. 16, sezona 2.
 65. ^ "The One Where Joey Moves Out". Prijatelji. NBC. br. 17, sezona 2.
 66. ^ "The One Where No One's Ready". Prijatelji. NBC. br. 2, sezona 3.
 67. ^ "The One Where Monica and Richard Are Just Friends". Prijatelji. NBC. br. 13, sezona 3.
 68. ^ a b "The One with the Proposal". Prijatelji. NBC. br. 24 i 25, sezona 6.
 69. ^ "The One with Ross's Inappropriate Song". Prijatelji. NBC. br. 7, sezona 9.
 70. ^ "The One with the Two Parties". Prijatelji. NBC. br. 22, sezona 2.
 71. ^ "The One with the Baby Shower". Prijatelji. NBC. br. 20, sezona 8.
 72. ^ "The One with Joey's Bag". Prijatelji. NBC. br. 13, sezona 5.
Ostalo
 1. ^ "Married to the Job". Lud za tobom. NBC. br. 4, sezona 2.
 2. ^ "The Final Frontier". Lud za tobom. NBC. br. 21 i 22, sezona 7.

Sekundarni izvori[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Friends (TV series, 1994–2004) – IMDb". Arhivirano s originala, 21. 6. 2012. Pristupljeno 23. 6. 2012.
 2. ^ "IMDb: Top 50 Famous Friends Guest Stars". Arhivirano s originala, 21. 2. 2012. Pristupljeno 23. 6. 2012.
 3. ^ a b c Tom Jicha (2. 5. 2004). "They leave as they began: With a buzz". The Baltimore Sun. Arhivirano s originala, 4. 6. 2011. Pristupljeno 23. 12. 2008.
 4. ^ "Friends heads for much-hyped farewell". The Indian Express. 5. 5. 2004. Arhivirano s originala, 29. 1. 2009. Pristupljeno 19. 12. 2008.
 5. ^ a b c Christina McCarroll (6. 5. 2004). "A family sitcom for Gen X – Friends cast a new TV mold". The Christian Science Monitor. Pristupljeno 19. 12. 2008.
 6. ^ Robert Bianco (1. 1. 2005). "The Emmy Awards: Robert Bianco". USA Today. Pristupljeno 19. 12. 2008.
 7. ^ John Kiesewetter (27. 1. 2002). "Friends grows in stature, ratings". The National Enquirer. Pristupljeno 5. 1. 2009.
 8. ^ Jeffrey Zaslow (8. 10. 2000). "Balancing friends and family". USA Weekend. Arhivirano s originala, 26. 5. 2012. Pristupljeno 19. 12. 2008.
 9. ^ Ed Power (6. 5. 2004). "Why we will miss our absent Friends". Irish Independent. Pristupljeno 19. 12. 2008.
 10. ^ "People: DeGeneres tries to calm the howling pack". The Denver Post. 18. 10. 2007. Pristupljeno 19. 12. 2008.
 11. ^ David Wild (2004). Friends 'Til the End: The Official Celebration of All Ten Years. Time Warner. ISBN 1-932273-19-0.
 12. ^ a b Brian Lowry (12. 8. 1996). "Friends cast returning amid contract dispute". Los Angeles Times. Pristupljeno 8. 3. 2009.
 13. ^ a b Bill Carter (16. 7. 1996). "Friends Cast Bands Together to Demand a Salary Increase". The New York Times. Pristupljeno 8. 3. 2009.
 14. ^ Lynette Rice (21. 4. 2000). "Friendly Fire". Entertainment Weekly. Pristupljeno 8. 3. 2009.
 15. ^ a b Nadia Saah (21. 1. 2004). "Friends til the end". USA Today. Pristupljeno 19. 12. 2008.
 16. ^ Paul Lomartire (4. 9. 1994). "Fall TV '94". The Palm Beach Post. Arhivirano s originala, 14. 7. 2011. Pristupljeno 14. 2. 2009.
 17. ^ Robert Bianco (3. 3. 2004). "Friends played great game of poker". USA Today. Pristupljeno 20. 2. 2009.
 18. ^ "Sarey Carey: Does pride in housework make me bad as well as mad?". The Sunday Times. 21. 5. 2006. Arhivirano s originala, 29. 6. 2011. Pristupljeno 20. 2. 2009.
 19. ^ Dennis McLellan (12. 2. 2008). "Married ... With Children Co-Creator Dies". The Baltimore Sun. Arhivirano s originala, 4. 6. 2011. Pristupljeno 23. 12. 2008.
 20. ^ "Friends Star Finally has Chance to Enjoy Success". The Los Angeles Times. 26. 3. 1995. Arhivirano s originala, 14. 7. 2011. Pristupljeno 20. 2. 2009.
 21. ^ "It's Official: Ross Geller Is the Best Friend". Comedy Central UK. Pristupljeno 9. 4. 2018.
 22. ^ a b c d e f Kay McFadden (6. 5. 2004). "Friends of 'Friends': guest characters". The Seattle Times. Arhivirano s originala, 19. 7. 2009.
 23. ^ "There was a Friends party last night—and it was AMAZING!". Heatworld.com. 24. 9. 2009. Arhivirano s originala, 18. 4. 2012. Pristupljeno 15. 4. 2012.
 24. ^ Stallings 2000, str. 26.
 25. ^ Bret Watson (1. 12. 1995). "TV Article: Jessica Hecht enjoys the taste of success". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 2. 10. 2012. Pristupljeno 15. 4. 2012.
 26. ^ Maggie Wheeler, Friends of Friends (DVD), New Wave Entertainment i Warner Home Entertainment, 2004.
 27. ^ "Nominees/Winners". Television Academy. Arhivirano s originala, 26. 9. 2016. Pristupljeno 27. 1. 2017.
 28. ^ Will Harris (14. 9. 2011). "Random Roles – Hank Azaria". The A.V. Club. Arhivirano s originala, 25. 9. 2011. Pristupljeno 21. 9. 2011.
 29. ^ Todd Van Luling (31. 5. 2016). "My Year-Long Quest to Uncover the Identity of 'Ugly Naked Guy'". The Huffington Post. Arhivirano s originala, 31. 5. 2016. Pristupljeno 31. 5. 2016.
 30. ^ June Gable (2004), Friends of Friends (DVD), New Wave Entertainment i Warner Home Entertainment.
 31. ^ Stallings 2000, str. 53.
 32. ^ "52nd Emmy Awards Nominees and Winners". Emmy Awards. Pristupljeno 15. 11. 2017.
 33. ^ "Nominees/Winners". Television Academy. Arhivirano s originala, 16. 10. 2016. Pristupljeno 27. 1. 2017.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

 • Stallings, Penny (2000). The Ultimate Friends Companion. London: Channel 4 Books. ISBN 0752272314.