Spomenik borcima NOR-a u Ilidži

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spomenik borcima NOR-a

Spomenik borcima NOR-a na Ilidži, ili spomen-kosturnica, na Ilidži, jest nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. [1] Spomen-kompleks čine pristupne staze, bazen/fontana i sam spomenik.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se u Velikom parku uz pješačku stazu šetališta Velika aleja prema Vrelu Bosne.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kosturnicu su podigli građani Ilidže 1961. Autor je kipar Peter Krstić iz Beograda. Na spomeniku je ispisano devedesetdevet imena poginulih boraca NOB-a sa teritorije općine Ilidža. Među njima su i dva Narodna heroja Jugoslavije: Ravijojla Janković i Gliša Janković, oboje iz naselja Osjek.

Opis[uredi | uredi izvor]

Spomenik ima formu slova U ukupne površine 11 × 8,9 m. Građen je od betona, obložen bračkim kamenom u kojem je isklesan friz postavljen na kvadar obložen jablaničkim granitom.

Podrazumijeva dva vizuelno jednaka upečatljiva elementa: kubus sa imenima nastradalih i kvadar koji nosi friz. Oba elementa su na platformi koja pokriva kosturnicu.

Pripada modernoj arhitekturi i podrazumijeva kombinovanje čistih, pravolinijskih formi. Autor je stvorio iluziju lebdeće, pravougaone, horizontalno postavljene plohe iz koje izbija vertikalna, vizuelno monolitna ploha.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Spomenik palim borcima NOR-a na Ilidži". kons.gov.ba. Pristupljeno 9. 9. 2017.