Idi na sadržaj

Sporedni Slytherini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ovo je članak o sporednim učenicima iz Slytherina. Draco Malfoy, Vincent Crabbe, Gregory Goyle i Pansy Parkinson, također Slytherini, imaju svoje članke.

Malcolm Baddock[uredi | uredi izvor]

Malcolm Baddock
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni peharMalcolm Baddock je učenik tri godine mlađi od Harryja. Svrstan je u Slytherine u četvrtom romanu, Harry Potter i Plameni pehar, i to poslije Stewarta Ackerleya i Eleanor Branstone. Njegovo svrstavanje za Slytherinskim stolom dočekano je pljeskom iako su Fred i George Weasley siktali na njega, a Harry je razmišljao o tome je li prvoškolac svjestan reputacije svog doma. Malcolm od tada nije spomenut i ništa drugo o njemu nije poznato.

Miles Bletchley[uredi | uredi izvor]

Miles Bletchley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
GlumacDavid Churchyard
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaMiles Bletchley je golman Slytherinske metlobojske ekipe. U Harryju Potteru i Redu feniksa urekao je Aliciu Spinnet prije utakmice između Gryffindora i Slytherina tako da su joj obrve narasle preko očiju.

Kako je Bletchley bio najmanje na drugoj godini kad je Harry krenuo u Hogwarts (u Kamenu mudraca bio je član metlobojske ekipe), a još je uvijek u Hogwartsu u Redu feniksa možemo zaključiti da nije stariji od Harryja više od dvije godine.

Lik slytherinskog golmana u filmu Harry Potter i Kamen mudraca imenovan je kao "Bletchley", ali taj je lik bio djevojka. Ipak, u Harryju Potteru i Odaji tajni Bletchleya je glumio crvenokosi glumac David Churchyard.

Millicent Bulstrode[uredi | uredi izvor]

Milicent Bulstrode
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosecrna
DomSlytherin
Čistoća krvipolu-krv (?)
VjernostInkvizitorijalni odred
GlumacHelen Stuart
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaMilicent Bulstrode je učenica na Harryjevoj godini i podsjeća ga na sliku koju je vidio u Ferijama s vješticama. Bila je članica inkvzitorijalnog odreda tokom Harryjeve pete godine.

Na drugoj godini Hermiona je pokušala preuzeti Millicentino obličje ispijajući Višesokovni napitak. Međutim, slučajno je umjesto Millicentinog obličja preuzela obličje njene mačke i zbog toga je morala provesti neko vrijeme u bolničkom krilu zato što se taj napitak ne koristi za preobrazbu u životinje.

Ranije te godine Hermiona se i borila s Millicent u Duelantskom klubu. Millicent je tada umjesto magijom fizički napala Hermionu. tokom tog je dvoboja Hermiona slučajno s Millicentine pelerine umjesto njene dlake uzela mačkinu.

Kao i mnoge druge čarobnjačke porodice, i njena je povezana sa klanom Blackovih. Moguće je da je Millicent u rodu sa Violettom Bulstrode koja se udala za Cygnusa Blacka, jednog od sinova Phineasa Nigellusa Blacka, a to znači da bi mogla biti u rodbinskoj vezi i s Dracom Malfoyem.

Marcus Flint[uredi | uredi izvor]

Marcus Flint
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
DomSlytherin
GlumacJamie Yeates
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaMarcus Flint je kapetan Slytherinske metlobojske ekipe tokom prve tri godine Harryjevog školovanja u Hogwartsu. Izgleda kao da ima trolovske krvi (što je malo vjerovatno :-) ). Flint i bivši Gryffindorski kapetan, Oliver Wood, se mrze, što smo mogli zaključiti i po njihovim "rukovanjima" prije utakmica, koja su se često pretvarala u pokušaje da jedan drugom slome prste.

U Harryju Potteru i Kamenu mudraca Flint je učenik šeste godine, a dvije godine poslije, kad je već trebao završiti školovanje, još je uvijek u školi. J. K. Rowling je to objasnila padom na ispitima.

Moguće je da je Marcus u rodbinskim vezama sa porodicom Black; Ursula Flint je bila supruga Phineasa Nigellusa Blacka, a mnoge važne čarobnjačke porodice su (Malfoy, Crouch, Longbottom, Potter, itd.) također u rodbinskim vezama s Blackovima.

Flint se pojavio u prva dva filma i utjelovio ga je Jamie Yates, koji je zbog uloge nosio lažne zube. Njegovo ime greškom se nije pojavilo na odjavi prvog filma (vidi Adrian Pucey). U drugom filmu ta pogreška je ispravljena, ali mu je ime bilo pogrešno napisano.

Daphne Greengrass[uredi | uredi izvor]

Daphne Greengrass
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv (?)
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Red feniksaDaphne Greengrass je učenica na Harryjevoj godini. Ona se prvi put pojavljuje u Harryju Potteru i Redu feniksa kad je pozvana da pristupi praktičnom dijelu ispita za ČAS u isto vrijeme kad i Hermione Granger.

Daphne je vjerovatno čistokrvna Slytherinka, a to je poznato iz posebnog intervjua "Harry Potter i ja" u kojem je J.K.Rowling nakratko pokazala bilježnicu s nekim osnovnim podacima o učenicima na Harryjevoj godini. Tada se Greengrass trebala prezivati 'Queenie', ali to je promijenjeno što znači da su se i ostali njeni podaci, pa tako i čistoća krvi, mogli promijeniti.

Montague[uredi | uredi izvor]

Montague
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
VjernostInkvizitorijalni odred
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Red feniksaMontague (ime nepoznato) je lovac u slytherinskoj metlobojskoj ekipi i kapetan ekipe tokom Harryjeve pete godine. U Redu feniksa, Fred i George Weasley su ga naglavačke ubacili u ormar za nestajanje nakon što je Gryffindorima kao član Inkvizitorijalnog odreda pokušao oduzeti pedeset bodova. Opet se pojavio tek nakon nekoliko tjedana i još neko vrijeme je neko vrijeme bio u šoku. U šestoj knjizi otkrivamo da je taj ormar jako važan. U trećoj je knjizi, Harryju Potteru i Zatočeniku Azkabana, za vrijeme metlobojske utakmice zgrabio glavu Katie Bell i rekao da je mislio da je to balun.

Theodore Nott[uredi | uredi izvor]

Theodore Nott
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaTheodore Nott je učenik iz Slytherina na Harryjevoj godini, ali nije prijatelj Draca Malfoya. Njegov je otac stariji udovac i smrtonoša. U petoj knjizi srećemo Theodorea u knjižnici s Vincentom Crabbeom, Gregoryem Goyleom i Dracom Malfoyem; svi su bili ljuti na Harryja zato što je ovaj u intervjuu za časopis Odgonetač imenovao očeve sve četvorice kao smrtonoše. J.K. Rowling kaže da je Theodore samotnjak i da nema potrebu pridružiti se bilo kakvoj bandi, pa tako ni Malfoyevoj.

Nott je jedini poznati Slytherin na Harryjevoj godini koji može vidjeti testrale, što znači da je vidio kako neko umire (možda svoju majku). Njegov otac i profesor Slughorn su stari prijatelji i u Hogwarts Expressu je Slughorn ispitivao Blaisea Zabinia o Theodoreu i gospodinu Nottu. Zabini mu je rekao da je gospodin Nott u Azkabanu zbog učestvovanja u provali u Odjel tajni; Slughorn, koji nije želio imati nikakve veze sa smrtonošama, nije bio zadovoljan. Tako je Blaise dobio pozivnicu za Slugov klub, a Theodore nije.

Graham Pritchard[uredi | uredi izvor]

Graham Pritchard
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Plameni peharGraham Pritchard je učenik tri godine mlađi od Harryja. Graham je svrstan u Slytherine u četvrtom romanu, između Natalie McDonald i Orle Quirke. Taj lik od tada nije spomenut i ništa više o njemu nije poznato.

Adrian Pucey[uredi | uredi izvor]

Adrian Pucey
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
GlumacScot Fearn
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudracaAdrian Pucey je učenik iz Hogwartsa. U slytherinskoj metlobojskoj ekipi igra na mjestu lovca i bio je drugi lovac koji je u Harryju Potteru i Redu feniksa zabio gol Ronu Weasleyu. Bio je član metlobojske ekipe tokom Harryjeve prve godine što znači da je u to vrijeme bio najmanje na drugoj godini, a završio je školovanje prije ili tokom Harryja Pottera i Princa miješane krvi.

Pucey se kratko pojavio u prva dva filma. Glumio ga je Scot Fearn, ali zbog pogreške, na odjavi filma Harry Potter i Kamen mudraca piše da je on tumačio ulogu Marcusa Flinta (zapravo ga glumi Jamie Yates, koji se s ulogom vratio i u Harryju Potteru i Odaji tajni), a za njegovu je ulogu upisan David Holmes (koji je bio kaskader u metlobojskim scenama). Ta je pogreška u drugom filmu ispravljena.

Urquhart[uredi | uredi izvor]

Urquhart
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Princ miješane krviUrquhart (ime nepoznato) je kapetan Slytherinske metlobojske ekipe tokom Harryjeve šeste godine u Hogwartsu. Kad se prije utakmice Gryffindora i Slytherina rukovao s Harryjem pokušao mu je slomiti prste jakim stiskom. Igra na poziciji lovca.

C. Warrington[uredi | uredi izvor]

C. Warrington
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
VjernostInkvizitorijalni odred
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i zatočenik AzkabanaWarrington je lovac slytherinske metlobojske ekipe u Harryju Potteru i Zatočeniku Azkabana i jedan od onih koji su se prijavili za Tromagijski turnir u Harryju Potteru i Plamenom peharu. Bio je prvi lovac koji je u Redu feniksa zabio gol Ronu Weasleyu, a kasnije te godine bio je i član Inkvizitorijalnog odreda. Inicijal njegova imena dolazi sa spisaka učenika koji su posudili knjigu Metloboj kroz stoljeća iz knjižnice u Hogwartsu; njegovo puno ime još nije otkriveno.

Blaise Zabini[uredi | uredi izvor]

Blaise Zabini
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
Boja kosecrna
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv (?)
Vjernostčini se da podupire Lorda Voldemorta, ali o tome se može samo nagađati
Glumacniko
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca (spomenut)
Harry Potter i Princ miješane krvi


Ostali[uredi | uredi izvor]

Jedina Slytherinka čije smo podatke mogli vidjeti u posebnom intervjuu "Harry Potter i ja" (ti se podaci mogu promijeniti ako/kada se taj lik pojavi u romanu).

  • Tracey Davis - žena, polu-krv.

Slytherinska metlobojska ekipa[uredi | uredi izvor]

Sljedeći su likovi poznati samo kao članovi slytherinske metlobojske ekipe:

  • Terence Higgs (tragač prije Malfoya; u filmu Harry Potter i Kamen mudraca glumi ga Will Theakston)
  • Bole (gonič)
  • Derrick (gonič)
  • Harper (tragač)
  • Vaisey (lovac)