Sport u Jemenu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Najpopularniji sport u Jemenu je nogomet. Jemenska nogometna reprezentacija takmiči se u ligama u okviru FIFA i AFC. U zemlji također postoje brojni nogometni klubovi koji se takmiče u nacionalnim ili međunarodnim ligama.

Planinski sportovi[uredi | uredi izvor]

Jemenske planine pružaju brojne mogućnosti za sportove na otvorenom, kao što su biciklizam, penjanje, brdski alpinizam, skijanje, planinarenje, kao i izazovna ekstremna penjanja. Međunarodne alpinističke agencije sezonski organizuju alpinističke i planinarske ture na Sarawat planine, te na Jabal Nabi Shu'ayb planinski lanac (čiji vrhovi dostižu visine od 5.000 m).

Vodeni sportovi[uredi | uredi izvor]

Jemenska obala i otoci Socotra također pružaju brojne mogućnosti za sportove na vodi, poput surfanja, jedrenja, plivanja i ronjenja. Otok Socotra je poznat kao dom jedne od najboljih lokacija za surfanje u svijetu.

Tradicionalni sportovi[uredi | uredi izvor]

Skok preko kamila je sport popularan među plemenima Zaraniq na zapadnoj obali Jemena, na pustinjskoj ravnici uz strane Crveno more. Kamile se poredaju jedna do druge (počinje se sa jednom kamilom, a kako igra odmiče povećava se njihov broj. Sportisti pretrče zaletište do mjesta gdje su postavljene kamile i zatim ih pokušavaju preskočiti. Takmičari treniraju godinama za ova takmičenja. Prije skokova svoje tradicionalne haljine obmotavaju oko struka kako im iste ne bi smetale u dostizanju potrebne brzije i odraza.[1]

Zaljevski kup[uredi | uredi izvor]

Najveći sportski događaj održan u zemlji bilo je domaćinstvo Zalivskog kupa nacija, održanog 2010 godine u Adenu i Abjanu, u južnom dijelu zemlje. Jemen se ubrajao u favorite, ali je poražen u prve tri utakmice na turniru.[2]

Jemenski nacionalni tim nikada nije osvojio Azijsko prvenstvo, mada iz ove države porijeklo vode mnogi značajni arapski nogometaši.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Over the Hump"[1] Arhivirano 25. 6. 2012. na Wayback Machine, Brandon Springer, Sept. 2010, Smithsonian
  2. ^ "Yemenis open up about the Gulf Cup". Yemen Today. Arhivirano s originala, 10. 5. 2011. Pristupljeno 8. 2. 2011.