Sport u Maroku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hicham El Guerrouj (lijevo), najbolji marokanski atletičar u historiji.

Sportovi u Maroku bili su tradicionalno vezani za takmičenja u jahanju konja i varijetete tih takmičenja. Evropski sportovi poput nogometa, pola, plivanja i tenisa stigli su u Maroko krajem 19. stoljeća. Nogomet je najpopularniji sport u državi, naročito među mlađom urbanom populacijom, a na Svjetskom prvenstvu 1986. godine Maroko je postao prva arapska i afrička zemlja koja se kvalificirala u drugi krug.

Marouane Chamakh (lijevo), marokanski reprezentativac i igrač Arsenala.

Do 2007. godine u Maroku je popularizirano još nekoliko sportova, uključujući, rukomet, košarku i atletiku.

Atletika[uredi | uredi izvor]

Na Olimpijskim igrama 1984. dva marokanska takmičara osvojila su zlatne medalje u atletici, od kojih je jedna, Nawal El Moutawakel, osvojila medalju u utrci 400 metara s preponama, čime je postala prva žena iz jedne arapske ili islamske zemlje koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Drugi takmičar je bio Said Aouita na 5.000 m. Hicham El Guerrouj, sada penzionisani trkač na srednje staze, osvojio je dvije zlatne medalje za svoju zemlju na Ljetnim olimpijskim igrama 2004. godine, te je pored ostalih uspjeha i vlasnik svjetskog rekorda na 1.609 km (jedna milja).

Rukomet[uredi | uredi izvor]

Marokanska rukometna reprezentacija učestvovala je do sada šest puta na Svjetskom prvenstvo u rukometu, a najbolji plasman ostvarili su na 1999. godine u Egiptu osvajanjem 17. mjesta. Najbolji plasman na Afričkom prvenstvo u rukometu ostvarili su 2006. godine na prvenstvu u Tunisu.

Košarka[uredi | uredi izvor]

Maroko, predstavljen Marokanskom kraljevskom košarkaškom federacijom (Fédération Royale Marocaine de Basket-Ball), primljen je u FIBA-u 1936.[1]. Muški košarkaški tim osvojio je kontinentalno prvenstvo 1965.

Hokej na ledu[uredi | uredi izvor]

Godine 2010. Maroko je primljen u Međunarodnu hokejašku federaciju (International Ice Hockey Federation - IIHF)[2].

Nogomet[uredi | uredi izvor]

Marokanska nogometna reprezentacija učestvovala je do sada na četiri Svjetska nogometna prvenstva i to 1970, 1986, 1994. i 1998. godine. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010. godine, reprezentacija Maroka ispala je u drugom kolu kvalifikacija za područje Afrike.

Maroko će biti domaćin Afričkog kupa nacija u nogometu 2015. Za gradove domaćine predviđeni su Casablanca, Rabat i Marrakech.[3].

U Maroku se od 1956. odigrava nacionalno nogometno prvenstvo u organizaciji Nogometnog saveza Maroka. Trenutno u ligi GNF 1, najvišem rangu takmičenja, igra 16 klubova, a prvak iz sezone 2010-11 je Wydad de Casablanca. Najviše titula do sada imaju Wydad Casablanca i FAR Rabat (12) te Raja Casablanca (9).[4]. Takmičenja u marokanskom nogometnom kupu održavaju se od 1957. godine, a najviše pobjeda ima nogometni klub FAR Rabat (11).

Ragbi[uredi | uredi izvor]

Kriket[uredi | uredi izvor]

Ostali sportovi[uredi | uredi izvor]

Kikboks je, također, veoma popularan sport u Maroku. Badr Hari, kikbokser u teškoj kategoriji (koji se takmičio i u ostalim borilačkim sportovima), bivši je svjetski K-1 šampion i učesnik u K-1 svjetskom kupu za 2008. i 2009. godinu. Tenis i golf također su postali popularni u ovoj zemlji. Nekoliko marokanskih profesionalnih igrača takmiči se u ovim sportovima na međunarodnim takmičenjima, a zemlja je dobila i svoj Davis Cup tim 1999. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Maroko (MAR), FIBA
  2. ^ ""Dobrodošlica Maroku"". Arhivirano s originala, 28. 12. 2010. Pristupljeno 4. 3. 2011.
  3. ^ ""Maroko je domaćin Afričkog kupa nacija 2015."". Arhivirano s originala, 29. 4. 2011. Pristupljeno 4. 3. 2011.
  4. ^ Službena web stranica Nogometnog saveza Maroka (fr)