Spužva Bob Skockani: film

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spužva Bob Skockani: film
RežiserStephen Hillenburg
ProducentStephen Hillenburg
Julia Pistor
Scenarist(i)
  • Stephen Hillenburg
  • Tim Hill
  • Kent Osborne
  • Aaron Springer
  • Paul Tibbitt Izmijeni na Wikipodacima
Narator
  • Tom Kenny Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
  • David Hasselhoff
  • Alex Baker
  • Kristopher Logan
  • Cole S. McKay
  • Dylan Haggerty
  • Bart McCarthy
  • Mageina Tovah Izmijeni na Wikipodacima
Muzika
  • Gregor Narholz Izmijeni na Wikipodacima
Žanranimirani film
KinematografijaJerzy Zieliński Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
Distributer
Premijera
  • 14 novembar 2004
  • 23 decembar 2004
  • 19 novembar 2004
  • 2004 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje87 minuta
ZemljaSjedinjene Američke Države
Jezikengleski jezik
Budžet$30 milliona
NasljednikSpužva Bob Skockani: Spužva na suhom

Spužva Bob Skockani: film (engleski: The SpongeBob SquarePants Movie) je američka igra uživo/animirani avanturistički komedija iz 2004. zasnovana na Nickelodeonovoj animiranoj televizijskoj seriji Spužva Bob Kockalone. Film je režirao, koscenarist i producirao kreator serije Stephen Hillenburg, sa sekvencama uživo koje je režirao Mark Osborne. Sadrži redovnu glumačku ekipu serije sa Alekom Boldvinom, Skarlet Johanson i Džefrijem Tamborom koji izražavaju nove likove i Dejvidom Haselhofom koji se pojavljuje kao on sam. To je prvi film u seriji filmova Spužva Bob Kockalone. U ovom filmu, Plankton izvodi plan da diskredituje svog poslovnog neprijatelja , gospodina Krabsa , ukrade tajnu formulu Krabby Patty i zavlada svijetom krađom krune kralja Neptuna i nameštanjem gospodina Krabsa za zločin. Spužva Bob i Patrik se udružuju kako bi preuzeli krunu iz Shell Cityja kako bi spasili gospodina Krabsa od Neptunovog gnjeva i svoj svijet od Planktonove vladavine.

Hillenburg je prihvatio ponudu za filmsku adaptaciju Spužva Boba SquarePantsa od Paramount Picturesa 2002. godine, nakon što ju je više puta odbio prethodne godine. Okupio je tim od spisateljskog osoblja serije, uključujući sebe, Dereka Drymona, Tima Hilla, Kenta Osbornea, Aarona Springera i Paula Tibbitta , a oni su strukturirali film kao putovanje mitskog heroja koje će izvući Spužva Boba i Patrika na površinu. Film je prvobitno trebao poslužiti kao finale serije, ali Nickelodeon je naručio još epizoda serije jer je postajala sve profitabilnija, pa je Hillenburg dao ostavku na mjesto voditelja emisije, a Tibbitt je preuzeo njegovo mjesto.

Spužva Bob Skockani: film premijerno je prikazan u Los Anđelesu 14. novembra 2004. godine, a u SAD je izašao 19. novembra. Zaradio je 141 milion dolara širom sveta, postavši šesti animirani film sa najvećom zaradom u 2004. godini. Objavljena su dva samostalna nastavka: Spužva Bob Skockani: Spužva na suhom (2015) i Spužva Bob Skockani: Spužva u bijegu (2020).

Radnja[uredi | uredi izvor]

Film počinje sekvencom u kojoj piratska ekipa pronalazi karte za film Spužva Bob Kvadratne hlače i plovi u kino kako bi pogledala film.

U samom filmu, Spužva Bob se priprema za ceremoniju otvaranja Krusty Kraba 2 (koja se nalazi pored originalnog Krusty Kraba), vjerujući da će ga njegov šef gospodin Krabs promovirati kao menadžera novog restorana. Umjesto toga, na ceremoniji, titulu je dobio njegov kolega Squidward Tentacles . Krabs kaže da je Squidward zreliji i da je Spužva Bob "samo klinac" koji nije u stanju da se nosi sa zadatkom, što je uznemirilo Spužva Boba.

U međuvremenu, Plankton lamentira nad svojim uzaludnim pokušajima da ukrade tajnu formulu Krabby Patty i preuzme svijet, sve dok ga njegova kompjuterska supruga Karen ne podsjeti na "Plan Z". Noću, Plankton provodi plan krađu krune kralja Neptuna i šalju je u Shell City, ostavljajući lažne dokaze za podmirenje Krabsa za zločin. Iste noći, Spužva Bob odlazi u svoj omiljeni restoran, Goofy Goober's, gdje utapa svoje tuge u sladoledu sa svojim najboljim prijateljem Patrikom Starom ., a sljedećeg jutra se budi s mamurlukom. Kralj Neptun odlazi u Krusty Krab 2 kako bi se suočio s Krabsom zbog njegove ukradene krune. Još uvijek mamurni Spužva Bob također dolazi i izgovara Krabsa, ali nakon što je vidio da je život njegovog šefa u opasnosti, obećava Neptunu da će preuzeti krunu iz Shell Cityja. Neptuna je njegova kćerka Mindy uvjerila da pruži Spužva Bobu šansu; zamrzne Krabsa i naredi Spužva Bobu da se vrati sa krunom u roku od šest dana kako bi poštedio Krabsov život. Mindy upozorava Spužvaa Boba i Patrika na opasnosti Shell Cityja, uključujući "Kiklope", koji hvataju nevina morska stvorenja koja se više nikada neće vidjeti. Spužva Bob i Patrik kreću u Shell City u Patty Wagonu - automobilu u obliku Krabby Patty koji se nalazi ispod Krusty Kraba.

Nazad u Bikini Bottomu, Plankton krade formulu Krabby Patty i koristi je za prodaju Krabby Patty u svom restoranu, Chum Bucket, tvrdeći da mu je Krabs htio recept. Kada ga Karen obavještava da Spužva Bob i Patrik pokušavaju povratiti Neptunovu krunu, Plankton otkriva da je unajmio ubojicu po imenu Dennis da eliminiše dvojac. Squidward otkriva istinu o Planktonu koji je ukrao Neptunovu krunu i odlazi u Chum Bucket da se suoči s njim. Prije nego što Squidward može otići i upozoriti Neptuna, Plankton aktivira svoje suvenirske kacige sa kantom za kontrolu uma da porobi stanovnike Bikini Bottom-a, zarobivši i Squidwarda. U međuvremenu, Spužva Bob i Patrik nailaze na opasan rov i gube Patty Wagon. Upravo se spremala odustati, pojavljuje se Mindy i daje im ohrabrenje koristeći svoju "magiju sirene"

Spužva Bob i Patrik upoznaju Dennisa koji ih pokušava zgaziti svojom ogromnom čizmom, ali ga zgazi veća čizma - koja pripada prethodno spomenutom Kiklopu ( ronilac). Kiklop uhvati Spužva Boba i Patrika i odvede ih u njegovu radnju kraj plaže gdje se mrtva, osušena morska stvorenja prodaju kao suveniri, što je u stvari i sam "Shell City". Spužva Bob i Patrik pronalaze krunu, ali Kiklopova toplotna lampa ih suši. Međutim, oni su pustili suze neposredno prije svoje privremene smrti zbog čega dolazi do kratkog spoja lampe, koja ispušta dim i aktivira sistem prskalica za hitne slučajeve, oživljavajući njih, kao i ostala osušena morska stvorenja koja se prodaju kao suveniri. Dok osvetoljubiva morska stvorenja napadaju Kiklope, Spužva Bob i Patrik uzimaju krunu i odlaze na plažu. Nakon što su slučajno izgubili put kući, David Hasselhoffpojavljuje se i nudi im prijevoz. Na putu ih Dennis sustiže, ali biva oboren s Hasselhofovih leđa u more kada je prošao ispod katamarana .

Vrativši se u Krusty Krab 2, Neptun stiže da pogubi Krabsa kada se Spužva Bob i Patrik vraćaju sa krunom uz Hasselhoffovu pomoć i spašavaju Krabsa. Međutim, Plankton baca kantu za kontrolu uma na Neptun i okružuje Spužva Boba, Patrika i Mindy svojom vojskom robova. Spužva Bob, prihvatajući činjenicu da je postigao toliko toga iako je bio dijete, koristi moć rokenrola da odsvira "Goofy Goober Rock" (parodija na " I Wanna Rock " grupe Twisted Sister"), i svojom magičnom gitarom oslobađa Neptuna i građane Bikini Botoma od kaciga. Plankton pokušava pobjeći, ali je zgnječen kada horda građana stiže u Krusty Krab 2 i juri da pozdravi onoga koji ih je oslobodio Planktona tada uhapsi policija, a kralj Neptun zahvaljuje Spužvau Bobu na hrabrosti i odmrzava Krabsa (samo da bi ga slučajno pretvorio u pravog ljudskog dječaka prije nego što ga je zapravo vratio u normalno stanje), koji ljubazno daje titulu generalnog menadžera Krusty Krab 2 za njega.

Reference[uredi | uredi izvor]