Idi na sadržaj

Sputnjik 1

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Umjetnička interpretacija Sputnjika 1 u orbiti

Sputnjik 1 (ruski: Спутник-1) bio je prvi vještački Zemljin satelit.[1] SSSR ga je lansirao u eliptičnu nisku Zemljinu orbitu 4. oktobra 1957. kao dio sovjetskog svemirskog programa. Kružio je oko Zemlje tri sedmice prije nego što su mu se istrošile baterije. Satelit je zatim u tišini nastavio da kruži oko planete dva mjeseca prije nego što je ponovo pao u atmosferu 4. januara 1958.

Bila je to polirana metalna sfera od 58 cm u prečniku sa četiri eksterne radio antene za emitovanje radio impulsa. Radio-amateri su lahko otkrili njegov radio signal,[2] a nagib orbite od 65° i trajanje njegove orbite učinili su da njegova putanja leta pokrije gotovo cijelu naseljenu Zemlju.

Praćenje i proučavanje Sputnjika 1 sa Zemlje pružilo je naučnicima vrijedne informacije. Gustoća gornje atmosfere mogla se zaključiti iz njegovog otpora na orbiti, a širenje njenih radio signala dalo je podatke o ionosferi.

Sputnik's internal components
Eksplodirani pogled

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Terry 2013.
  2. ^ Ralph H. Didlake, KK5PM; Oleg P. Odinets, RA3DNC (28 September 2007). "Sputnik and Amateur Radio". American Radio Relay League. Arhivirano s originala, 11 October 2007. Pristupljeno 26 March 2008.