Srđan Aleksić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Srđan Aleksić
Rođenje (1966-05-09) 9. maj 1966.
Smrt27. januar 1993(1993-01-27) (26 godina)
NacionalnostSrbin
ZanimanjeVojnik VRS-a
Poznat(a) poodbrana sugrađanina bošnjačke nacionalnosti od batina vojnika RS-a

Srđan Aleksić je bio bosanskohercegovački Srbin iz Trebinja, poznat po tome što je izgubio život braneći sugrađanina Bošnjaka od nasilja saboraca Vojske Republike Srpske, čiji je bio pripadnik za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Srđan Aleksić je rođen u Trebinju. Njegov otac Rade je bio košarkaški trener. Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Aleksić se amaterski bavio glumom za koju je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i u toku rata, u predstavi "San ratne noći". Također je bio istaknuti i perspektivni plivač, čija je karijera obilježila pionirski period jugoslavenskog plivanja. Bio je juniorski rekorder u plivanju. U ratu je bio pripadnik Vojske Republike Srpske.[1]

Smrt[uredi | uredi izvor]

Čitulja Srđanu Aleksiću

Dana 21. januara 1993. godine grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su ga maltretirati i tući. Tada je Aleksić priskočio u pomoć Glavoviću, a četvorica vojnika su, umjesto Glavovića, kundacima pušaka pretukli Aleksića. Od zadobijenih batina Aleksić je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.[1] Aleksićev otac je u smrtovnici napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost". Aleksićev otac, Rade, na dan sahrane se na prepunom groblju obratio prisutnim riječima:

"Omladino, vama govorim, jer vas je ovdje najviše. Pogledajte, svud okolo su humke vaše braće. Kada sam prije nepunu godinu i po dana u ovu grobnicu spuštao moga Vuja, kao da je onda ovo zlo i krenulo. Evo, danas, kad u ovu istu grobnicu spuštam i moga Srđa, nadam se da će ovo zlo da i stane... Danas mi je neobično teško jer dolaze mi mnogi prijatelji, poznanici i sugrađani da mi izraze saučešće, a neki od njih i da se pozdrave sa mnom jer odlaze iz ovog grada i možda se nikad u njega neće vratiti..."[2]

Jedan od napadača na Aleksića poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.[1]

Poslije rata[uredi | uredi izvor]

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Ulica Velikih drveta u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana po njegovom imenu. U obrazloženju je navedeno: "Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla".

Prolazu u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu je nazvan po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča u njegovu čast, također i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.[1]

Godine 2007. RTS (Radio televizija Srbije) snimila je i emitovan dokumentarni film o Srđanu Aleksiću. Film nosi naziv "SRĐO".

Trebinjsko pozorište Slovo je 28. decembra 2008. godine izvelo memorijalni performans "Epilog" koji je govorio o životu Srđana Aleksića. Srđan je za života bio član ovog pozorišta. Komad je režirao Predrag Ćurić, a uloga Srđana je pripala mladom srbijanskom glumcu Al Droubi Kristianu.

Posthumna odlikovanja[uredi | uredi izvor]

Na Dan državnosti Republike Srbije, 15. februara 2012.[3] Srđan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom Miloš Obilić za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva, jer je 1993. godine kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka od svojih sunarodnika.

To nije orden Srđanu, već srpskom narodu i svim građanima Srbije koji prihvataju da je žrtva za druge veličanstven čin. Svim građanima čestitam orden i darujem ga njima.[3]

– rekao je Rade Aleksić novinarima u Skupštini Srbije pošto je za sina primio zlatnu medalju "Miloš Obilić"

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e Život za čovjeka: Prije 22 godine preminuo je istinski bh. heroj Srđan Aleksić sa klix.ba, objavljeno 27. 1. 2015, pristupljeno 27. 1. 2015.
  2. ^ Na današnji dan je Srbin Srđan Aleksić pretučen spasavajući Bošnjaka! sa alo.rs, objavljeno 27. 1. 2013, pristupljeno 27. 1. 2015 (sr)
  3. ^ a b Otac posthumno odlikovanog Srđana Aleksića poklanja orden građanima sa blic.rs, objavljeno 15. 2. 2012, pristupljeno 27. 1. 2015 (sr)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]