Sracimir

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ivan Sracimir
Sratsimir of Bulgaria.jpg
Ivan Sracimir
Car Bugarske
Vladavina 1356 - 1397
Prethodnik Ivan Šišman
Nasljednik Konstatin II
Supružnik Ana
Djeca Konstatin II
Doroteja
Dinastija Šišmani
Otac Ivan Aleksandar
Majka Teodora

Ivan Sracimir (bugarski: Иван Срацимир) je bio car Bugarske u Vidinu od 1356. do 1396. Rođen je 1324. ili 1325, i umro je u, ili poslije 1397. Uprkos tome što je bio najstariji preživjeli sin Ivana Aleksandra, Ivan Sracimir je bio lišen nasljedstva u korist svog polubrata Ivana Šišmana, i sam je sebe proglasio vladarom u Vidinu. Kada su Mađari napali i okupirali njegove posjede, dobio je pomoć od svog oca, i invazionisti su odbijeni.

Ivan Sracimir, portret

Nakon smrti Ivana Aleksandera u 1371., Ivan Sracimir je prekinuo svoje veze sa Tarnovom, i čak postavio mitropolita Vidina pod nadležnost Patrijarhata u Konstantinopolju da pokaže svoju nezavisnost. Uslijed svoje geografske pozicije, Vidin je u početku bio siguran od napada Osmanlijskih Turaka koji su harali Balkanom na jugu, i Ivan Sracimir nije pokušavao da pomaže Ivanu Šišmanu u njegovoj borbi protiv Osmanlija.

Ivan Sracimir je otac Doroteje, prve bosanske kraljice.

Umro je 1397. u zarobljeništvu kod Osmanlija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]