Srebrenka Golić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Srebrenka Golić
Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske
Vrijeme na vlasti
29. decembra 2010. -
PrethodnikFatima Fetibegović
Rođenje
Srebrenka Golić

(1958-07-29) 29. juli 1958 (65 godina)
Banja Luka, FNRJ
NacionalnostBošnjakinja
Politička strankaSNSD
ObrazovanjeUniverzitet u Banjoj Luci
Pravni fakultet

Srebrenka Golić (29. jula 1958. u Banjoj Luci) bosanskohercegovačka je političarka i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te članica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).[1]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Srebrenka Golić je rođena 29. jula u Banjoj Luci. U rodnom gradu je završila osnovnu školu i gimnaziju, poslije čega studira na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Poslije završetka fakulteta Golić je se 1980. godine zaposlila kao šef pravne pomoći u Skupštini općine Čelinac. Nakon toga, 1984. postaje rukovodilac pravnih i kadrovskih poslova u sarajevskom "Šipad-komercu", gdje je radila sve do početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine, kada se vraća u Banja Luku, gdje je bila pomoćnica direktora za pravne poslove u "Krajinaprometu".[2]

Golićeva politička karijera je počela 2001. godine, kada je postala sekretar Glavng odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Pet godina kasnije je ušla i u administraciju, kada je preuzela funkciju šefica kabineta i savjetnice tadašnjeg premijera Republike Srpske Milorada Dodika. Na toj funkciji je bila dvije godina, da bi poslije do izbora za ministricu bila direktorica Službenog glasnika RS.

Nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2010. godine i formiranju nove Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića Srebrenka Golić je imenovana za novu entitetsku ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Time je nasljedila Fatimu Fetibegović na toj funkciji. 29. decembra 2010. je službeno preuzela dužnost, a poziciju ministrice za taj resor je imala i u idućim vladama Željke Cvijanović i Radovana Viškovića.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Министар". www.vladars.net. Vlada Republike Srpske. Arhivirano s originala, 23. 3. 2020. Pristupljeno 24. 3. 2020.
  2. ^ "Srebrenka Golić, ministrica u Vladi RS: Vlast me nije promijenila". ba.ekapija.com. ekapija.com. 9. 9. 2011. Pristupljeno 23. 3. 2020.