Srebrno jezero

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Srebrno jezero
Svjetska baština
LokacijaSilistra, Bugarska
Kriterijx
Referenca219
Uvrštenje1983. (7. sjednica)
Proširenja2008.
Površina638 ha

Srebrna je slatkovodno jezero uz Dunav, sjeveroistočno od istoimenog sela i 16 km zapadno od naselja Silistre, u sjeveroistočnom dijelu Bugarske. Površina je preko 600 ha, a dubina varira od 0,7 – 2 m.

Zaštićeno područje[uredi | uredi izvor]

Muzej pored jezera
Vormela peregusna

Srebrno jezero je bilo prvo močvarno područje u Bugarskoj koje je dobilo status pravne zaštite i prvo koje je dobilo međunarodno priznanje. Rezervat obuhvata jezero i nekadašnja poljoprivredna zemljišta sjeverno od jezera, pojas šumskih plantaža duž Dunava, ostrvo Komluka i vodeni prostor između ostrva i obale rijeke.[1] Jezero je 1948. godine proglašeno rezervatom kako bi se zaštitila raznolikost ptica koje ugošćuje. Prema zakonu iz 1998, koji se odnosi na zaštićena područja u Bugarskoj, područje je klasifikovano kao „upravljani rezervat“, budući da je isključivo državna svojina.

Svjetska baština[uredi | uredi izvor]

Na UNESCO-ovoj listi Svjetske baštine rezervat je od 1983. god. Rezervat je strogo zaštićeno područje i u njemu se mogu odvijati samo pažljivo kontrolisana naučna istraživanja i aktivnosti upravljanja u svrhu očuvanja.

Ramsarsko područje[uredi | uredi izvor]

Rezervat prirode Srebrna je važno močvarno područje na zapadnom palearktičkom migratornom putu ptica. To je gnijezdilište za 99 vrsta ptica, od kojih su mnoge rijetke ili ugrožene. Oko 80 drugih vrsta ptica migrira i tamo traži utočište svake zime. Među najzanimljivijim vrstama ptica su dalmatinski pelikan, velika čaplja, noćna čaplja, ljubičasta čaplja, sjajni ibis i bijela žličarka. Područje je okruženo brežuljcima koji predstavljaju prirodnu granicu i nude idealno sredstvo za promatranje ptica močvarica. [2]

Jezero je također važno za ugrožene riblje zajednice kao što je evropska jegulja (Anguilla anguilla) i sisare kao što je evropski mramorni polar Vormela peregusna.

Zajedno sa Calarasi jezerom (Ramsar mjesto br. 2064) u Rumuniji, Srebrno jezero je dio transnacionalnog Ramsarskog područja "Calarasi jezero - Srebrno jezero" proglašenog u aprilu 2013. god.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "UNESCO - Srebarna rezervat prirode". whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 10. 2021.
  2. ^ "Ramsarska područja - Srebrno jezero - rezervat prirode". whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 10. 2021.