Srednja mašinska škola Novi Sad

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Srednja mašinska škola
Vrsta: državna
Osnovan: 1936/1937.
Dan škole: 16. maj.
Sedište: Novi Sad,
Direktor škole: Prof.
Jovan Vukčević
Pomoćnici:
Broj zaposlenih: preko 150
Broj učenika: oko 1.400
Broj obrazovnih profila: 11 trogodišnjih
7 četvorogodišnjih smerova
Broj odeljenja: oko 55

Srednja mašinska škola u Novom Sad je jedna od najvećih mašinskih škola u Srbiji. Osnovalo ju je Ministarstvo trgovine i industrije 1936. godine. Tokom svoje historije škola je nekoliko puta mijenjala svoje ime.

Pod današnjim imenom posluje od 27. novembra 1990.

Historija[uredi | uredi izvor]

Izučavanje metala u novosadskim školama počelo je školske 1909. godine, kada se u zanatskoj školi izučavalo kovanje. Do 1911. već su se školovali bravari, limari strugari, mašinbraavari i vodoinstalateri. Najvažniji predmet je bila praksa koja se najviše i izučavala. Od općih predmeta ocjenjivalo se čitanje, pisanje, korespondencija, račun, geometrija, knjigovodstvo vladanje i vrijednost. Mašnska zanimanja postala su popularna mnogo prije osnivanja prve mašinske škole 1936.

Prva mašinska škola u Novom Sadu osnovana je od strane Ministarstva za trgovinu i industriju, kao jedan od dva odsjeka Državne srednje tehničke škole u Školskoj ulici. Od samog početka, škola je privlačila mnogobrojne učenike iz unutrašnjosti. Shvativši je kao ozbiljnu školu ministri trgovine i industrije držali su je pod svojim upravom.

Tokom svog rada škola je pretrpjela mnogobrojne promjene. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bila je okupirana i pretvorena u isključivo mađarsku školu. Poslije okupacije je ekonomski uništena, a sva oprema kojem je raspolagala bila je uništena.

Školu je pohađalo više od 50.000 đaka. Najviše učenika imala je 1975. godine. Čak 2.500 djece bilo je smješteno u 83 odjeljenja. Mnogi njeni učenici i profesori bili su velikani Srbije. Najznačajniji je svakako ratni heroj Boško Palkovljević – Pinki, poznat još i po demokratskom štrajku koji je uzdrmao Novi Sad. Kasnije će se njegovo ime upotrebljavati kao ime škole.

Danas Srednja mašinska škola predstavlja obrazovnu instituciju koja se prostire na preko 12.000 m2 zatvorenog i oko 24.000 m2 otvorenog prostora. Jedna je od najvećih i najopremljenijih mašinskih škola u regionu.