Srednja muzička škola Tuzla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Srednja muzička škola u Tuzli, Bosna i Hercegovina, je osnovana 22. februara 1957. Osnivači su bili profesori Čestmir Dušek i Dubravko Jurić.

U svojih 50 godina postojanja škola je postigla izuzetne rezultate u vaspitavanju mladih muzičara. Neki od njih su danas u svijetu afirmirani muzičari kao što su gitaristi Denis Azabagić, Alen Garagić i Dejan Ivanović; pijanista Vladimir Valjarević, kompozitor i harmonikas Nihad Hrustanbegovic i drugi. Škola je uvijek imala i izuzetno kvalitetan pedagoški kadar. Učenici iz klasa profesora Čestmira Dušeka, Muhameda Mazalovića, Planinke Jurišić-Atić, Predraga Stankovića, Midhat Zulić, Miradet Zulić i dr. postizali su izuzetne rezultate na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima i na taj način afirmirali Tuzlu u zemlji i inostranstvu.